Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 24.07.2009 16:07

Zdravím všechny Darwiniance a ostatní zájemce o masožravé rostliny.

Budu tak hodný a obětuji se pro vědu grinning smiley a pro vás a budu popisovat, fotit, natáčet masožravé rostliny tak jak je možná neznáte-z mikrosvěta. První jsem si dal za cíl Dionaea muscipula. Hned jsem při zvětšení jen 64x přišel na její tajemství v zabarvování jejích lapacích orgánů (většinou červeně). Zabarvování není u ní klasické jako je u většiny rostlin, hl. Droser, Tučnic atd., u kterých je zabarvení díky rostlinným barvivám přímo v buňkách. U této mucholapky je to však pomocí jakýchsi červených výstupků hned na povrchu buňek.....však se můžete podívat samithumbs up smiley... [zamasozravky.7x.cz]

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 24.07.2009 22:03

Na obrázku to je špatně vidět , ale ty červené shluky buněk jsou tentakule/trichomy/žlázy/výstupky ( či jak to lze ještě správně nazvat ) vylučující trávící enzymy.To samé lze vidět u rodu Pinguicula a dalších.Takže zabarvení může být přímo v buňkách jak trichomů, tak v buňkách epidermis ( pokožka ) na vnitřní straně pasti. Zkuse se podívat naschvál na nějakou celočervenou formu mucholapky, která má tmavě rudé pasti. Tam budou zabarveny i ty protáhlé buňky do červena.


http://www.honda-e.com/A01_HomePage/PHOTO_JPEG/AAA_0019%20copy.jpg

http://www.honda-e.com/A01_HomePage/PHOTO_JPEG/CCC_0067%20copy1.jpg
Foto: Makoto Honda



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Miloš Šula (24.07.2009 22:07)

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 24.07.2009 22:42

Podivné je ale to, že moje na slunci vybarvené mucholapky nemají buňky zbarvené do červena,ale pouze tyto výstupky. Mám originální druh Dionaea muscipula. U celočervené formy by to tak asi mělo být(s těmi buňkami) ale tu já k dispozici nemám. U té co mám to jsou právě tyto výstupky či trávící orgány, které způsobují její zabarvení. Tím pádem by se dalo říct, že čím více je zbarvená tím má větší schopnost trávit. Budu v tomto dále bádat.

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2009 10:03

A čím myslíš, že jsou tvořeny ty trávící žlázy ? Jsou to taky buňky.Pokud vím, tak barva trávících žláz ( atraktivita pasti ) závisí na obsahu živin v půdě. Pokud je půda chudá, začnou produkovat buňky ve žlázkách anthokyaniny ( červené pigmenty ) tím se zvýší atraktivita pasti vůči hmyzu.Barva tedy podle mě nevypovídá nic o větší schopnosti trávit.

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2009 11:15

Myslel jsem to tak, že jediné co je na té mojí mucholapce červené jsou právě tyto orgány. Takže čím více je červená tím více jich tam je. Je pravda, že ji nemám dokonale zbarvenou. Když je úplně červená tak by tam mělo být i to barvivo.

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 17.12.2009 10:39

Takže teď jsem prozkoumal pod mikroskopem láčkovku. Také velmi zajímavé. Fotky dodám na moje stránky(nevím jak se to na darwinianu dává).

Re: Mikroskopické zkoumání masožravek
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 17.12.2009 21:51

Ahoj, Tome. Těšíme se.

Případné nejasnosti na webu bez rozpaků prosím řeš a tázej se webmastera Michala Rubeše, ať už v příslušné sekci na tomto fóru, má-li veřejný dotaz smysl i pro ostatní, nebo soukromě na michal@termiter.cz.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss