Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 14:13

Zdarwim všechny,mám problémy tentokrát s rosnatkou.Je dvakrát přesazená,pokud byla venku,tak nerosila a nerostla.Teď ji mám v polouzavřené nádobě u okna a nerosi a neroste stejně.Myslíte že by pomohl více provzdušněný substrát?Děkuji za postřehy a rady!!

Thomasso

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 14:14

Tzn.většinový podíl štěrku....

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 16:11

Ahoj Tome. To je pro ni přirozené, že takto přes zimu omezuje růst, ale pokud ztratila rosu, pak je něco špatně.Zkus postupně více světla a tepla....pak se znovu orosí, na to vem jed.

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 16:27

Zima ji tolik nevadí, snese přechodně kolem 10°C, pokud má přes den veliký dostatek světla. Řešil bych to tedy přidáním pod, pokud možno , úsporku, aby měla dostatek světla na vzdálenost tak 10cm(od tělesa) a vyhrabe se z toho určitě .

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 20:14

Ahoj. Taky přidám svou troškou do mlýna:

Snese přechodně i 4 °C (ten týden, co napadl první sníh) a rosí dál. Poslední měsíc moje neměly teploty nad 10 °C, taky žádný problém (z toho neplyne, že další měsíc by jim to vadit nezačalo). Okno severozápadní, takže ve světle zrovna netonuly. Vnitřně si řadím tuto kytku mezi ty méně náročné na RVV, proto fakt, že nepomohlo ani polouzavření, už je zvláštní! Nikdy se mi u této kytky něco takového nestalo. Zažil jsem to paradoxně u D. spathulata, jenže po přesazení a přechodu z chladu do tepla.
Co se substrátu týče, nevšiml jsem si nikdy ničeho - naposledy jsem shodou okolností přesazoval 4 tyto rostliny teď v úterý, takže si pamatuji, že jsem měl velký podíl rašeliny. Nyní jsem přidal více písku a ubral perlitu, ale nečekám změnu. Oškubal jsem všechny staré listy (docela vrstva), sestřihl kořeny, tedy vcelku drastický přístup, dal pod zářivky a přiklopil. Nyní pomalu odklápím a zatím mírně rosí, předpokládám, že za cca 2 týdny odklopím úplně, což bude v souladu s mým standardním postupem.
Souhlasím s výše uvedeným, že teplo a světlo miluje, ačkoli letos jsem měl přes největší horko venku problém, že přestávala rosit (patrně byl pokles RVV příliš velký), ale přes noc se to vždy spravilo.

Nejlépe by jí patrně prospělo, kdyby zůstala přiklopená a počkals, Tome, zda nebudou rosit nové listy (pakliže nové vůbec rostou?).
Přesazená naposledy je tedy kdy a nyní je v jaké teplotě?

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 20:34

Pestujem D. dielsiana letnenu vonku a zaroven ine kvetinace s tymto druhom celorocne v akvariu pod umelymi svetlami. Suhlasim s Patrikom a Leosom, ze znasa vyborne i nizke teploty. Dokonca i teploty okolo nula stupnov po dobu jedneho tyzdna v pohode a este vyhanala kvety. Schoval som ju dovnutra teprve pred 2 tyzdnami bez ujmy. Tie, co su vo vnutri, su v skoro uzavrenom akvarku pod umelymi svetlami s teplotami 22/27C a rastu krasne. Takze tento druh nie je nijak citlivy na teplotu, ani RVV, a pokial viem ani v substrate nie je prieberciva (ak su to zmesi piesok/kvalitna raselina). Na svetlo je vsak dost citliva, mozno nerosila kvoli jeho nedostatku. Taktiez to presadzovanie (napisane je 2x, za aku dlhu dobu?)- je mozne, ze sa potrebuje vspamatat. Pokial ma dost svetla a vody myslim, ze je to velmi nenarocna rosicka. Inak k pestovaniu su (podobne ako u d.hamiltonii, d slackii, a.i.) lepsie hlbsie kvetinace (nad 7cm), pretoze ma napriek mensim rozmerom ruzice prekvapivo dlhe korene. Drzim palce nech sa zotavi!smiling smiley

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2009 23:02

To Patrikgrinning smileynes jsem po vytažení ze substrátu zjistil,že kořeny jsou téměř uhnité, anebo sežrané smutnicema.(i když červíky jsem nenašel...)Jestli to není taky způsobeno přílišnou vlhkostí,i když u běžné rosnatky jsem se s tím ještě nesetkal.Zkusím ji dát pod světlo a asi přesadím,jelikož v tomto substrátu nemám jistotu,že neumře úplně.Díky moc za vaše postřehy a rady.Zkusím si vzít něco s toho,co radíte.Tom

Re: Zastavený růst Drosery dielsiana
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 07.11.2009 13:12

návrh: sice nevíme, v jakém je aktuálně stavu, ale ještě bych zvážil nechat zakořenit nejprve v živém rašeliníku a zasadit až následně - a to z důvodu případné hniloby
Jinak kdyby se kytka nechytila, ozvi se sem na fórum, něco s tím provedeme, abys na jaro zase něco měl, příp v Semenné bance [www.darwiniana.cz] je moře semínek tohoto druhu



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss