Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
N. talangensis neláčkuje
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2013 13:15

Ahojte,
uvítám radu skrz láčkovky - od loňského roku mám N. talangensis, která ovšem za dobu, co je u mě, neudělala jedinou láčku, ač listů vyprodukovala již několik. Vždycky vyroste nový list a základ láčky zajde (vypadá jakoby zaschl).
Mám ji ve sklepě ve vitríně spolu s nějakými rosnatkami, heliamforami a dalšími láčkovkami (ovata, jacquelinae, sibuyanensis, argentii... ), které všechny láčkují bez problémů a přitom je nemám tak dlouho, jako tu talangensisku. Zasázená je v takové náhodně vytvořené epifytní směsi z perlitu, trochy rašeliny, kousků kůry, molitanu podobné hmoty a především rašeliníku, který roste úspěšněji než zmíněná láčkovka. Světla má dost, je tam dost světla i pro heliny a spol., ve vodě nestojí, vitrínu pravidelně rosím a kytky mají jen tolik vody, kolik nasáknou do substrátu, zbytek teče ven. Teplota je tam posledních pár měsíců kolem 15 °C.
Za názory a rady díky
Adam

Re: N. talangensis neláčkuje
Autor: Miroslav Stulík (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2013 16:24

zdravim,
předpokládm že ta talagensiska je odemne. já u talagensisky používám substrát jenom mix sušený lisovaný rašeliník z NZ a nadrcený polystyren větší zrnitosti cca 1cm kuličky. dospod květináče ještě cca 4 cm drenáž z keramzitu
já bych řekl že zrovna tahle láčkovka je dost háklivá na teploty, u mne přes léto nechce láčkovat a v zimě je to podobné. teď, nebo aspoň do soboty, než se ze skleníku stal bazén, láčkovala dobře, teploty 10-21 vlhkost 75 a výš. zalévám je 3x za 2 týdny, proleju substrát, přebytečná voda odteče pryč.

M. Stulík



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Miroslav Stulík (06.06.2013 08:55)

Re: N. talangensis neláčkuje
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2013 19:20

Jo, je to ona smiling smiley Zkusím ji teda výhledově přesadit, možná jsem to nenamíchal dost lehké. Uvidím. Jinak teploty a ostatní věci celkem sedí na to, jaké podmínky měla i u Tebe, tak nevím.
Třeba ta ovata, cos mi taky posílal, tak ta je naprosto luxusní. Teď udělala asi 10 cm velkou parádní láčku, uvažuju, že ji vezmu na výstavu do expozice... Letos je chladno, nemusela by být v nebezpečí z horka jako v jiné roky.
Adam



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss