Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Kolísání teplot den - noc
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2007 18:15

Letos jsem se po dlouhých letech odhodlal pořídit si umělé osvětlení do vitrínky, aby moje nepřezimující rosnatky (a bublinatky) měly v zimě kam hlavu složit. Navíc jsem se rozhodl udělat jim maximální pohodlí a převézt si je na privát, kde je tepleji než doma.
Úspěch se dostavil pouze u bublinatek, většina rosnatek přestala rosit a některé přerušily růst. Vypadají jako s nedostatkem vlhkosti, ale jsem si jist, že zrovna tím netrpí. Vzhledem ke změně prostředí jsem uvažoval, že jde jen o dočasný stav, než se aklimatizují, ale ani po měsíci se toho moc nezměnilo. Jediné, na co jsem přišel nesprávného, je kolísání teploty mezi dnem a nocí. Na privátě s ústředním topením je teplota víceméně stabilní, maximální rozdíl je asi 2°C. Kolísání teploty jsem nikdy pozornost nevěnoval, ale moudré knihy uvádí, že je ho zapotřebí.

Takže jsem se chtěl zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s něčím takovým, jestli je kolísání teplot den - noc opravdu tak důležité, aby se kvůli jeho absenci rostliny ocitly ve stresu, nebo mám hledat jiný problém.
Adam Veleba

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 09:32

Takze nastaly soucastne dve zmeny - zacal jste svitit (a tim i "pritapet") a mate vitrinu v byte s ustrednim topenim (asi vyssi prumerna teplota a sussi vzduch v mistnosti) - coz se vzdy hur hleda pricina. Predpokladam, ze vitrina je zcela uzavrena a prostor mezi zarivkami a prostorem vitriny je hermeticky oddelen sklem. Nedoslo i k absotutnimu narustu teploty vlivem ustredniho topeni a tim i ke snizeni relativni vlhkosti ? Jestli mate dva teplomery doporucuji je zkalibrovat a udelat mereni reletivni vlkosti. A zkusil jste rosit, jestli to nepomuze ?

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 11:28

Rosím pravidelně už asi druhý týden, nepomohlo to. Jinak mám svítidlo uvnitř vitríny, pořídil jsem si akvaristické vlhkuvzdorné svítidlo na 15W, mám tam zářivku SunGlo. Svítidlo je přibližně 15 až 20 cm nad rostlinami. Vitrína má zboku velký větrací otvor, ale ten je z velké části teď zakrytý igelitem, aby se vzdušná vlhkost neztrácela do místnosti.
Příští týden bych mohl vitrínu i s rostlinami převézt zpátky domů, kde teplota kolísá. Pevně doufám, že to pomůže.

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 11:39

Pri poklesu teploty dohazi ke zvyseni RVV, rostlinam prospivaji samozrejme oba faktory. Rekneme, ze neco podobneho jsem zaznamenal loni - porad se mi nechtelo presunovat rostliny z meziokenni, kde uz byla pomerne tma a chlad, protoze vypadaly dobre a silne rosily, tak jsem si rkal dobry, aspon usetrim za elektrinu. Teprve kdyz uz zacaly zjevne stradat, jsem se rozhoupal a dal je pod umele. Nic se nezmenilo a dalsich 14 dni rostliny chradly dal, dalsich 14 dni pak stagnovaly. Teprve po vice nez mesici zacaly obnovovat rust a vyrazne rosit. Po 2 mesicich uz vse OK.
Ja osobne bych rosl halvne substrat, aby se zvysil odpar, pripadne priklopil nejhure vypadajici rostliny a cekal. Ale pkud mate moznost je premistit zase jinam, tak budiz. Ten prechod byl proste prilis velky.

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 11:46

Já to vidím ještě jasněji. Zářivky musí ven z vitríny. Je to dostatečný zdroj tepla na rychlé vysušení čehokoliv.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 12:09

Já to sice nevidím jasně, ale je-li vitrína téměř uzavřená, vlhkost se udrží i při vyšších teplotách - voda se nemá kam odpařit. Naopak si myslím, že se tím docílí požadovaného efektu kolísání teplot. Přes den zářivky vyhřejí vitrínu a přes noc teplota klesne podle okolí. Alespoň u mě to tak bylo (den 27-28°C noc 21-22°C). Měl jsem ale problém s plísněmi i přes nonstop fungující ventilátor. Proto si myslím, že tam vlhkost byla dostatečná, i když byly zářivky uvnitř.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 12:37

Teplý vzduch pojme více vody. Také rychleji opouští vitrínu každou škvírou.

Osazoval jsem zatím tři vitríny a u každé si myslel, že světlo uvnitř bude v pohodě. Po několik týdnech či měsících muselo vždy ven.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 14:05

Ja mam svetlo primo ve vitrine uz temer rok a zatim bez problemu. Zaroven musim dodat, ze nemam zas velke problemy s vlhkosti mimo vitrinu. Domaci vlhkomer nyni ukazuje cca 70%. Asi bych mohl vsechny lackovky vyndat ven, ale ve vitrine nedochazi k tak velkemu odparu vody.

Na krytu mam dve vetraci skviry a problem s plisnema zadny. Mozna diky tomu, ze vetsina kytek je v zivem raseliniku. Na lackovky se me osvedcil nejlip prave diky tomu, ze kdyz byly ve smesi raseliny, tak za nejaky cas zacaly vyrustat nejruznejsi plisne a dokonce i houbicky. Kytkam to sice nijak nevadilo, ale nevypadalo to vyber dobre. Nejsem prece zadny mykolog.

A ted konecne muj nazor na problem. Domnivam se, ze to je nedostatkem svetla. U 15W zarivky hodne zalezi na jejim typu (svitivost/spektrum) a na vzdalenosti od rostlin. Pokud je blizko, mohlo by opravdu dochazet k vyse zminenemu problemu s vysousenim vzduchu.

Nekdy je opravdu veda zjistit pravou pricinu stagnace rustu. Pro nektere druhu staci jen prenest vitrinu na jine misto a klidne na 2 mesice zastavi rust.

A na zaver muj posledni poznatek. Nejdulezitejsim faktorem je dostatek svetla. Az tady na azurovem pobrezi jsem pochopil, jak nektere druhy MR mohou byt krasne vybarvene. Predevsim spirlice jsou ted uplne rude. Venku me nyni kvete tucnice. Tohoto jsem v Praze proste dosahnout nemohl ani za nic.

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Ondřej Zakopal (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 14:19

Promiňte, že se sem tak pletu, ale já mám velkou vitrínku 1×1,5×1,5 m, světla mám ve vitríně a když rožnu a večer zhasnu, tak když otevřu dvířka, nahoře u žárovek je strašné dusno.

Vyndát ty žárovky, nebo nechat tak?

------------> 4nDr3W <------------
Kontakty:
ICQ: 375-875-338 http://status.icq.com/online.gif?icq=375875338&img=5
Skype: surikata007
Mobil: 775 303 226 (Vodafone)
E-mail: masozravka.doma@seznam.cz
Osobní stránky: [carnivorousplants.ic.cz]

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 14:32

O nedostatek světla nejde, mám mnohaleté zkušenosti s tím, jak vypadají rostliny s nedostatkem světla grinning smiley (viz. předchozích asi deset let bez umělého osvětlení) a tyhle vypadají úplně jinak. Některé rosnatky dokonce začaly zkracovat internodia. Spíš mě zajímá, proč a k čemu rostliny potřebují noční poklesy teplot? A jak moc jsou důležité?
Čistě teoreticky by to mohlo být i nižší vlhkostí, každopádně považuji přestěhování vitríny do chladnějšího domu, kde bude kolísat teplota, a pravděpodobně bude i vyšší vlhkost vzduchu v místnosti obecně, za lepší variantu než další pokračování s experimentováním na téma pokoj s ústředním topením. Souhlasíte?

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 15:12

Já ano.Kytky co jsem si odvezla do paneláku-jsou přisvěcované,ventilátor ve vitrině atd.-nejsou zas až tak holarijó.Ty co zůstaly ve skleníku kde přitápím až když teplota jde na min.-10°C,nepřisvícené, se mi jeví v perfektním stavu.Rosnatky rosí,tučnice(bláznivky )kvetou.V noci je tam tak 3-4°C,ve dne o pár stupňů víc.Pravda,párkrát za zimu je trochu pomlžím preventivně Rowralem,ale za tři roky jsem nezaznamenala větší úmrtnost.Vlhkost vzduchu je tam dost vysoká ale jim to prospívá.Skleník je na zimu izolován po stranách silným polystyrénem z vnitřní strany,kubatura je snížena dvojitou vrstvou bublinové folie.

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 25.11.2007 15:53

vzali jsme to docela zesiroka, takze:

RVV je zavisla od teploty a klesa s rostouci teplotou (samozrejme i v izolovane soustave, resp. prave v ni).

Pokud se autor domniva, ze umele osvetleni je dostatecne, verim. Mimochodem, i umelym osvetlenim se da kytka spalit prilisnym osvicenim(ted opravdu nemyslim teplo, tim samozrejme taky). Mam to odzkouseno na rosnatkach a lackovkach. O vybarveni treba mucholapek ci lackovek v lete a pres zimu pod umelym bych mohl napsat zajimavy a zrejme minoritni nazor.

Mam v akvarku s prevazne lackovkama maly vetracek. Co me prekvapuje, ze v nem nemam problem s plisni (na listech, na substratu). Presto, kdyz takovy derkovany kvetinac vytahnu ven, mrizky se rychle potahnou plisni. Pokud dam dovnitr drevenou spejli, uz druhy den je uplne plesniva, takze spor tam je pozehnane. Nedavno jsem si meril vzdusnou vlhkost a byla pres 90 %, coz me udivilo, nerosil jsem, ani nepamatuju. Navic loni touhle dobou jsem mival neco kolem 75-80 % a pristroj meri stejne, vlhkost v byte ukazuje stabilni ve srovnani YoY. RVV se zvedla diky tomu, ze se zdvojnasobil pocet kytek. Jsou na sebe namackane, nektere jsou dokonce na patra. Cimz se vyrazne zvysil odpar. Domnivam se, ze tak vysoka RVV jiz pro plisen neni vyhovujici. Muze to nekdo potvrdit, prip. vyvratit a dat svuj nazor?

Proc MR prospiva kolisani teplot, je krom "udrzeni v kondici" podle me zvyseni RVV pres noc. Je to docela dost, pristroj mi zaznamenava i nejvyssi namerenou RVV a ta je mnohem vyssi, nez kolik jsem tam kdy videl pres den. Navic pokud mate chladneji, jako treba Jana, rostlina proste zpomali svuj rust. Napr. nejlepe narosene binaty jsem mel ted mezi okny v prubehu rijna, kdyz se teplota pohybovala mezi 12-7 °C. Takove nebyly ani pres leto.

Topeni v byte vyrazne snizuje RVV. Zda bych v experimentu pokracoval bych si dovolil rict az pote, co bych kytky videl. Pkud ale vypadaji opravdu spatne, pokus bych zastavil, je-li to mozne.

Re: Kolísání teplot den - noc
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.11.2007 10:57

Díky za rady, prozatím jsem alespoň dal osvětlení ven z vitríny, za pár dní si rostliny odvezu domů.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss