Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
světelné čidlo
Autor: Miroslav Stulík (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2011 13:12

řeším dosvětlování přes zimu ve skleníku. nevíte někdo o nějaké chytré skříňce na automatické ovládání zářivek? něco na principu rozsvicování pouličního osvětlení. když bude hezky, aby zářivky zhasly a nesvítily zbůhdarma zbytečně a zase když se začne stmívat, nebo bude oblačno a zataženo, aby se zářivky rozsvítily.

děkuji za rady M. Stulík

Re: světelné čidlo
Autor: Macák (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2011 20:40

Já už několik let s úspěchem používám soumrakový spínač PALADIN 922000 ze stejných důvodů jako chcete Vy. Ale určitě se dají sehnat i jíné, levnější. Já ho měl z druhé ruky za babku. Zkuste na internetu vyhledat ve zboží soumrakový spínač.

Re: světelné čidlo
Autor: Macák (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2011 20:44

Jo, ještě je důležité v jakých hodnotách luxů ty spínače fungují. Když použijete malý rozsah, bude Vám v podstatě spínat stále. Můj funguje do 300 lux a byl by lepší vyšší rozsah.

Re: světelné čidlo
Autor: Miroslav Stulík (IP zapsáno)
Datum: 18.01.2015 18:49

zdravím,
nebudu zakládat nové vlákno. řeším problém s osvětlením skleníku. odešlo mi 1 zářivkové těleso a na ten popud bych chtěl na příští zimu osvětlení předělat. zařivky mám spuštěné cca 70 cm nad rostliny. před poruchou 1 tělesa byl příkon 6 zářivkových trubic cca 240 W. uvažuju o pořízení výbojek, tak se chci poradit které jsou lepší, myslím efektivnější. jestli sodíkové, rtuťové nebo halogeny? taky jsem slyšel o metalhalidové výbojce, tak jestli s ní má někdo nějakou zkušenost? jo a ještě jetli ji vadí soumrakový spínač. abych je neodpálil častým rozsvicováním
dál řeším jestli je lepší pořídit 1 silný zdroj nebo 2 slabší, jestli je lepší pořídit výbojku 1x 250 w nebo 2x 125W

díky za jakékoliv informace

Re: světelné čidlo
Autor: Pavel Kolodin (IP zapsáno)
Datum: 18.01.2015 20:36

Metalhalidové výbojky jsou dobrá volba rozhodně nepoužívej rtuťové výbojky. Soumrakový spínač by vadit neměl.

Re: světelné čidlo
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 19.01.2015 14:22

Sodíkové jsou vcelku fajn, kytky pod nimi rostou, ale mají oranžové světlo a nevypadá to moc hezky. Rtuťové se snad už ani nevyrábí? Nevím. Metalhalidovou výbojku používám nad kytkama ve sklepě a je výborná. Krásné bílé světlo, kytky si pod ní libují. Takže doporučuju taky MHčko. Co se týče účinnosti, tak je lepší mít jednu výbojku s vyšším výkonem (je to i výrazně levnější, předřadníky jsou dost drahé), ale musíš to nějak šikovně umístit, abys rovnoměrně svítil na všechny kytky. Solidní reflektor bude nezbytností.
Soumrakový spínač nevím, ale pokud to je jenom on/off, mělo by to být v pohodě. Já jsem výbojky provozoval vždycky na mechanické časovače (spínací hodiny) a nebyl problém. Jen počítej s tím, že jak se jednou výbojka vypne, chvíli trvá, než ji zase můžeš zapnout, tak aby ten spínač byl dobře nastavený a neblikal. Příklad: bude zataženo a stmívat se, výbojke se zapne. Před západem slunce se ale roztrhnou mraky, výbojka se na pár minut vypne, ale než se bude moct znovu zapnout, chvíli to potvrá. Nemluvě o tom, že by to neprospělo její životnosti.
Tož tak
Adam

Re: světelné čidlo
Autor: Ivo Dufek (IP zapsáno)
Datum: 21.01.2015 02:49

Adam má pravdu toho cyklování bych se u něčeho levného docela bál. Já si k přisvěcování postavil jednoduchý komparátor s fotoodporem a tím jsem ovládal relátko. Investice cca 100Kč a 2h času.

Určitě bych se podíval, jestli u nich jde nastavit hystereze - tj. interval, kdy to zachovává současný stav. Pokud ano, nebude problém.

Re: světelné čidlo
Autor: Pavel Kolodin (IP zapsáno)
Datum: 21.01.2015 17:05

Pokud vím fotoodpor nelze použít na tělesa výbojkového charakteru.

Re: světelné čidlo
Autor: Miroslav Stulík (IP zapsáno)
Datum: 21.01.2015 22:03

a co vysoká vlhkost, ta výbojkám nevadí?

Re: světelné čidlo
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.01.2015 12:45

No, rosit by se na ně asi nemělo. Ale to je stejné, jako u jakéhokoli jiného umělého zdroje osvětlení, nejlepší je, mít ji zavřenou v nějakém krytém tělese... Já mám výbojku vně vitríny, svítí přes sklo, ale jak HPS (kterou jsem používal dřív), tak nynější MH výbojka zvládají bez nejmenších problémů zvýšenou RVV ve sklepě.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss