Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 13:02

Příjemný den všem,
přicházím s poněkud neaktuální otázkou, špirlice teď většinou usínají na zimu, leč příští jaro mi to opět bude vrtat hlavou... jak si myslíte, že je lepší pěstovat špirlice? Volně venku bez jakéhokoli krytí nebo alespoň částečně zakryté v nějakém foliovníku?

Mám sice víceméně všechny botanické druhy, ale nikdy jsem se jim nevěnoval tak jako rosnatkám, mám je prostě proto, že stojí na zahradě v nádrži s vodou a nevyžadují větší péči.

Nemůžu ale říct, že by to byly nějak výstavní kousky, láčky jsou často pokroucené, deformované, růst některých rostlin je poněkud zpomalený a podobně. Žijí, kvetou, tvoří dceřinné rostliny... ale prostě to nejsou ty krásně vyvinuté rostliny, které často vídám na fotkách pěstitelů, kteří se na tento rod zaměřují. Jeden faktor je možná zimování - už mi bylo doporučeno před zimováním je nechat proschnout, brání to hnilobě oddenku - ale další otázka je vlhkost vzduchu.

Na fotkách mnoha zmiňovaných úspěšných pěstitelů jsou tyto rostliny ve sklenících či foliovnících, a to třeba i v Anglii, což je země ostrovní, s oceanickým klimatem, s větším množstvím srážek a vyšší RVV než u nás. Možná je to logické, špirlice v přírodě taky rostou na mokřadech s celkově vlhkým klimatem, vzduch v přírodě kolem nich je určitě o dost vlhčí než jim poskytuji já na víceméně suché zahradě.

Takže otázka do pranice, špirlice do foliovníku, ano či ne?

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Jaroslav Dovec (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 13:26

ja by som povedal že lepšie je pestovať ich vonku. mojim sa tam páči viac ako vo fóliovniku kde mali slabé pasce a stále sa vyvracali.
ked som ich preniesol vonku tak spevneli a ešte nabrali intenzívnejšiu farbu. ale problem je zase ked začne pršat lad a nikto nieje doma sad smiley(o pár rastlín som takto prišiel)

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 16:13

Také přidám jednu zde mnohokrát opakovanou věc i přesto,že mám favorizované jiné druhy MR - překrýt je sítí proti (promiňte mi to slovo) nenažraným opeřencům .

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 16:24

Souhlasím s Leošem. Ftáci jsou na masožravky jako psi. Letos mi vyhrabali mucholapku...a to úplně. Jinak s těmi pokroucenými pastmi se setkávám každodenně. Velice mne to štve, protože když jsem je přinesl z květinářství, byly sáry výstavní. Poté i v největším létě rostly pasti s křídlem velkým, jak orel. Podle mne je to problém ne pěstitelský, ale to, že ty Holandský holky trochu přihnojují....resp. hodně. Jaký na to máte názor?

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 16:34

V tomhle svůj problém nevidím, ptáci mi vyhrabávají maximálně rosnatky, na špirlice si netroufnou. A že jsou kytky holandské provenience přihnojované, pod to se klidně podepíšu. Naštěstí z holandské provenience žádnou sáru nemám, takže tím to nebude... navíc některé kusy mám už takových deset let, takže případné hnojivo mělo dost času vyprchat.

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 17:09

Je pravda, že by to taky mohlo být substrátem. Když je špatná rašelina, tak tam nic neroste. Taky závidím a slintám si po klávesnici, když vidím některé kusy. Já se v tomto můžu stydět. Mám dotaz, když to máte vytáhnuté, s velkým křídlem, kvetou vám, nebo jsou tak oslabené?

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 18:33

Zdar Adame,

některé špirlice bych určitě doporučil do toho foliovníku nebo skleníku nebo co to vlastně máš. Zejména ty teplomilné, hlavně S. leucophylla, která skoro celý rok netvoří pořádné pasti a začíná je tvořit až na podzim... ta v tom foliovníku naroste nádherně. winking smiley

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.11.2009 19:40

Martin: neřekl bych, že je mám až tak výrazně vytáhlé s velkým křídlem, spíše bych to definoval jako deformované. Velikost láček je normální, ale jsou často různě pokroucené, křídlo taky bývá větší, ale ne nějak extrémně, spíš roste na úkor vlastní trubice, některé láčky jsou jakoby krabaté a podobně. Přemýšlel jsem nad škůdci, nad hnilobou oddenku, ale při přesazování loni oddenky vypadaly zdravě... takže kdoví. A abych odpověděl na otázku, kvetou i takto deformované. Sice jsou květy taky občas deformované, ale obvykle vypadají normálně.

Marek: no já ještě žádný foliovník nemám grinning smiley naopak přemýšlím nad tím, že kdybych tím dosáhl lepších výsledků, že bych se podle toho zařídil grinning smiley Pořizovat si něco budu určitě na letnění většiny tropických druhů co mám přes zimu doma, teď pro mě zbývá vyřešit, jestli tam frknu i špirlice nebo ne. Tvůj hlas pro beru v potaz a asi to zkusím, leucophylla je jedna z těch, kterým se u mě opravdu moc nedaří.

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Pavel Hájek (IP zapsáno)
Datum: 11.03.2010 21:45

Zdravím,

tak já můžu umístění špirlic do foliáku jedině doporučit. Jeden rok jsem pěstoval špirlice venku volně a jak popisujete, rostliny rostou ale vypadaj na nic. Tak jsem se rozhodl, postavit pro své holky foliák. Kupovat se mi žádný nechtělo, protože si myslim, že je to zbytečně předražené a navíc to ani moc nevyhovuje, špirlice potřebují "dýchat" a ne být někde zavřený.

Zde přikládám foto foliáku: [img710.imageshack.us]

Dole je snad trochu vidět 15cm vysoký pás na odvětrávání, dále je možné odklopit jak vrchní díl tak přední díl. V létě stačí maličko pootevřít vrchní díl a mám tam krasnou cirkulaci vduchu. Výhody umístění špirlic do foliaku vidim ve zvýšené vlhkosti (ta však podle mě nehraje moc velkou roli) a teploty, ta je podle mě důležitá. Špirlice pochází z jižní Severni ameriky, Floridy... a tam maj asi podstatně tepleji.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Pavel Hájek (11.03.2010 23:53)

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.03.2010 22:18

V pondělí jsem si jeden foliovník objednal grinning smiley Díky však za další doporučení, doufám, že se kytky spraví. Už jen protažení vegetační sezóny by jim mohlo prospět. Původně jsem si chtěl postavit vlastní konstrukci, ale cenově to vyjde nastejno, tak jsem objednal levnější foliovník, u něhož si cením kostru a folii dokoupím během roku novou (díval jsem se zejména na jakousi trojvrstvou folii s mnohaletou zárukou, prý jsou velmi dobré a cena se mi nezdá být přemrštěná).
Máte tam rostliny celoročně? Vypadají opravdu moc hezky, ta S. minor vlevo (jestli je to S. minor) má krásně macaté láčky smiling smiley

Re: špirlice - kryté či nekryté?
Autor: Pavel Hájek (IP zapsáno)
Datum: 11.03.2010 23:57

hehe celoročně v žádném případě, u nás -20°C není až tak nenormalní a to by kytky asi nerozdejchaly. Jinak je to S. minor a je to brzo z jara, většina rostlin ještě nemá žádné láčky..



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss