Darwiniana

Seznam diskusních fór - Mimo mísu : 
Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2011 20:23

Dneska jsem se odhodlal k pokusu, který není až tak obvyklý, ale na první pohled vypadá obyčejně.... O co jde? Vzal jsem miniaturní květináček a do něj jsem dal rašelinu, a potom to celé šlo do vody. Budu sledovat, jaké druhy mechů, popřípadě jiných rostlin v tomto květináčku vyrostou. Po každém měsíci udělám reportáž o tom, jaké jsou v květináči změny. Zajímá mne totiž to, které mechy, popřípadě řasy, či kapradiny zde porostou. Další reportáž uvidíte zde v diskuzi poté, jak nastane nějaká změna.

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Jaroslav Rajsner (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 17:19

Jako pokus to nezní špatně, ovšem je potřeba to umístit někam do izolace od ostatních květináčků a někam do sterilního prostředí, ale to už by byl moc velký extrém a pro běžný domácí pokus ceklem zbytečnost. Vzduch kolem nás je plnej zárodků organismů a mohli by ti z pokusem dost zamávat, protože se ti tam může uchytit něco, co s koupenou rašelinou nemá vůbec nic společnýho.

Jarda R.

ICQ: dva nula nula devět devět osm osm sedm sedm

http://www.masozravky-kendy.xf.cz/kapky.jpg

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 19:05

Mně jde o to, zjistit jaké mechy, popř. rostliny vyrostou na holé rašelině. Samozřejmostí je to, že je květináček mimo kontakt s ostatními rostlinami, tím i pleveli, které rostou okolo.

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 19:27

Přemýšlel jsem, jak bude květináč postavený. Kupovaná rašelina by měla být sterilizovaná, takže teoreticky by na ní nemělo vyrůst nic, co se tam nedostane ze vzduchu. Ovšem úroveň sterilizace různých výrobců je také různá, takže kdoví jak to je. Ve vzduchu se navíc vyskytuje docela dost spor některých rozšířených druhů mechů i jiných výtrusných rostlin.
Jsem přesvědčen, že dříve či později tam něco vyroste. Otázka zní kdy a co, může to trvat dost dlouho. Na výsledek si ale klidně počkám smiling smiley

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 20:25

To zní zajímavě. Můžu ale říct, ze zkušenosti, že mechy na kupované rašelině jen tak nevyrostou. Vrchní vrstvu rašeliny měním na rašeliništích vždy za 2 roky a za tu dobu tam vyroste spoustu vysemeněné plevele, ale nikdy se mi tam ani neobjevil sám od sebe ani kousíček mechu.
Já bych hlavně doporučoval, udělat to s víc druhy rašeliny. Nějaká, jak píše Adam, nemusí být moc sterilizovaná a to by pak mohlo být zajímavé. Já mám ve všech rašeliništích tu stejnou rašelinu - bílou od agra.

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 21:06

To já mám zkušenosti takové, že nějaký mech se tam dříve či později vždy uchytí. Zda je původem z rašeliny nebo z mého prostředí (vzduch, okolní květináče) říct ale nedokážu.

Každopádně pokus zajímavý smiling smiley. Budu se těšit na poctivou fotodokumentaci winking smiley.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Pokus - rašelinní biotop v květináči
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 26.02.2011 21:14

Tento pokus je jen tak z legrace, rozhodně ten výzkum nechci podcenit winking smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Martin Maloušek (26.02.2011 21:14)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss