Darwiniana

Seznam diskusních fór - ČKD : 
Jaký substrát použít pro masožravky?
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2006 14:48

Masožravky obecně rostou na stanovištích, kde není v půdě dostatek živin. Ty pak částečně získávají z chyceného hmyzu. Půdy jsou většinou rašelinné, případně písčité. Pro pěstování masožravých rostlin můžete použít univerzální substrát, který vytvoříte smícháním dvou dílů rašeliny a jednoho dílu písku. Rašelina je vhodná neupravovaná, bez přídavku živin. Naprosto nevhodný by byl humus (kompost) nebo substráty prodávané pro pokojové rostliny. Písek by měl být bez prachových částic, aby netvořil bahno. Můžete ho buď zbavit prachu prosetím přes síto a nebo zakoupit hotový jemný písek v akvaristických prodejnách. Místo písku lze přidat i perlit.

Podívejte se i na téma Jakou mám koupit rašelinu?

Masožravky není vhodné hnojit (pokud přesně nevíte, které a jak), mohli byste jim tím spíše ublížit. Lepší je občasné přikrmování hmyzem, který si ale rostliny většinou nachytají samy. Je to pro ně přirozenější cesta k získání živin. Rostliny ale nepřekrmujte, ani to by jim neprospělo. Například pro mucholapku stačí jedna velká moucha nebo vosa za měsíc (jedna pro celou rostlinu, ne do každé pasti). Pamatujte si, že masožravky nejsou náročné na živiny a proto rostou dobře i bez hnojení.

Rostliny každoročně na jaře přesazujte. Pokud zaléváte destilovanou nebo dešťovou vodou, je možno je přesazovat po více letech, protože se substrát tak rychle neznehodnotí. Více o zalévání v odpovědi na otázku Jakou vodou mám masožravky zalévat?

Až nabydete více zkušeností, můžete pro různé rostliny míchat různý substrát. Další informace získáte z knížek. Začít můžete starší knížkou od Miloslava Studničky, která je k dispozici na internetu zdarma.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Borek Straka (24.09.2006 21:45)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss