Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2013 15:35

Zdravím všechny Darwniance!

Kdysi jsem tu psal o mém rašeliništi, ale nikdy jsem vám neukázal pořádné fotky.

Jsem sice na vysoké vojenské škole a mám spousty starostí a málo času, ale našel jsem si konečně čas a především se dokopal do toho, abych ty fotky nahrál.

Sice tu nejsem aktivní, ale masožravky zůstávají stále mou největší zálibou a koníčkem. Nyní si chci dokonce pořídit-vyrobit větší vitrínu, abych do ní umístil druhy rodu Nepenthes a možná i další.

Zde je odkaz, jelikož sem lze nahrát fotky menší než 100 KB a to je velmi málo k vyobrazení krásy těchto našich rostlin [soldiersheroes.7x.cz]

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2013 16:17

Zde další. Pozn. na fotku stačí vždy kliknout a pokud máte aktualizovaný prohlížeč, tak se vám fotka zobrazí v kvalitním rozlišení.

[soldiersheroes.7x.cz]

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2013 16:29

Kdybyste měli kdokoliv dotazy, tak stačí napsat zde nebo na mail pro rychlejší odpověď: tomas.baborsky@centrum.cz

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2013 19:22

Díky za galerii, Tome.
A samozřejmě ať se v pěstování MR dál daří.

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2013 22:33

Není zač. Bohužel největším nepřítelem a škůdcem je pro mne plevel. Pýř je největší svinstvo co jsem kdy viděl. Představte si internet jako pavoučí síť pod povrchem rašeliny - to jsou kořeny pýře. Z těch pak vyrůstají stvoly, které nejdou vytrhnout celé. Takže to je můj největší problém....

Taktéž přeji, ať se daří.

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2013 23:53

Nádhera - takovýto porost českých rosnatek jsem nikde v umělé kultuře neviděl ještě! smiling smiley Těch rotundifólií tam musíš mít celkově stovky...a ty mohutný trsy probarvených anglic...krása. smiling smiley

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2013 17:21

Děkuji.
Avšak z mého pozorování plyne následující:
(pozn. rašeliniště nebylo nikdy ničím uměle přikryto)

Drosera rotundifolia - Byla od začátku jako plevel...šířila se neuvěřitelnou rychlostí. Měl jsem z toho obrovskou radost.
ALE později začaly staré populace vymírat..... Buď je to plevelem, který se snaží rašeliniště dobýt nebo znehodnocením rašeliny.
Dnes tam mám jen pár těchto našich krásek.

Avšak D. intermedii - se začalo velmi dařit. Té tam mám nyní hodně. Zdá se mi nejvíce odolná.

D. binata - zřejmě zcela vymrzla. Vždycky obrostla z kořenů....velmi pozdě, až tak kolem července. Letos již bohužel nevyrostla. Zřejmě ji odrovnaly letošní mrazy.

D. filiformis - k mému podivení si vede velmi dobře. Stále mohutně kvete (bez semen). Dá se perfektně rozmnožovat pomocí jejich listů. Stačí konec položit na rašelinu a brzy se tam objeví nové rostlinky. I v těch největších mrazech si hybernacula vedla dobře. Pravda...občas jsem na jaře našel hybernacula (celý trs) vymrzlý. Ale to tak max. 10-15% ze všech ostatních. Krásná to evoluce v praxi.

Dionaea muscipula - Zpočátku pěstování se jí dařilo. Ale rok od roku je slabší a slabší. Zdá se, že od mrazů dostává opravdu zabrat. Ovšem v létě to bývá silná rostlinka a vypadá zcela normálně.

Sarracenia purpurea - Velmi houževnatá rostlinka. Na začátku pěstování se mi v zimě oddělila od břehu a plavala ve vodě, přičemž pak v mrazech zamrzla. Myslel jsem, že je po ní, ale k mému úžasu byly všechny listy funkční.
Nyní dobývá rašeliniště, jelikož vždy mohutně kvete a tvoří spoustu semen, ze kterých na jaře raší stovky mladých rostlinek. Úhyn semenáčků je sice četný, ale díky počtu semínek je výsledek více než dobrý.

Sarracenia flava - Taktéž kvete a daří se jí báječně. Silné a zdravé rostliny.

Sarracenia oreophila - Její nástup do sezóny je velmi rychlý, jak je z fotek patrné. Na jaře rychle vyroste, vytvoří pasti a začne kvést. Po odkvetení pak tvoří jen pasti, které pak klasicky mizí při letních vedrech a rostlina vytváří obyčejné listy. Taktéž odolná rostlinka.

Sarracenia alata - U ní jsem byl zklamán. Už od počátku obdržení rostlin nějak špatně rostla. Jak kdyby nějaká genetická chyba...listy byly degenerované a zkroucené avšak dlouhé a velké.
Avšak až teď po 4 letech růstu venku se začíná spravovat. Tím pádem odolná našim podmínkám určitě je. Ještě to s ní ale není ono. Buď vyžaduje větší vlhkost nebo nevím.

Sarracenia lecophylla - K mému úžasu naše zimy přežívá a stihne i vykvést. Sice je z ní drobek (max 40 cm), ale roste.

Utricularia australis - Zahubena sinicemi.

Aldrovanda vesiculosa - Zahubena sinicemi.

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2013 18:13

Další fotky doplněny. Tentokrát je to ze stavby rašeliniště. A následující 1. rok pěstování.

[soldiersheroes.7x.cz]

A následující 1. rok pěstování.
[soldiersheroes.7x.cz]

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 17.12.2013 01:45

Já jak svá rašeliniště pěstuju spíše záhonovitým způsobem, takže se mi český rosnatky moc nerozrůstají...navíc mi je občas nějaký zvíře trochu rozhrabe, takže teď už ani nemám intermediu, mám je jen tak okrajově, ale když se někomu podaří takový krásný porost, tak to je fakt nádhera... smiling smiley


Co se týče šprlic, tak kromě psittaciny pěstuju všechny druhy a celkem asi 30 variet a 20kříženců, a od purpurek mnoho desítek kusů, takže to znám dobře, že se jim venku dobře daří. Ale co se týče těch teplomilnějších, tak tam je podle mě potřeba je důkladně na zimu zakrývat, já je vždycky zasypu listím, tlustou vrstvou, a pak zakryju chvojí a výsledky jsou dobré... smiling smiley
viz. fotky z loňska, letos jsem moc nefotil: [meteorologie.rajce.idnes.cz]
+nějaký další purpurky [meteorologie.rajce.idnes.cz]

Filiformisky mi taky rostou dobře, i hybridy...a binata mi také vymrzla...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (17.12.2013 01:46)

Re: Rašeliniště - ukázka rostlin
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2014 17:30

Nádherné fotky! smiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss