fórum
Pokud zde jste poprvé, určitě si přečtěte pravidla.
Seznam diskusních fór - Správní rada : 
Odmena autorum za prispevky do T
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 20.11.2007 20:12

Ahoj, SR,

mam chvilku, takze zde je idea, kterou vetsina z vas jiz zna v ruznych formach a ktera s nami jde jiz pomerne dlouho. Vychazim take z prazdninovych poznatku Risi Pichla a navazujeme na prapuvodni myslenku revansovat se autorum.

Proc odmenit, jsme resili nekolikrate, T je nase priorita cislo jedna, mel byto byt mozna ani ne motiv, jako spise pozornost predevsim zacinajicim pestitelum/pisatelum.
Prosim, neplest s tim, ze autora platime, mejte to na pameti. Takovou castku jako zdroj vydelku nikdo brat nemuze - neprezil by.

- pokud system zavedeme, musi byt naprosto jednoduchy!

Navrh:

i) cca 1000-1500 Kc na cislo T rozdelit mezi VSECHNY prispevovatele (tj. pri formatu A4 priblizne 33-50 Kc za stranu). Za rok tedy 4000-6000.
ii) kvalitu je nesmysl ocenovat, kazdy pise, co umi (bylo by to navic sozite a subjektivni, vyvolalo by to zbytecne emoce). Tedy jedine rozsahem. Zatim jsme nikdy do rozsahu nezasahovali.
iii) co perokresby? Ja jsem pro, je to plnohodnotna soucast clanku, nebyva jich mnoho. Zatim jsme nikdy perokresby neredukovai, naopak jsme jeste zadali cleny, aby neco k nejakemu clanku nakreslili.
iv) co fotky? Ano/Ne? Zde jsem nejmene presvedceny (neb sam fotak nemam), ale: muze to motivovat, aby lidi posilali fotky do OB - muze byt vybrana, takze budou odmeneni. Fotek lide posilaji vice, ale je na sefredaktorovi a sazeci, ktere nakonec vyberou. Vybiraji jen ty nej a nemusi byt nakonec uverejnena zadna (narozdil od clanku + perokreseb, vychazeje z historie)
v) jak odmenovat perokresby? Za kus? Jsem pro velikost, stejne jako clanek. Velka perokresba pres celou stranu v prumeru trva jiste dele nez malinky obrazek (ano, nemusi byt pravidlo, clanek pres celou stranu taky nemusi nutne zabrat vice casu nez polovicni). Ale nechceme byt dokonali, cim jednodussi system, tim lepsi. A foto? Pokud ano, udelal bych to stejne tak, pokud pro fotku vyclenime mnohem vice mista nez pro jinou, tak tim ji uprednostnujeme, tedy rikame, ze je pro nas "hodnotnejsi" (netahat za slovicka, prosim).
vi) plati pro cleny i necleny? A pro cestne cleny? A co SR?

Sfoukl bych to tedy jednoduse - vse za rozsah. Muzeme uznavat (treba) kazdou uzavrenou 1/4stranu. Nekdo to spocitat musi, takze setreme lidske zdroje. Upozornuji, ze odmenene budou pouze zverejnene materialy. Clanek a perokresbu jsme nikdy neodmitli, neb je jich malo. Fotku je mozna mene pracne udelat (opet, netahat za slovo), to je i duvod, proc jich je obas tolik, ale na druhou stranu zde redukujeme a vybirame. Takze ze 7 vyjde treba jen 1 (a i tak to byva posilano - poslete clanek a k nemu nekolik fotek, aby se vybralo, clanky nevybirate - zatim, kez by ten cas jednou nastal, ale toho se nikdo z nas asi neboji).

vii) jak cerpat? Rekneme, ze na konci roku to secteme, tedy 1× do roka. Byla zde myslenka za to davat kytky za porizovaci ceny, pak jakekoli kytky ci seminka dle vyberu. Zatim bych zustal proste u penez. Nemusi to tak zustat, ale nechci nas tim zatezovat vice, nez je nutne. Muze o to byt snizeno clenstvi na dalsi rok, nekdo si za to muze objednat seminka, zaplatit postovne za knihu z knihovny, ted treba triko, brzy to bude kniha. Proste cokoli. A jiste se objevi i jine veci. Vzdy to proste muzeme poslat na ucet. Nekdo se zrejme penez vzda - tak jako to delaji nekteri clenove za vystavovane rostliny na vystave. Ale to je jen poznamka pod carou.

viii) Trifid ano, Chramst! ne

pozn.: za konecny vyber clanku odpovida aktualne Zdenek a pocita s tim a chape, ze kdyby mu prislo 8 clanku o pestovani kapske, tak si to bude muset zorganizovat.

Samozrejme, celou myslenku muzeme i zavrhnout. Nezkouseli jsme to, tahle otazka se neustale vraci, takze co myslite?

Re: Odmena autorum za prispevky do T
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 14:51

ZDarw!
Děkuji Patrikovi za bezva zpracování problematiky odměn za příspěvky. Takto jsem PRO, tedy odměňovat dle rozsahu, nedělat rozdíl mezi článkem, kresbou, fotkou, výběr všeho je na šéfredaktorovi a pokud bude mít někdo řeči, že se mu neotiskly všechny fotky, tak máme argument, že je to nejjednodušší řešení, že jinak se vnoříme do problematiky kvality a budeme v háji, protože ta se nedá objektivně moc posoudit. Takže buďto to budou mít autoři takhle nebo taky nijak. Ale rozhodně jsem pro to zkusit a to takto.

Janina

Re: Odmena autorum za prispevky do T
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 15:38

Dam par dni, jestli se neobjevi jeste neco dalsiho v diskuzi [www.darwiniana.cz]

pak, az k tomu dostanu vyjadreni ohledne srazkove dane z autorstvi popsane ve vlakne zminenem vyse, tak bych hlasovani radsi rozdelil do vicero bodu - to si povedu sam smiling smiley , nijak to nespecha, kdyz to vydrzelo tak dlouho a chci to mit v klidu rozmyslene ze vsech stran. Postup uz mam rozmysleny.

Re: Odmena autorum za prispevky do T
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2008 17:44

Po trochu narocnejsim navazani opakovane komunikace (pres informacni centrum diky kontaktu Honzy Franty) mi konzultant v danove oblasti potvrdil, ze autorske odmeny ve financni forme by (vzhledem k nasi predstave jejich vyse) spolecnost bez debat danila, obdobne je tomu s vecnou odmenou (treba trickem/knihou) - coz je pro nase ucely neefektivni => zavrhuji.
Nemel by vsak byt problem podle jeho nazoru problem - i prave vzhledem k navrhu novych stanov na nase kvetnove setkani v Liberci - promitnout nas dik (obecne) aktivnimu cloveku do platby clenstvi (at jiz castecne ci plne) s odkazem na formu teto odmeny. Coz je svym zpusobem mozna jeste hezci reseni.

toto berte informativne - jelikoz tento pocin neni na poradu dne - ma vsak jeden pekny dusledek, ktery me napadl a o nemz se muzeme spolu pobavit na nejakem setkani (ne nutne SR) - vzpomenu-li si toto tema otevrit



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss