Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
D. capensis - druhý kmen
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2007 20:00

Moje D. capensis "white flowers" vyrosla do tvaru palmy na asi 5 cm vysokém kmínku. Teď začíná ze spodu té listové růžice vyrůstat směrem k substrátu asi 2-3 mm silé, jakoby ochmířené "cosi". Předpokládám, že se z toho stane druhý "kmen". Všiml jsem si, že je to i u dalších dvou D.C. Co vede tu rostlinu k tomuto chování ??? Jinak rostliny jsou ve výborné kondici a jsou při chuti, listy jsou doslova potapetovány mrtvolkami smutnic. Díky.

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2007 20:28

to mi dělala taky ...prostě sem to ustřih..připadalo mi to ochmíření jako plíseň a kytka roste vesele dál

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2007 20:29

Ahoj,
capensiska takhle často vyráží kořen, ochmířeně vypadá. Vypadá to velmi podobně vzdušným kořenům orchidejí nebo kukuřice.
Petr Doubravský

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2007 21:25

Mam takhle capensisku, ktera ma dva vrcholy a taky pekne rostetongue sticking out smiley Nechal bych to na prirode. Jeden duvod proc tohle capensiska dela me napadl, ale je to jen ma spekulace. Kytka pozna, ze je jiz takto vysoka a tim i nachylnejsi k ulomeni nebo poskozeni. Proto vyzene novy rustovy vrchol ze spiciho ocka(meristemu). Ale opakuji je to jen ma spekulace.

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2007 21:38

Určitě to nechám přírodě a budu pozorovat co se bude dít dál. Jelikož je to silná rostlina třeba se sama takto vegetativně rozmnoží na dvě.

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Vít Chudoba (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2007 17:20

Neviděl jsem Vaší rostlinu, ale přikláním se k tomu kořenu. Podobně mi to dělají D. scorpioides. Jakmile se dotkne ochmýřený výhon substrátu, začně dělat klasický kořenový systém. Jak již bylo psáno výše, rostlina nějak pozná, že už je moc vysoká a že jí současný kořenový systém neudrží a potřebuje se "zafixovat". Nic bych nestříhal a nechal to na přírodě, případně rostlinu přesadil do vyššího květináče tak, aby byl náhradní kořen v substrátu. Rostlina takhle někdy také reaguje, když má nevyhovující substrát. Pak opět pomůže přesazení.

Vít Chudoba

Re: D. capensis - druhý kmen
Autor: Radek p. (IP zapsáno)
Datum: 05.11.2007 09:56

Zdravím,
Taky bych nic nestříhal, přesně jak už bylo řečeno, tyhle kořeny dělají kapensisky často. Osobně bych ji na jaře přesadil(pokud bych měl prostor ) do většího a vyššího květináče, přesně jak píše Vít Chudoba, aby kořen byl ukryt v substrátu a žádný ani ty spodní kořeny bych nestříhal. Moje zkušenost je, že čím víc má kytka kořenů, tím větší listovou růžici udělá.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss