Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Stratifikace chladem - mokrá či suchá?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.02.2010 17:45

Ahojte,
Leoš mě svou poznámkou o stratifikaci semínek S. purpurea ( [www.darwiniana.cz] ) ponoukl, abych se zamyslel nad tímto tématem.
Stratifikovat se má prý v lednici a ve vlhku, zasucha to nefunguje. Je to opravdu tak? Proč by stratifikace zasucha neměla fungovat?

Uvážím-li, že stratifikuji semínka odolných druhů mrazem, ne v lednici, ale v mrazáku, tak je v podstatě jedno, jestli je tam dám ve vlhké vatě nebo zasucha. I když budou semínka ve vodě plavat, voda zamrzne a bude pro ně nepřístupná, budou ve fyziologickém suchu. Tak to dle mého probíhá i v přírodě, ale je pravda, že před a po období mrazu prodělávají semena i období vlhkého chladu s teplotami nízko nad nulou. Co je tedy důležitější? Máte to někdo ozkoušené nebo narazil jste někdo na otestované informace na toto téma?

Přiznávám, semena záměrně chladem stratifikuji letos snad poprvé, dosud jsem je prostě nechal, ať si dělají co chtějí. Obvykle zůstala v papírových pytlících přes zimu v suchu, přešla mrazem a na jaře klíčila také. Ale pořídil jsem si letos pár druhů, od kterých bych rád co největší klíčivost, takže se raději ptám, abych nebyl později nemile překvapen.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (02.02.2010 17:47)

Re: Stratifikace chladem - mokrá či suchá?
Autor: Michal Kouba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.02.2010 22:27

Ahoj.
Jako jediným nezbytným faktorem pro klíčení semínek je voda. Všechny ostatní podmínky klíčení jsou u různých druhů rostlin značně proměnlivé. Teplota, kyslík, světlo. Zásada pro úspěšný průběh stratifikace je uložení zbobtnalých semínek do chladu. Na dobu zhruba dvou měsíců uchovat při teplotách 2-6 °C. Po tuto dobu dochází v semínku k řadě hormonálních pochodů, které jsou nezbytné pro dozrání semínka a přípravu na zdravý růst rostlinky. U některých druhů je nezbytné u jiných urychlí a zvýší klíčivost. Příjem vody semínkem je ovlivněn teplotou vody. Takže postupuji tak, že semínka nejprve umístím na vlhkou vatičku a den až dva je držím v teple. Teprve pak jdou na 8 týdnů do ledničky.
Michal

Re: Stratifikace chladem - mokrá či suchá?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.02.2010 23:27

Aha, takže klíčové je teoreticky chladit nabobtnalá semínka. Hmm... zní to logicky. Asi na čas přece jen ty svoje semínka umístím ještě do vlhkého chladu. Díky

Re: Stratifikace chladem - mokrá či suchá?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2010 09:07

Ahoj,
pokud to vezmu ze své lesnické praxe podle tzv. přeléhavých semen dřevin, tak je vlhkost dúležitá stejně jako chlad.
Proto se před uložením ke stratifikaci semena 24 hodin máčejí ve vodě a až posléze se uloží do vlhkého stratifikačního media (většinou křemičitý písek).

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Stratifikace chladem - mokrá či suchá?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2010 09:12

Zdá se, že se různí autoři těžko shodnou grinning smiley Včera mi jeden kamarád vykládal, jak doma v jejich zahradnictví stromky statifikovali v suchém písku grinning smiley Ale už chápu jak vlhkost působí a čím je důležitá smiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss