Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Zimování mucholapek a sár
Autor: Michal Ždímal (IP zapsáno)
Datum: 25.09.2014 17:16

Ahoj,

chci se zeptat jakou máte zkušenost se zimováním rostlin ve sklepě? (absolutní tma a chladno je samozřejmostísmiling smiley) Letos mám prvně k dispozici tuto možnost. Jde mi hlavně o to v jakém stavu / vlhkosti držíte substrát?

Díky M.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Jan Müller (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2014 08:28

Ahoj Michale, zkoušel sem to loni a velkej úspěch všechno přežilo, tak jak mělo. Máme vlhkej sklep, tak sem vůbec nezalejval nic , takže se substrát držel jen mírně vlhkej.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2014 13:59

Idealni zimoviste je samozrejme sklenik, pokud neni sklenik tak je sklep mozno vyuzit bez problemu, je nutne, aby teploty byly do cca 10C, tma nevadi. Pokud je sklep hure vetrany, vznikaji plisne, takze je nutno pouzit pripravek proti plisnim (pusobi kratkodobe nebo vubec smiling smiley)) a substrat pouze lehce vlhky.
Jenom pozor, pokud sklep je chladnejsi tak hlavne S. leucophylla (ta preferuje leplejsi zimovani) muze zmrznout raz-dva, stalo se mi to letos v zime na jednom miste u rohu, kde byl sklep ochlazovam od steny vice nez zbytek sklepa a kdyz venku bylo cca -20C tak tam mohlo byt rekneme -8C a nastal fatalni problem, kytka sice prezila ale ve spatne kondici a na jare dostala hned plisen, nastesti to byla velka a stara rostlina Sarracenia leucophylla 'Helmut's Delight' takze to ustala ale moc pekne letos nerostla a plno rustovych vrcholu ztraceno! Letos ji radeji dam na okno do pokoje,at se trosku vzpamatuje.
Semenacky do cca 3 let veku nedoporucuji takto zimovat ve sklepe, umrtnost je velika a je skoda.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Petr Vacek (26.09.2014 14:01)

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Eva_R (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2014 20:42

Citovat:
"Petr Vacek"
Semenacky do cca 3 let veku nedoporucuji takto zimovat ve sklepe, umrtnost je velika a je skoda.

Semenáčky (cca 3cm velké) mucholapek se chystám zimovat na parapetu místnosti, orientováno na jih, kde bude v zimě 5-10°C. Můžou to přežít nebo je lepší takto malé semenáčky vůbec nezimovat? Zkušenosti se zimováním mucholapek mám, ale ne takhle malých. Prosím, poraďte..

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.09.2014 20:59

Ahoj, osobně zimuji špirlice taky ve sklepě, teploty mám většinu zimy i nad 10 °C a taky to jde... Plísně na kytky občas skočí, ale na jaře stačí ostříhat staré listy, přesázet a přitom trochu očistit oddenky a většinou je klid. Co se mi ovšem osvědčilo, je zimování mucholapek pod umělým osvětlením (prostě je hodím někam na kraj mezi ostatní MR, které rostou i v zimě). Míval jsem značné ztráty, zimování pod světlem jim ovšem prospělo. Na druhou stranu, na vině můžou být moje vyšší teploty - náš sklep je téměř úplně zakopaný pod zem a nemrzne tam ani v nejtužších mrazech.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Jan Müller (IP zapsáno)
Datum: 27.09.2014 21:23

J8 zimoval i mucholapky ve sklepě total tma, a loni byla celkem mírná zima tady ve sklepě kolem 15C a žádné úmrtí.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Martin Strouhal (IP zapsáno)
Datum: 16.03.2015 18:08

Ahoj, už vyndaváte své zimované kytky ven? Je polovina března, muchopalky se mi probouzí, sáry už nasazují na květ, ale pořád se trochu bojím přesunout je ze sklepa na venkovní parapet.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 16.03.2015 20:27

Ahoj, za sebe a mucholapky, většinu sár, regie, filiformisky, binaty a další zatahující rosnatky a tučnice, cefíky, a hybridy heliamfor mohu říct ano, nicméně v mém případě je to 6. patro v Praze (narážím na přízemní mrazíky).
Láčkovky a některé sáry a rosnatky ještě ne.
Předpověď nočních teplot ale bedlivě sleduju.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 17.03.2015 11:23

Já už mám venku všechny sáry, trpasličí rosnatky, mucholapky a pár dalších. Dnes hodlám vytahovat zbytek rosnatek. Nutno ovšem podotknout, že kytky jsou ve skleníku, tedy kryté před případnými krátkodobými mrazíky.

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 18.03.2015 08:48

Většinou zima ještě neřekne své poslední slovo v březnu. Je opravdu nutné sledovat bedlivě předpovědi počasí. Už jsem takhle utrpěl velké ztráty např. v roce 2013 klesla teplota 7.dubna! až na -8C v noci, vzhledem k tomu, že už rostliny byly napučené,byl víkend (byl jsem pryč) bylo to rychlé! Samozřejmě, že záleží kolik máte kytek, jestli pár kousků, ty se schovají raz-dva,ale při větší sbírce už je lepší si počkat. Ja mám tedy mé nejlepší unikátní kousky špirlic ještě na zimovišti a uvidím přístí týden, jaký bude výhled. Rosnatky a mucholapky už jsem částecně vyvezl ven.
Jinak soupiska min., teplot je např.zde [www.top365.cz] , je to zajimé se podívat, jaké teploty můžou reálně nastat a to měřeno v Klementinu, kde je vždy mnohem větší teplo - střed Prahy, než někde venku.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Petr Vacek (18.03.2015 08:57)

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Hajská Lenka (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2015 10:32

Zdravím,
chtěla jsem dneska vyhodit prázdný květník, po uhynulé mucholapce. Stál celou mírnou zimu ve 3.patře na balkoně v Brně. Zalívaný příležitostně s rozmarýnem (ten už kvete). Vrtla jsem do hlíny a ona je cibulka živá.
Asi stejně nepřežije, byla něčím napadená, proto zůstala venku, ale překvapila a dám jí šanci. Pokud v dubnu bude mráz, je to na přírodě, taky Petrem zmíněný rok byly ztráty. L

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Jiří Šachl (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2016 10:49

Kdy přesadit sáry ? Mám 3 kousky v práci na okně, malé tak rok, dva stre kousky. To u by tady přežili dobře ale příští rok je chci mít na balkone v jiném květináči. Tak kdy je přesadit ? V práci mě asi během zbytku roku čeká stěhování do jiného prostoru kde je jiné slunko. Mě sem svítí celý den a tam jen ráno. Nevím jestli je přesadit teď před zimou a nebo to nechat na jaro, kdy ale ? Poraďte s touto otázkou ?

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Michal Prokopec (IP zapsáno)
Datum: 04.10.2016 08:35

Na zimu je dát do chladu a na jaře přesadit...

Re: Zimování mucholapek a sár
Autor: Jiří Šachl (IP zapsáno)
Datum: 04.10.2016 08:50

Jasan. Asi je přesunu domů tak jak jsou aby si zvyklý na světlo a teplo.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss