Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Darlingtonia - hniloba?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 10:05

Dneska jsem při nahlédnutí do vitríny zjistil že darlingtonia se začala sice vybarvovat pěkně do ruda ale zároveň kolem středu hnědnout. Viz fotky:
http://www.carniflora.cz/fotky/darlingtonia.jpg

Postihlo to i nověrostoucí pasti
http://www.carniflora.cz/fotky/stred.jpg

Přemýšlím zda li je to způsobeno vzrůstem teploty, či přílišnou vlhkostí substrátu. Teplota dle teploměru nepřekročila 30°C a v podobné výši se již dříve pohybovala. Takže to tipuju na ten substrát. Zvednul a podložil jsem květináč aby substrát lépe vyschnul a lépe mohl do substrátu i vzduch.

Co poradí zkušení darlingtoniáři? Lze ji ještě zachránit? Případně co by bylo dobré udělat? Mám zkusit preventivní postřik fungicidem? případně mám zkusit heřmánkový odvar?

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Darlingtonia - hniloba?
Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 12:08

Ahoj,

nejsem žádný zkušený pěsitel darlingtonie. Stalo se mi toto take a na jaře, asi před měsícem. Usuzuji to spalení sluníčkem a následné napadení nějakou hnilobou. Celý vrchol jsem ustřihnul a ted čekám zda zbytek oddenku obrazí, ale zatím se nic neděje...

Mail : apac (za vi nac) centrum (te c ka) cz
mobil : 608 76 96 55

elektromasozravky.cz
http://elektromasozravky.cz/wp-content/obrazky/masozravky/banner.JPG

Re: Darlingtonia - hniloba?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 13:00

Tady ještě přidávám obrázek z cca před 14 dny kdy rostlina byla v naprostém pořádku.
http://www.carniflora.cz/fotky/zdrava.jpg

Spálení od slunce v mém případě nehrozí, rostlina je pod umělým osvětlením ve vitríně a jakékoliv sluneční paprsky krom rozptýlených se namají šanci na rostlinu dostat.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Darlingtonia - hniloba?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 18:39

Mno... na první pohled to ve mě vyvolává obavu něčeho, co by se dalo označit jako "syndrom náhlé smrti". Jenže ten bývá vyvolán tím, že rostlině něco chybí a ona roste a roste, až nakonec ji něco dostane a pak už to nevydrží a rychle se sesype. Léčba na to prakticky není žádná... bohužel.
Může to být substrát, který příliš zestárl, k tomu se přidává umělé osvětlení, které sice je ok, ale není úplně ideální a rostlina má třeba jen 90% kondici... Asi chápeš, co chci říct, Zbyňku, ne? Žádná závažná chyba nebyla, ale prostě příliš mnoho mírně nepříznivých okolností... stokrát nic umořilo osla, jak se říká. Často s tím nejde nic dělat, protože prostě lepší podmínky pěstitel nemá k dispozici.

I když teď na to koukám a ten úplně nejmladší lístek ještě není kaput, nebo ano? Nakonec by to nemuselo být fatální. Být tebou, asi bych ji zkusil přesázet. Substrát by měl být propustný - hodně perlitu, písku (a hrubší písek je v tomto případě lepší), já přidávám i jemnější žulový štěrk a nahoru rašeliníkový "topping", prakticky stejně jako heliny.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (05.06.2011 18:40)

Re: Darlingtonia - hniloba?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 20:36

Díky všem za rady.

Teď večer jsem ještě očichal substrát a usoudil jsem, že asi bude nejlepší kytku přesadit neboť již byl poněkud cítit. A tak je teď již přesazená, kořeny vypadali zdravě bíle, a blízko povrchu vyrážely nové. Rostlina kořenila poměrně mělce a jen jeden kořen sahal do větší hloubky a ten rostl při kraji květináče.

Kořeny jsem jemně vodou z rozprašovače očistil od starého substrátu, a po zasazení provedl preventivní postřik fungicidem. Ostříhal jsem též veškeré již odumřelé zbytky pastí. Teď již zbývá jen doufat že jsem provedl záchranou a nikoli likvidační akci.

Jo abych nezapoměl ten nejmladší lístek zatím opravdu vypadá živě.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Darlingtonia - hniloba?
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2011 21:07

Dovolím si ti trochu Adame oponovat. Darlingtonie by nemusela být v tomto případě úplně ztracená a to tehdy,když se na hnilobu přijde včas a rostlina se nařízkuje. Přesně tímto způsobem jsem zachránil tu svoji ... Rostlinu jsem řezal tak dlouho dokud jsem si nebyl jist, že v kořenu již není hniloba. Přesazení nepomůže, to leda přitíží, když je takový to, jak ty říkáš, syndrom náhlé smrti.
Také jsem měl substrát velmi propustný, velmi hodně hrubozrnného písku a trocha rašeliny a tohle přesně ta moje udělala.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss