Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
smrt drosera collimensis
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 17:47

Zdarwim!!!
Mam mensi problem s d. collimensis. Teda mal som lebo uz to ma chudera za sebou. Normalne uhnila od korenov. Pestoval som cely trs dospelych rastlin. Postupne vsak zacali listi rast mensie a mensie a boli blede a prestali rosit. Ked som ju kupil mal som ju zasadenu vonku v sklenom akvarku odokrytom mala dost slnka aj vody ale aj tak postupne chradla. Tak som ju dal do vitriny uzatvorenej aby mala vyssiu vlhkost a pretoze ma vraj rada pohyb vzduchu tak som jej tam namontoval aj ventilator. Postupne uhnili listy odspodu a dnes som ju musel vyhodit. Raselina bola uplne premacana. Je mozne ze uhnila prave preto? Inak pri vyberani som nasiel v raseline cervika cca 4mm dlheho sedeho. Patral som [o dalsich kusoch ale bezuspesne. Inak v tej uzatvorenej vitrine nemala dost svetla pretoze som musel docasne pouzivat nedostatocny zdroj svetla. Rad by som sa takejto skusenosti v buducnosti vyhol preto by som rad zistil pricinu jej kolapsu.
Ak ma niekto v tomto skusenosti prosim napiste!smiling smiley

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 17:55

A ti červíci,nebyly to náhodou smutnice?Mě se stalo něco podobného.Myslel jsem,že mi hnije tučnice,taky od spodu.Listy mi samy odpadaly,a pak jsem našel červíka,jak baští střed tučnice.Byla na vyhození.Od teď prolévám každý nový substrát preventivně mospilanem,protože mám podezření,že v té rašelině co kupuju,jsou zárodky těchtop potvor,co mi už vyhubily nejednu kytku.

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Martin Spousta (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 17:59

Zdravím,
pravděpodobně došlo buď k úhynu z důvodu přemokřeného substrátu a nebo ti kořeny napadly smutnice. Doporučuji substrát prolít přípravkem zvaným Mospilan. A ještě jeden dotaz...Jedná se o Drosera collinsiae a nebo Pinguicula colimensis? Ptám se protože D. collimensis neexistuje a je velký rozdíl mezi tučnicí a rosnatkou...mylsím tím v pěstování

Martin Spousta

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 19:00

Ano pardon jedna sa o drosera collinsiae. Som to v tom amoku smutku trochu poplietolwinking smiley No dal som akvarko zasa von a odokryl ho aby sa substrat trochu odvodnil a uvidime. Inak ostatne vlhkomilne rosicky sa tiez netvaria nejak stastne tak uvidime ci sa vzpamataju. Ak nie tak budem musiet aplikovat ten Mospilan. Akurat mi vrta hlavou ze som tam videl toho cervika len jednehoa nie viacej ked to dokazalo znicit cely trs a ostatne druhy maju na male. Dakujem za rychlu odpoved!smiling smiley

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Martin Spousta (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 21:01

zdravím,

tu rostlinku jsi prosím přesazoval? Jestli ne, je možné, že subtrát byl již natolik špatný, že už prostě pro rostlinu nebyl "bezpečný". Doporučuji vždy nově koupené rostliny z těchto důvodů přesazovat.

Martin Spousta

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 23:08

Já měl D.collinsiae v bytě a jako sice rostla, ale nic moc zázračného to nebylo..od té doby co ji mam volně venku na parapetu, roste jak divá, teď zrovna kvete. Nedoporučoval bych tedy nijak uzavírat, spíš naopak ji nechat hezky volně. Samozřejmě Váš problém mohl být spojen se substrátem a né s umístěním, jen jsem přidal svou trošku do mlýna.

Re: smrt drosera collinsiae
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 23:33

Rastlina bola po kupi na Flore Olomouc presadena cerstvo takze to mohlo byt aj substratom ony tie raseliny sa daju kupit i vselijak zamorene verbezi ked ma clovek smolu. Dakujem za radu- uvidime co spravi ked ju ponecham volne vonku "napospas vetru desti"winking smiley)

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2008 00:03

Ano,hlavně se neděsit když první 2-3 týdny strávené na větru a dešti vypadají kytky vážně ohavně. Po zvyknutí a tvorbě nových listů už je ovšem na co koukat tongue sticking out smiley Jen pozor na prudké sluníčko, na to to chce zvykat trošku pomaleji - lepší ze začátku tedy přistínit.

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2008 11:50

Rosnatky po silnem vetru ci desti vypadaji vzdycky ohavne, co si budeme povidat. Ale kdyz jsou zvykle, tak aspon nejsou neduzive.
Rozvedu, co Pepa rozvedl: pri pocatecnim pristinovani je treba pocitat s tim, ze takto chranene listy se stejne po odstineni spali. Zvysuje se tim pouze pravdepodobnost, ze kytku prudky prechod na plne slunce rovnou nezabije - ja jen, aby pak Dusan nebyl rozcarovany.

Re: smrt drosera collimensis
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2008 12:05

Ahojte!

No ono z tej collinsky zostalo len zelenej jadro bez listov a s nahnitymi korenmi takze nech vyzera ako vyzera oslahana vetrom zmoknuta a moze aj farby menit ale hlavne aby zacalo to torzo co po nej zostalo zase rastsmiling smiley Teraz ju mam v polotieni nastastie nie je saharske pocasie tak snad ju ta zmena prostredia nedorazi. Inak ostatne rosicky dokonca aj pralesne australske aj ostatne nezatahujuce zacali hnednut ked boli vo vitrine od konca listov a vyzerali nezdravo. Teraz po 2. den vonku na cerstvom vzduchu zacinaju tusim obzivat. V tej vitrine ale mali ventilator som myslel ze to bude stacit ale ocividne uzavrete prostredie im nerobilo dobre...alebo nedostatok svetla.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss