Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Jak nejlépe oddělit mladou rostlinku Nepenthes
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 10.08.2011 22:22

U mé Nepenthes Ventricosa celkem dobře prosperuje jedna odnož, která už vytváří hezké pasti. Napadlo mě, že bych láčkovku přesadil a oddělil tak tuto odnož. Nikdy jsem to nedělal, jakým způsobem to oddělit? Nějak odtrhnout kořenový systém?

Re: Jak nejlépe oddělit mladou rostlinku Nepenthes
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 10.08.2011 22:23

Foto

Přílohy: DSC_0812.jpg (94KB)  
Re: Jak nejlépe oddělit mladou rostlinku Nepenthes
Autor: Macák (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2011 21:41

Obávám se, že odnož nebude mít vytvořený žádný kořenový systém. Rostlinu bych vyndal ze substrátu a odnož od matečné rostliny odřízl nožem (ostrým, je to tvrdé).Velkou rostlinu bych normálně zasadil. Ze spodní čáswti odnože bych otrhal nějaké listy, aby mi zbyl holý kmínek a pak spodek rostliny seřízl dlouhým šikmým řezem. Takto bych jí zasadil do epifytního substrátu nebo čistého rašeliníku a celé to dal do igelitového pytlíku. Po asi dvou měsících bych postupně igeliťák otvíral, až bych ho na konec odstranil zcela. Rostliny zpravidla zakoření asi do tří měsíců. Je to alespoň pro mne osvědčený způsob.

Re: Jak nejlépe oddělit mladou rostlinku Nepenthes
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2011 20:57

Tak jsem dnes rostlinky oddělil. Roztrhl jsem kořenový systém tak, aby polovina byla u mateční rostlinky a menší polovina byla u mladé rostinky. Snad bude kořenový systém fční pro obě dvě, ale vypadá to velice dobře.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss