Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2009 18:29

Zdarw,stále jsem nepřišel na efektivní vyhubení mechů v mém malém akvárku, kde mám převážně trpasličí rosnatky.Dával jsem na povrch substrátu kamínky,aby mech neměl světlo,ale to trvá dost dlouho, a proto radši vždy si pohraju s vytrháním mechu pinzetou.Neznáte někdo efektivnější způsob odstraňování mechu?Děkuji za rady...

Thomasso

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2009 19:13

Zdravím
Jen se chci zeptat proč mech hubíte ?

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2009 21:53

No ja osobne mam mach u rosiciek velmi rad, vyzera to cool. Priznavam,ze pri semenacikoch alebo trpaslicich rosnatkach moze byt mach znacny problem a moze mlade rastlinky 'zadusit', hlavne vyssie machy ako napriklad plonik alebo rakytnik. Na nicenie machu su specialne pripravky (mech-stop a ine), ale tie byvaju skoro vzdy kombinovane s hnojivom (pouzivaju sa najma na travniky), takze pre MR nepouzitelne. Ono i samotne pripravky proti machom su dost silne takze nie som si isty ako by to masozravky v kvetinaci znasali.
Najlepsia je ako vzdy prevencia. Je dobre raselinu a vsetky komponenty substratu pripravovaneho pre semenaciky alebo trpasliky 2x vyluhovat v destilovanej vode, nechat den odstat, vodu zliat. Zbavi sa prebytocnych zivin, jej pH nepatrne stupne, co stazuje rast machu (nema rad vyssie pH).
Ak uz je mach v kvetinaci, tak horeuvedeny postup je k nicomu, samozrejme.
Tu by som mohol nezavazne poradit len mechanicku alebo chemicku cestu. O tej prvej asi uz viete svojewinking smiley Tak popisem tu druhu: v pripravkoch na nicenie machu sa pouziva sira a zelezo (tieto prvky mach nema rad). Pridava sa tam heptahydrat siranu zeleznateho (zelena skalica, FeSO4.7H2O), alebo zeleznato-amonny kamenec [Fe(NH4)]2(SO4)3 ako ucinna latka. Nemam to odskusane, ale taky 0,5% roztok zelenej skalice plus vela svetla by ten mach malo spolahlivo zlikvidovat, bez strachu o masozravku. Upozornujem, ze tento postup som nikdy nemusel skusat, takze doporucujem na pokus jeden kvetinac s menej vzacnou MR. Ak to vyskusate, podelte sa s nami o vysledku, sam som zvedavy.smiling smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Dusan Klasovity (12.08.2009 21:54)

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2009 22:48

No já musím souhlasit, mechy nehubím, spíše podporuji. Leda když opravdu dusí nějakou menší rostlinu, tak je likviduji mechanicky, případně rostlinu přesázím do nového. Mechy mimo jiné docela úspěšně brání vzniku povlaku slizkých řas na čerstvé rašelině, což vítám.
Jinak podotknu, že existují druhy mechů odolné i vůči velkému obsahu síranů v prostředí a předpokládám, že i druhy odolné vůči železitému prostředí... to jsou však druhy minerálních slatins, vzácné, obvykle chráněné a řekl bych obtížně pěstovatelné, takže s těmi pravděpodobně nikdo mít problém nebude smiling smiley

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2009 23:48

V Trifidu 2009/1 Lucka Bartoňová popisuje boj s mechy pomocí izolepy.
Tahle metoda má také své kouzlo. smiling smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Václav Dokoupil (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 06:45

To je prosím jak? Že jak jsou mechy vyrostlý tak je přelepí a vyrve?

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 08:45

Na otázku proč mech hubím odpovím....
Je to jednoduché: Mech roste do výšky a trpaslíky pulchelly mezi "trávou" není vidět a ani to moc esteticky nevypadá.Možná to zkusím, jak říkal Michal izolepou, anebo jednou za čas to zase propleju.Díky za názory!!!

Thomasso

Re: Mechy v akvárku,aneb jak se zbavujete tohoto nepřítele?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 09:02

Ahoj,
mechy mě osobně problém nedělají ale napadá mě použití mulčovací netkané textilie. Kupřikladu té co se používá na jahody.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss