Darwiniana

Seznam diskusních fór - ČKD : 
Jak pěstovat špirlice (Sarracenia)?
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2006 21:41

Špirlice patří mezi nejsnáze pěstovatelné masožravky. Mají rády maximum světla, proto je pěstujeme na parapetu nejsvětlejšího okna a nebo ještě lépe venku na bálkóně. Skleník je samozřejmě ideální. Stejně jako pro mucholapky platí, že mají rády čerstvý vzduch a proto je nezavírejte do akvárií. První mrazíky je venku neohrozí. Sarracenia purpurea a zvláště purpurea ssp. purpurea je dokonce možno pěstovat celoročně na venkovním rašeliništi.

Od jara do podzimu je nechte stát v misce s vodou. Na zimu pak zálivku omezte, aby substrát úplně nevyschl, ale aby rostlina nestála v bahně a neuhnila. V zimě je také pro úspěšné pěstování vhodné snížit teplotu na 5 - 15 stupňů. Nebo by alespoň neměla být teplota tak vysoká jako v létě. Pokud nemáte chladnější chodbu nebo zasklený balkón, dejte rostlinu blízko okna, kde je teplota nižší než ve zbytku pokoje. Nevhodné by ale bylo umístění nad topením. Pro zimování platí, že čím je nižší teplota, tím rostlině stačí méně světla. Můžete je proto mít třeba na půdě pod střešním oknem. Pokud je máte přes zimu v pokoji, měly by mít co nejvíce světla.

Staré listy odumírají a přes zimu tak může špirlice přijít téměř o všechny a zbydou jí pouze oschlé pahýly, což je normální. Nové listy začnou růst zase na jaře. Sarracenia leucophylla roste hlavně na podzim. Sarracenia psittacina je vlhkomilnější a můžete ji pěstovat i v akváriu. Prospívá jí občasné zaplavení vodou, v přírodě pak chytá i vodní živočichy.

Špirlice kvetou na jaře a k jejich opylení jsou potřeba dva nepříbuzní jedinci. Rády se mezi sebou kříží a tak vzniká nespočet různých kříženců, často na pohled atraktivnějších než botanické druhy. Množení je možné rozdělením oddenku starší rostliny. Špirlice netřeba rosit.

Diskutovat můžete ve fóru Pěstování špirlic. Přečtěte si také odpovědi na otázky Jaký substrát použít pro masožravky? a Jakou vodou mám masožravky zalévat? V Chramstu vyšel článek Špirlice - jak na ně.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif



Upraveno 4 krát. Naposledy upravil Borek Straka (16.11.2006 00:44)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss