Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 14.02.2014 01:48

Zdravim pani mam par otazok.
pride mi tato extra luxus rastlina grinning smiley

moje podmienky:

- akvarko
- umele swetlo do wistubu

ake su podmienky pre rast myslim hned od hluz. paru veci som sa uz docital ale radsej nejakych co uz ju mali a vedia kde spravili chyby

Re: U.menziesi
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.02.2014 08:14

Není nijak zvlášť obtížná. Srovnatelná s průměrnými hlíznatými rosnatkami, podmínky jí dávám stejné a roste, i když zatím nekvetla.

Re: U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2014 16:14

No lenze toto bude moja prva rastlina z rodu U. takze tak trosku viac infa by som ptreboval svetlo teplota zaleivka atd by viac pomohlo

Re: U.menziesi
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2014 16:39

Ahaa... Tak asi takto: v době vegetace (zimní teploty) stojí ve vodě a v ideálním případě má kolem 15 °C. Jakmile začnou listy žloutnout, je potřeba postupně snižovat zálivku, až substrát prakticky vyschne (a stejně tak listy). Během dormance (přes léto) je pak vcelku jedno, jaké teploty bude mít, když nebudou moc nízké (tj. nedávat do lednice nebo do sklepa). Nejlepší je nechat květináč postavený třeba někde na podlaze skleníku, doma na poličce nebo vlastně vcelku kdekoli. Substrát je vhodné čas od času (když je horko, tak klidně 1x týdně, když je deštivo, není to potřeba, vzdušná vlhkost stačí) lehce porosit, aby nebyl úplně suchý a nevyschly i hlízky. Jakmile na podzim rostlina začne rašit, je možno květináč zase postavit do vody a cyklus se opakuje.
Jako substrát používám směs křemičitého písku s rašelinou cca 1:1, květináč bohatě stačí malý 7x7 - rostlina v přírodě roste často v mechu na skalách, tak nijak hluboko neprorůstá. Má ráda dostatek světla, ale je třeba dbát na správnou světelnou periodu - jako rostliny rostoucí v zimě jsou hlíznaté rosnatky i U. menziesii citlivé na délku světelného dne a stačí jim i cca 8 hodin světla denně. Prodlužující se světelný den pro ně znamená impuls k dormanci, stejně jako pro naše rostliny znamená impuls k jarnímu rašení.
Stačí takto? smiling smiley

Re: U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2014 00:28

okej a zalievka ? Kamil Pasaek radil ze pri vegetacnom obdoby ma byt voda da s apovedat ze pod listami takze asi voda na uroven listov a potom v lete ju nechat pomali uschinat.

takze moze sa pestovat bud v akvarku alebo niekde na parapete na okne?
A este v tom vegetacnom obdobi Pestovatel co od neho beriem z nemecka on ju ma pri teplote tak kolo 5-7 stpnov v noci a cez den teplota v skleniku vybehne aj na 25-30

U. menziesii citlivé na délku světelného dne a stačí jim i cca 8 hodin světla denně.
Cez zimu by bola pod umelym osvetlenim tych 8-9hodin.A cez leto umele svetlo moze svietit aj dlhsiu dobu ? v lete jej to nebude vadit tych napriklad 15hodin?

a este Radek Kastner z jeho webu : Rostlině v aktivní růstové periodě (tedy během zimy) vyhovují nižší teploty – 5 – 20 °C!!



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jozef Havrilcak (16.02.2014 00:44)

Re: U.menziesi
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2014 13:15

Ad zálivka - nemůžu potvrdit ani vyvrátit, moje rostlina roste v pohodě v květináči, který během vegetační sezóny stojí asi v 1 až 3 cm vody. Záleží, kolik jí zrovna naleju do podmisky. Bublinatky obecně snadno zvládají i zatopení, tak proč ne, i když z toho, kde tahle kytka v přírodě roste, se mi nechce věřit, že by rostla až tak zatopená.

Ad teploty - pokud mu to tak roste, proč ne. Já ji mívám ve sklepě pod umělým osvětlením, kde jsou výše zmíněné teploty s minimálním rozdílem den/noc a roste. I když denní kolem 30 °C mi přijde až moc, osobně bych se o tu kytku v takovém teple bál.
A jinak 15°C je očividně v uvedeném rozmezí 5 - 20 °C. smiling smiley

Přes léto je jí celkem šumák, jak dlouho na ni svítí. Vzhledem k tomu, že je dormantní a na pohled je květináč s ní prázdný, tak se především vůbec nevyplácí na něj jakkoli svítit. A jinak ano, klidně i 15 hodin světla. Nejsem si jist, jakým způsobem pozná, že má začít rašit, zda je to dáno teplotami, vlhkostí nebo délkou světelného dne, kterou nějakým způsobem vnímají hlízky i v půdě (třeba tam nějaké světlo prosvítá, moc hluboko uložené nejsou), ale rozhodně i tak by pro ni světlo mělo hodnotu pouze informační, nikoli energetickou, jako během vegetace.

Re: U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2014 20:34

okej Diky adam uz som pochopil a diky za navod

Re: U.menziesi
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2014 21:52

Jak jsem psal na začátku - není až tak moc náročná a má relativně širokou amplitudu, ve které je schopná žít. Jestli máš nějaké hlíznaté rosnatky, chovej se k ní stejně jako k nim.

Re: U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2014 16:55

no ja som s toho jelen grinning smiley Momentalne pisem S jednym pestovatelom s Australia a on mi radi ze pocas vegetacnej doby jej mam svietit kolko to da 9,12,15 hodin . Ale naopak pocas leta ju nevystavovat na priame slnko iba na take light slnko

Re: U.menziesi
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 19.02.2014 12:02

Moc to řešíš winking smiley

Re: U.menziesi
Autor: Jozef Havrilcak (IP zapsáno)
Datum: 20.02.2014 00:34

tak budem mat iba jednu rastlinu takze keby boli dva neriesim dam jednu tam a jednu inde grinning smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss