Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Semienka
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 20:58

Riešim taký malý problém na jar by som si chcel obiedňať semienka. A neviem ako ich mam vypestovať , respektíve či potrebujú nejakú špeciálnu starostlivosť a tak. Za rady vopred ďakujem.

[igor6.rajce.idnes.cz]

Re: Semienka
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 22:05

Záleží na tom, jak který druh - co konkrétně chcete za rostliny? Některé MR potřebují stratifikaci chladem, jiné teplem a jiné žádnou.

Re: Semienka
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 14:29

No jedná sa o semienka z obchodu tu na darwiniane, sú to tieto: D. muscipula, Drosera binata var. dichotoma "Small red", Drosera aliciae, Drosera burkeana, Drosophyllum lusitanicum a Sarracenia sp.

Re: Semienka
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 15:23

D. muscipula, D. binata var. dichotoma a Sarracenia sp. potřebují chladnou stratifikaci. Když si je teď koupíte, dejte je na měsíc až dva ve vlhkém ubrousku do lednice a vysévejte je až na jaře (řekněme tak v březnu až dubnu podle počasí).

D. aliciae a D. burkeana stratifikaci nepotřebují, pokud máte dostatek světla (tzn. buď jižní okna nebo nějaké umělé osvětlení), můžete je vyset už teď a rostlinky porostou. Stratifikace není potřeba žádná.

Drosophyllum lusitanicum - pokud alespoň přibližně víte, jak máte tento druh pěstovat, tak vyklíčit semena není problém. Počkejte si raději na jaro - tento druh je velmi světlomilný. Můžete odříznout špičku osemení, ale velmi opatrně! Není to však nutné, mě klíčí semena rosnolistu i bez této úpravy, jen se mi zdá, že jim to trvá trochu déle. Mimochodem, nejlepší zkušenosti mám, když rosnolist pěstuji od jara do podzimu venku chráněný před deštěm, roste pak velmi rychle.

Re: Semienka
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 17:59

Veĺmi pekne ďakujem za rady. A pri týchto semienkách D. muscipuli D.binata var. dichtoma a Sarracenie sp je nutné ich zavrenie v chladnicke alebo je to mozne aj inde ak áno tak v akej teplote?

Re: Semienka
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 18:33

Jde jen o nízkou teplotu, úplně stejný vliv bude mít, když semínka nasypete do květináčů se substrátem a necháte je do jara venku. S oteplením začnou klíčit.
Jinak stratifikační teplota by měla být kolem nuly, řekněme do 5 °C spolehlivě funguje; odhaduji, že při teplotách nad 10 °C by stratifikace už moc nefungovala - ale nikdy jsem neviděl testy, které by to potvrzovaly. Jde opravdu jen o odhad.

Re: Semienka
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 20:04

Ďakujem, dobre pokúsim sa ich uchovať v uvedenom tepelnom rozsahu. V priebehu budúceho týždňa sa ich pokúsim zaobstarať a už len dúfam, že sa mi to na jar podarí úspešne dopestovať smiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss