Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
problemy zaciatocnika
Autor: eternal (IP zapsáno)
Datum: 20.09.2013 18:11

Ahojte, som zatial len zaciatocnik, preto mam par otazok, aby som si ozrejmil par veci, pretoze som sa nacital celkom vela ale nazory sa dost odlisuju. Moje rastliny su zatial len Drosera capensis a sarracenia purpurea venosa. Prva otazka je taka aktualna ze, kedze byvam v bytovke (okno orientovane na zapad, balkon na vychod) tak ako zazimovat tie saracenie. V pivnici mam zhruba tych 18 stupnov kedze v tych panelakovych pivniciach sa kuri. Keby mi dal niekto nejake tipy, bol by som mu vdacny smiling smiley . Mam tu saraceniu dat zimovat nejak zaciatkom novembra alebo az neskor ked uz bude mrznut? Dalej som sa docital ze je dobre ich mat napr. na balkone (myslim uz cez leto), avsak co s nimi ked napr. tyzden v kuse prsi? Neuskodi im tolko dazda? Alebo ked fuka nejak dlhodobejsie grinning smiley Co si o tom myslite? A moja posledna otazka je ze ked mam teraz rastliny v byte a je dlhodobo zamracene ci im pomozem ked ich budem prisvetlovat? resp. ci mam droseru pocas zimy prisvetlovat kedze svetlo je mozno 7 hodin denne a planujem ju nehat na parapete. Dakujem za odpovede. smiling smiley

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Jan Vrána (IP zapsáno)
Datum: 21.09.2013 19:35

Dobrý den
Chci se jen zeptat jestli mohu v tuhle dobu přesadit mucholapky.Dal sem jim sice rašeiny dost,ale rašelina sedla a ve vrhlíku je jí málo.
Nerad bych rostlinkám cca 2-3 cm velikým nějak ublížil.
Pak ještě bych měl dotaz,jestli mohu semena Droser zasýt ted nebo počkat do jara.
Děkuji za odpověd.
Honza

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 00:02

eternal:
18°C je na zazimování dost, snížit tak na 10°C. Přes zimu v takovýchto teplotách nenechat za žádnout cenu vyschnout substrát-vždy jen vlhký. Většina pěstitelů zazimuje rostliny až s příchodem prvních mrazů.
Přes léto je dokonce žádoucí je letnit a chránit je nějakým způsobem před větrem ( tuto sarracenii není nutné chránit před větrem, jelikož není tak vysoká, aby jí vítr zlomil). Proč ale chránit před deštěm, když přeci tam, kde rostou, taky prší. Spíše dávat pozor velké množství hmyzu v láčkách- jednak hnije a jednak např. životachtivé vosy rády láčky prokousávají.
Svítit oběma rostlinám není nutné. Opět: v přírodě je taky několik dnů zataženo. Rosnatku bych nechal volně na parapetu a sáru, no, už to moc letnění není, je už studený počasí, asi bych jí dával už jen na teplejší dny ven. Tohle počasí je pod psa. Ale taky to bez problémů přežije... Purpurea klidně i přes zimu zvládne mráz, pokud je tedy otužilá.

Jan Vrána:
Lze je určitě přesadit, ale raději bych doporučoval jaro.
Rosnatky (Drosera) jaké ?

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Jan Vrána (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 08:15

jedná se o: D.aliciae
D.Binata
D. burkeana
Taky sem toho názoru,že na jaře přesadim,jen sem chtěl info.
Děkuji Honza



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Vrána (22.09.2013 08:17)

Re: problemy zaciatocnika
Autor: eternal (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 09:41

Diki moc za odpovede smiling smiley

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 13:03

D.aliciae - bez problému do boxíku s rašelinou a pískem cca 2:1 (nemusí to být přesné příroda to taky dělá "od oka"), pokojová teplota, a spíše někde v polostínu, kde nesvítí přímé slunce. Jsou totiž náchylné na možné přehřátí či vyschnutí substrátu.

D.Binata - dát na měsíc až dva do navlhčené vaty do lednice a poté vyset viz D.aliciae

D. burkeana - viz Drosera aliciae

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Jan Vrána (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 19:31

Děkuji za odpovědi...

Re: problemy zaciatocnika
Autor: Jan Vrána (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2013 19:31

Děkuji za odpovědi snad se zadaří



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss