Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2006 12:55

Dobrý den, jako asi všichni začínající tápu. Nevím, zda to chápu správně - dal jsem rostlinky v kontejnerech do podmisky s vodou, která má výšku tak asi 1 cm. Jak jsem se dočetl, voda v podmisce nesmí nikdy vyschnout, ale voda vzlíná a tak je rašelina pěkně vlhká, skoro mokrá. Jinde se ale píše, že na podzim stoupá riziko plísní, je-li rostlinka v mokru. A tak nevím, jak je to myšleno, zda nemá být kontejnerek podložen tak, aby se nenasávala voda a vodou v podmisce se jen zvyšovala okolní vlhkost, nebo zda má skutečně kontejnerek stát ve vodě (jak se píše až 1,5 cm), pak je ale rostlinka celoročně v mírném bahně. Mohu poprosit o radu? Děkuji, Pavel.

Re: voda v podmisce
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2006 13:05

No pokud neni spatna raselina "bahno" nevznikne, ale ano ma stat v podmisce ve ktere je asi 0,5-1,5cm vody, na podzim a na zimu se zalivka trosku omezuje. Ale pokud je to nejaka rostlinka co nevyzaduje chladovou periodu a je normalne v byte, myslim ze bych zustal u 0,5-1,5cm vody v podmisce. Hodne stesti

Re: voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2006 13:30

Děkuji za odpověď, trochu jsem to přehnal, není to bahno, ale rašelina je viditelně mokrá. Jinak rostlinky jsou Drosera Slackii, Dionaea muscipula a Sarracenia purpurea - volil jsem je proto, že jsou nároky na pěstování snad vhodné pro začátečníka a také proto, že mají podobné nároky na podmínky pěstování. Mám je na parapetu jižního okna, vlhkost je asi 62%, byl jsem v pokušení dát je pod nějaký kryt, ale v diskusích se píše, že to není vhodné. Jen na Drosera Slackii mám otevřenou oříznutou vrchní část PET lahve, která je zevnitř mírně orosená. Děkuji, Pavel.

Re: voda v podmisce
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2006 18:33

Jestli ti muzu doporucit tak mej vodu v podmisce,ale zaroven mej v kvetinaci drenaz vysokou jako ta voda nebo vyssi (nejlepe z perlitu,ten dobre tahne vodu),vodu v podmisce obcas vymen,pokud ji rostlina nedokaze vysat sama, a hlavne substrat obcas opatrne prolej cistou vodou,zabranis tim usazovani soli v substratu a nebudes muset kazdou chvili presazovat. U spirlic ale opatrne,at jim nenalejes vodu moc do oddenku,muze chytit hnilobu. Ale v prirode taky prsi,ze winking smiley

Re: voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2006 08:28

Děkuji a ještě prosím o jednu radu. Dal jsem nakonec,po přečtení fóra a po shlédnutí fotografií pěstitelů, rostliny do takového plastového pařeniště, je to plastová podmísa (cca 20 x 35 cm) a má to plastové víko s dvěma větracími regulovatelnými otvory. Víko je u jedné strany velmi jemně orosené,tak nevím - je to správně? Jedna past mucholapky začíná od okraje trochu černat. Je to sezónní projev, nebo je to velkou vlhkostí? Ach ti začátečníci !!! Děkuji, Pavel.

Re: voda v podmisce
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2006 08:50

No,nevím..mucholapka by neměla být v pařeništi,potřebuje sice vyšší vlhkost vzduchu, (60-80% v tom pařeništi bude tak 90-100)ale zároveň čerstvý vzduch.Já ji mám na balkoně přes léto a daří se jí výborně.
Martin

Re: voda v podmisce
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2006 10:36

Pěstoval jsem mucholapky ve stejném pařníku jako popisuješ, bez jakýchkoliv problémů, pokud rostliny nejsou úplně maličké a na parapetu není příliš chladno, není problém ani s plísněmi. To černání listů je běžné, starší listy prostě časem zčernají a uschnou.
Tudíž bych se toho vůbec nebál.

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: voda v podmisce
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2006 10:45

Pestovat mucholapky v parenisti je podle me zbytecne. Mam to same co vy,na zkousku jsem tam mucholapku dal a moc se ji tam nedarilo. Nakonec jsem si tady na foru precetl (myslim ze to bylo od Jitky) ze je dobre mucholapku mit v kvetinaci s raselinikem. Pasti lezi na raseliniku,maji vysokou vzdusnou vlhkost a cerstvy vzduch. Od te doby roste jako diva. Krom toho mucholapka ma rada plne slunce po co nejdelsi dobu a pokud je v malem parnicku, zacne se tam dost prehrivat. A se zvysenou teplotou zase klesa vzdusna vlhkost.

Re: voda v podmisce
Autor: Dros (IP zapsáno)
Datum: 13.11.2006 15:30

Pokud máš kvalitní rašelinu neni s písněmi porblém. Na zimu zálivku omezovat, ale ne masožravku nechat suchou.. Rašelina by měla být vlhká. V žádným připadě nezalivat za zhora!

Re: voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 13.11.2006 16:25

Děkuji za odpověď. Zálivku jsem už asi před dvěma týdny omezil, rostlinky jsem dal na západní parapet, zavřel jsem pod ním topení, do podmisky leju na kaminky vodu jen tak, aby to rašelina v kontejnercích moc nesála, okolní teplota je cca 18°C, okolní vlhkost je cca 70%, rašelina je vlhká ale ne mokrá. Na povrchu rašeliny se udělaly ostrůvky bílé plísně, ale už mizí. Jinak mucholapka vypadá dobře, asi tří listy s pastmi zčernaly a tak jsem je odstříhnul, ale už vyrazily tři listy nové, a další se chystá vyrůst. Rosnatka začala odspodu hnědnout, ale také už vyrazila asi čtyři nové listy, takže to snad tak špatné není. Uvidíme, jsem ve střehu, asi hlavní ukazatel vhodnosti podmínek bude, jak to bude vypadat na jaře. Díky, Pavel.

Re: voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 13.11.2006 16:34

Ještě jsem zapomněl doplnit, že kryt pařeniště jsem už dávno sundal, nechal jsem jen spodek, ve kterém je velmi jemný kačírek (prodávaný v akvaristice). Na rosnatce je vršek PET lahve bez uzávěru, aby měla ještě vyšší vlhkost, protože právě po sundání krytu pařeniště začala silně hnědnout.

Re: voda v podmisce
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 13.11.2006 20:46

Kde hnědnout?Jestli starší listy odspoda,je to normální.Ale takhle bych to nechal,drží si vyšší vlhkost a větrá. winking smiley

Re: voda v podmisce
Autor: pavelz (IP zapsáno)
Datum: 14.11.2006 07:57

Hnědnout začaly téměř všechny spodní listy (ona je malinká, takže zhnědly asi 4 ze 6, které měla) a nad nimi vyráží nové, už jsou venku tři a další dva lezou.

Re: voda v podmisce
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 14.11.2006 12:23

to je normální jev

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: voda v podmisce
Autor: Dros (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2006 16:53

Dorbý den,
To ano, na zimu se uklídají rostliny do zimního spánku, až bude teplejš a více slunce zase poroste rychlejš a obnoví se !! I to mi dělají moje rostliny . Mám mucholapku s 8pastěmi uhnili mi zatim jenom jedna past a další 3 nový rostou asi se jí moc nechce ale taky asi začne winking smiley

Re: voda v podmisce
Autor: Tereza (IP zapsáno)
Datum: 22.10.2007 16:07

ahoj jak je myšleno to prolití čistou vodou?kdy je vhodná doba?Květináč mám položený na keramzitu, který jeponořený ve vodě.Nevím jestli jí tím neublížím.confused smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss