Darwiniana

Seznam diskusních fór - Jiné botanické kuriozity : 
Burrageara
Autor: lm26 (IP zapsáno)
Datum: 08.03.2008 18:24

dostala jsem k narozeninám orchideu jménem Burrageara Nelly Isler. Nikde jsem nenašla jak ji pěstovat. Zřejmě jde o nějaký mezidruhový hybrid u nás ještě nerozšířený, protože na Googlu jsem ji našla v němčině i angličtině... bohougel těmito řečmi nevládnu ( jen sem tam nějaké slovo)a tak bych chtěla vyzvědět nějaké zkušenosti(pokud jsou) od skutečných pěstitelů. Květina je to pěkná, květy jsou červenofialovovínové s výraznou vůní po vanilce a mám k citovou vazbu, aby ne, dostala jsem ji k narozeninám a nechci ji zahubit. Poraďte mi prosím někdo...

Re: Burrageara
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 08.03.2008 21:48

Zdravím!
Je to moc krásný voříšek. V rodičích je Oncidium, Miltoniopsis (to je Miltonia s Phalenopsisem) a Vuylstekeara, ale možná je v těch rodičích ještě něco jiného, nejsem v tomto odborník. Chce to dostatek světla, ale jako jiné orchideje nikdy přímé slunce. Zalévat jako ostatní orchideje prolitím a nenechat stát ve vodě, ale narozdíl od jiných druhů ne zcela prosychat mezi zálivkami, takže kontrolovat a včas opět prolít. Substrát korový s příměsí rašeliny, nebo i sušený rašeliník s trochou rašeliny a kůry. Je to voříšek, takže k teplotám je velkorysý a vykvétá ochotněji než rodičovské druhy, ale vzhelem k jisté chladnomilnosti rodičů je dobré, když zaznamená v noci tak o pět i deset stupňů chladněji než ve dne. U nás je toto v létě dobře dosažitelné venku na zahradě, ale pozor na slunce! Ideální by bylo východní okno a přes léto ven někam do stínu. V době kvetení a růstu přihnojovat (může být klasické Orchidea hnojivo k dostání všude). Přesazovat standartně tak jednou za dva roky. Kvete opravdu nádherně a není zrovna moc náročná, takže myslím, že při troše té správné péče viz výše vám bude dělat radost leta! Ať kvete!

Janina

Re: Burrageara
Autor: lm26 (IP zapsáno)
Datum: 09.03.2008 09:59

děkuji mockrát za odpověď a za radu. Dala jsem si tu Burragearu zatím do kuchyně na lednici, která je blízko okna, než mi někdo poradí. Teď když vím, že nesnáší přímé slunce, ji ani na okno dávat nebudu, protože jedna okna mám na jihozápad a slunce mi v létě praží do kuchyně od 8hod. do 15h a druhá okna jsou na severozápad a tam je odpolední sluníčko, mám tam v létě na balkoně všechny kytky a kvetou nádherně.A myslím, že tam můžu asi dát i tu svoji Nellynku. Ale jestli se ještě můžu zeptat na jednu věc, už když jsem ji dostala,jsem si všimla, že má dva listy jakoby pomačkané, takové varhánkovaté, je to normální nebo je něco špatně? A pokud ano kde najdu nějakou poradu ?
Jinak děkuji ještě jednou za ochotu a radu. Hanka

Re: Burrageara
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 09.03.2008 15:10

Zdravím!
Okno je fajn, před přímým sluncem se to dá vždy nějak zastínit. Varhánky, to je otázka - u Miltonií a podobných to může být zálivka třeba. Orchideje obecně chtějí prosychat mezi zálivkami, ale tato, jako i ty Miltonie by měla podle mě radši mírnou pravidelnější zálivku bez výrazného prosychání. Proschnutí a prolití může způsobit skoky v růstu a tedy varhánky na listech. U Cattleyí se popisuje také podobně třeba nedostatek draslíku, ale já bych to viděla na tu zálivku a vlhkost. Ať nestojí nikdy ve vodě a není přemokřená, ale ať ani nikdy zcela nevysychá. Rosení je fajn. Jinak kromě knížek chodím ráda na stránky Orchidea klubu a České orchidářské společnosti, kde jsou kromě mnoha informací také další zajímavé odkazy. Kytičce se bude jistě dařit, obzvlášť když má tak pozornou majitelku...thumbs up smileythumbs up smiley

Janina

Re: Burrageara
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 09.03.2008 16:04

Im26: Milá paní, varhánky na listech nejsou způsobeny změnami v zalévání (kytka má zásobárnu vody v pahlízách), ale nízkou vzdušnou vlhkostí. Je to obecný jev u oncidiovitých kytek. Pokud ji v bytě máte nízkou, můžete očekávat varhany i v budoucnosti. Burrageary, Miltoniopsisy a příbuzné kytky se vozí z Holandska. Díky tamnímu příznivému klimatu jim i docela dobře rostou.

Re: Burrageara
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 09:24

Im26: jinak pokud chcete kvalifikovaně poradit s pěstováním hybridů na parapet, zkuste to na orchidejářských fórech na www.living.cz nebo www.csfpo.com. Občas se tam připojují lidi, kteří těmto zdánlivě banálním rostlinám velmi dobře rozumí a mají s jejich pěstováním úspěchy.

Re: Burrageara
Autor: lm26 (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 16:26

děkuji všem, kteří mi poradili s Burragearou, budu se snažit ji nezahubit. Děkuji Hanka



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss