Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2009 21:10

Zdravim!
Po 2 mesiacoch som sa vratil na internat kde pestujem cast svojho petiolaris komplexu. Moj spolubyvajuci (dusa to do tajov MR zasvatana asi tak ako ryba zavodnej cyklistike) ich dostal na starosti kym ja som bol prec. Celkom sa snazil ale stalo sa to ze odsunul svetlo 20cm dalej a nalial tam tolko vody ze by sa v tom akvarku aj slon utopil. Takze teraz moje petky vyzeraju asi takto:

http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0005-1.jpg
Nic moc....paradoxy so vzdialenostou od svetelneho zdroja chabli

http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0002-1.jpg
jedine co z danej situacie profitovalo bol asi raselinnik

http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0004-5.jpg

Najhorsie dopadla kenny ktora (z vlastnej skusenosti) ma rada premenlivu zalievku a teraz bola utopena 2 mesiace a vacsina listov uhynula. Mam otazku co s tym dalej spravit ci ich prinutit k dormancii...(?)
P.S. namiesto doteraz pouzivanej 100w ziarovky (ktora stacila pre paradoxu ale nie pre ostatne) som namontoval 100W sunglo ziarovku. Ale teplota (pri zachovani dostatocneho svetla) stupa az k 45C. V noci klesa na 25C. Myslite ze to este znesu alebo ze uz to je "silna kava" i na petky? Vlhkost je tam cca 80%.
Dakujem za pripadne rady!

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2009 10:20

Můžeš, prosím, trochu rozvést to osvětlení? Píšeš o 100 W žárovkách, nebo o úsporných zářivkách s ekvivalentem 100 W žárovky?

Jestliže nová SunGlo zářivka/žárovka topí při stejném příkonu víc než zářivka/žárovka předešlá, znamená to, že svítí míň. Tedy ona svítí asi stejně, ale část spektra pohlcují filtry v trubici, takže se více ohřeje. Raději bych tam dal tu původní zářivku/žárovku. Budeš mít trochu více světla a méně ohřevu.
Pokud se skutečně jednalo o žárovku (já zapomněl, že jsi na koleji, tam se ta elektrika tak neřeší... tongue sticking out smiley), kup si místo ní nejsilnější zářivku na závit co seženeš. Udělá ti mnohem více světla a mnohem méně tepla.

K dotazu, zda tu teplotu kytky snesou ti nic neřeknu, nechám to na ostatní, "řapíkaté" rosnatky (zatím?) nepěstuju. winking smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2009 12:34

Ahoj Dušo
Jak jsem říkal- snížil bych hlavně zálivku, ale teplotu taky tak na 25°Cjen to světlo bych nechal co nejvíce barevné a nechal bych je ještě na chvilku spát. Jak kennny tak i jiný petky, co máš doma, vycházím z podmínek, které jim zajišťuji já teď.

Hodně zdaru petkám přeju .smiling smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2009 18:15

Dakujem za rady - nieco skusim vymysliet snad sadobra vec podarismiling smiley

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2009 14:23

Myslim ze vymenit tu ziarovku bol dobry napad. Najskor som na ne svietil 100W neuspornou klasickou ziarovkou (no na kolejich ako pises Michal sa ta elektrika neriesiwinking smiley. Ta svietila a ohrievala akvarko na 35C a v tomto sa darilo paradoxe. Kenny a petiolaris uz ale menej pretoze tato ziarovka neprodukuje tolko svetla kolko by si ziadali. Tak som ju vymenil za SUNGLO a to bolo este horsie pretoze svetelna intenzita zostala rovnaka ale teplota stupla ako som pisal az nad 45C. Myslim ze problem som vyriesil vcera ked som kupil uspornu ziarovku PHILIPS TURBO ENERGY SAVER TORNADO 23Watt (ma svetelny vykon ako 130Watt) a hreje tak malo ze ju bez obav mozem mat len 4cm od listov rastlin a teda to svetlo je fakt intenzivne.Dokonca im musim prihrievat 50W klasockou ziarovkou inak uz by tam bolo prilis chladno. Rastliny zacali rosit a zase aktivne rast. Aj ked stoji asi 240Kc myslim ze 8rocna zaruka a uspora plus super svetelny vykon sa oplati. Na petky (a ine)rozhodne DOPORUCUJEM!smiling smiley

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2009 20:14

D. paradoxa sa pod tym svetlom vyfarbila do sytocervena (vratane rapikov). Kenny sa nenechala prehovorit a rozhodla sa pre dormanciu. Tu mam maly dotaz: na to aby sa po urcitom case prebudila je potrebne ju k tomu stimulovat (zalievka, svetlo)? Alebo jej to biohodiny prikazu same a zalievat zacnem az sa zasa prebudi? (AK sa vobec pebudi...winking smiley))
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0003-5.jpg

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2009 21:31

Ahoj Dušane,
pokud ti ta kenneallyi spí, tak ji nech spát. Občas ji můžeš lehce porosit (opravdu jen lehce), jinak by ale měla mít dost suchý substrát. Za pár týdnů, popřípadě za nějaký měsíc by se měla sama probrat.

Možná že by to mohlo fungovat i kdybys ji k tomu uměle donutil zalitím, ale to bys mohl riskovat, že ti pak uhnije.

moje poslední zkušenost s dormancí D. ordensis: Asi před 1,5 - 2 měsíci zatáhla a usnula. Nechal jsem ji totálně proschnout substrát (ke konci byl už tvrdý jako šutr). Cca před týdnem jsem ji trošku prolil květník, páč jsem měl strach, jak dlouho to úplné sucho vydrží. A během 2 dnů začala vytvářet nové listy...
Myslím tedy, že uměle ji probudit lze, ale je to trochu ošemetná věc a pokud už jednou usne, nechal bych ji nějakou dobu v klidu. Ostatně je to pro ni přirozené.

Jirka Vaněk

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2009 21:48

Ahoj Jirko!
Dakujem ze si sa podelil o svoje skusenosti. Neplanujem ju vyrusovat ked spi a nasilu ju budit len som bol zvedavy ci zacne rast v tom suchom substrate po case aj sama. Dakujem za odpoved. Momentalne je iba otazne ci substrat stihne vcas dost preschnut. Vsetky kennealky su totiz v spolu v tom istom akvarku kde su aj vegetujuce rastliny takze je tam dost vysoka zvdusna vlhkost (a 33C). Kvetinace s kenny som zdvihol nad vodnu hladinu na tabulku polystyrenu takze substrat pomaly presycha. Jirko a ked ti ta kenny spala tak zatiahla uplne pod zem alebo tam pocas dormancie zostavalo aj nieco zelene (stred ruzice alebo zakrnene listy)?

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2009 06:42

Pokud je v tom akvárku dost teplo, tak substrát sám vyschne i při vysoké RVV. Jen to chvíli trvá.
Mně kenneallyi ještě nezatáhla (byla to ordensiska). Ale podle toho, co jsem se dočetl, by zrovna kenneallyi (spolu s falconerkou) měla zatáhnout úplně pod substrát tak, že nahoře zůstanou jen mrtvé listy a kyti se schová pod povrch.

Jirka Vaněk

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2009 12:49

No teplo je tam dost...teda aspon cez den. V noci ale tiez nad 20C. Uz pozorujem ako sa substrat zmrstuje tak snad stihne vyschnut nerad by som aby zhnili. Takze zatialhne uplne nadoraz...hm vidim ze sa mam na co tesit! eye rolling smiley

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2009 21:31

Jirka: tak ako som predpokladal (na zaklade poznatkov z cpuku) tak sa ocakavanie splnilo. Tie dve kenneallyi ktore som pestoval vedla seba boli zatiahnute uplne pod povrch substratu. Jednu z nich som presadil pocas dormancie a naozaj sa zobudila a zacina rast. Ta druha spiaca s ktoru som nic nerobil rast zatial neobnovila. Takze ju tiez presadim. Zajtra ked sa dobije fotak tak prilozim fotkysmiling smiley

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2009 22:14

Nebo ji nech spát a uvidíš. Třeba se ukáže, jestli má dormance vliv na následný růst. Já bych si tipnul, že jo.

Jirka Vaněk

Re: petiolaris apocalypto
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2009 15:55

Tak tu je obrazok presadenej (vlavo) a nepresadenej (vpravo) kenneallyi.
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0001-4.jpg

Jirko ja viem ze by som ju mal nechat spat ale kedze nemam dobre skusenosti s tym ze niektore rastliny sa z dormancie uz nikdy nezobudili tak radsej presadim i tu druhu. Snad jej to moc neublizi.

petiolaris sa po presadeni tiez zobudila z dormancie:
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0006-1.jpg

paradoxa
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0007-2.jpg



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss