fórum
Pokud zde jste poprvé, určitě si přečtěte pravidla.
Seznam diskusních fór - Ankety : 
Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 09:34

Anketa
Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Pouze registrovaní uživatelé mohou hlasovt.
Počet hlasů -> 62.
Ano 4
 
6%
Ne 58
 
94%



Aby se tu nerozjel flame, smysl otázky se týká těch, kteří na takový sběr nemají povolení. Tedy prakticky všech. smiling smiley

Banální otázka, ale možná některé z nás výsledky překvapí.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Petr Dolenský (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 10:00

Samozřejmě že ne, otázkou je zda by si dotyčný rostlinu i přesto domů neodnesl winking smiley

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 10:17

Petr: tak tak
Nevím, tahle anketa moc nedokáže. Jistě je tu mnoho takových, kteří označí NE, přitom si ale v minulosti nějakou tu kyti odnesli, a v budoucnu také odnesou. Vždyť jedna, dvě,(10) tučnic to nic není, přeci jich tam rostou stovkysmiling smiley..... Hue.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 10:32

Je ale dobré na tento problém stále upozorňovat. Někteří lidé se prostě nepoučí, to ano, ale i jediný člověk, který změní názor k lepšímu je úspěch, ne? Vždyť i 2 zachráněné rostlinky se můžou množit a za několik let z nich bude pořádný trs, o semínkách nemluvě.

Zajímalo by mě, jestli někdo bude hlasovat pro ANO. Otázkou by potom ale bylo, jestli by to nebylo spíše výsměchem k této banální otázce a drzostí hlasujícího, který by jinak hlasoval také pro NE. Člověk, který by si tu kytku klidně utrhl, jistě pro ANO hlasovat nebude, tím si můžem být všichni jistí.

Jde vůbec vypátrat, kdo jak hlasoval?

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 10:44

Anketa je anonymní, ale pouze pro registrované uživatele. Někde v databázi je uložené jak kdo hlasoval, technicky je tedy možné to vypátrat. Nikdo se s tím však zabývat nebude.

Otázka je hodně jasně položená a její výsledky mají sloužit v argumentaci proti sběračům rekrutujících se často z řad samozvaných odborníků a ochránců, kteří si stále myslí, že oni jsou něco víc, oni mohou.

Pokud někdo odpoví ANO a myslíte to vážně, napište sem, prosím, své zdůvodnění.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (05.08.2008 11:25)

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 12:32

Mno, ne vždy je možné natřepat semena a zmizet. Dloubání hlízek, štípání řízků, to už ke kytičkářům tak trochu patří, nemyslíte?smiling smiley Horší je likvidace celých lokalit z různých důvodů....
Pro sběr rostlin mám prostě své pochopení. Jistě, nemá se to, ale jedna věc je vyrýpnout trs Cypripedia a druhá odebrat kousek z rozměrného trsu lomikamenu.(však se nikdo nedívá, pšššt) Většina kytek je v kultuře jen proto, že je někdo kdysi vyrýpnul, zabalil do sáčku a td....v lepším případě sebral semena. Jasně, na kytky se dá taky jenom dívat...že.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2008 13:13

No jasne ze ne (je spravne dodrzovat zakony). Ano pouze ve zvlastnich pripadech (nedavne otevreni genove banky rostlinnych druhu na Spicberkach). (Jo ted vidim, ze otazka zni odnaset "si" (tedy pro ukojeni ega), takze to je trochu mimosmiling smiley )
Jde o chranene rostliny a lidi se uz prilis premnozili na to, aby se dalo akceptovat svobodne vyrypavani vsemi zajemci. Navic skoro vsechny kytky si nadsenec muze opatrit i legalne.

BTW Karlos co si myslel tema prvnima dvema souvetima?

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2008 12:09

Otázce moc nerozumím, proto hlasovat nebudu, jen písnu, jak to cítím já. Sbírat cokoliv chráněného, je postihnutelné zákonem, samozřejmě. Dnes je, bohudík (nebo bohužel?) chráněné kde co. Škoda, že se to moc nevyvíjí, jako třeba úrokové sazby v závislosti na síle koruny, inflaci, atd., atd..

K otázce:
- posbírat něco na lokalitě, namnožit to a pak to prodávat je špatně. Ale někdo to dělat musí, že? Jinak bychom neměli co pěstovat na parapetu. Chápu, že je rozdíl, tady sebrat Pinguicula vulgaris ssp. bohemica a v Austrálii Drosera adelae. Jen nevím jaký. Obě jsou kriticky ohrožené endemity, ale co bychom nebyli trošku patrioti. Aby si ji každý urval v přírodě, to asi špatně je, ale to snad vědí i ti co to dělají.

- utrhnout si na procházce tobolku např z Epipactis atrorubens (což je, myslím, C3 a samozřejmě jako každá orchidej je v CITES - ale tam kde jsou, jich je ve většině případů hodně) a vysít si ho pokusně na zahrádku pod smrček jako zločin nepovažuju. U tořičů, střevíčníků... je to pochopitelně jiné. To je o té ochraně, ale uznávám, že C1 je (teoreticky) více chráněna než C3.

- babička (tím nemyslím svoji), která bydlí v horách na samotě a celý život si trhá bylinky (začala když její chalupa ještě nebyla v CHKO a rostliny chráněné nebyly) a dělá z nich čaje, mastičky... určitě není ten motor, který žene ústup druhů vpřed. Proti tomu nemám vůbec nic.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Vladislav Šmejkal (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 15:11

Za mě ...NE... samozřejmě že je to špatné, řekl bych i tu tobolku/semínka si odnést, protože kolik by z ní mohlo být nových rostlinek volně v přírodě... vůbec si myslím že kytkám a zvířatům by bylo líp bez lidí...hot smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Vladislav Šmejkal (10.09.2008 15:12)

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 16:03

Ano ano,ani semínka si nebrat,tak je to správné.Ovšem kde se vzaly všechny masožravky ve vašich sbírkách,myslel na to někdo?Respektive co budete pěstovat,když se to tak bude dělat?Ani petrklíč si za okno nedáte,možná tak pampelišky smiling bouncing smiley A na nové krásné druhy ve sbírkách pak můžeme rovnou zapomenout....Mnoho z vašich rostlin pochází se sběrů,na které jistě nebylo povolení a díky nim je sbírkách spousta položek,které se v přírodě již prakticky nevyskytují.....je dobré se vyjadřovat bez prodlení,ne však bez rozmyslu grinning smiley Hezký den

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:24

Poslední dobu je mi na nic z těch keců o ochraně a o tom že ani semena se nesmí brát.....Dokonce jsem tohle o těch semenech vyčetl i v nové knížce od p. Studničky, a trochu mi to pokazilo náladu. Nejdřív se vytěží tuny řašeliny, zničí přirozené lesy těžbou, skryjí se plochy zeminy, pokací deštné pralesy a jakkoliv jinak se zruší lokality mnoha druhů a pak když zbyde těch lokalit jen pár, tak se dělá že sběratelé a kytičkáři jsou ti špatní a zlí lidé co to kazí, přitom chyba je hlavně jinde ne? Myslim že přecitlivělý přístup nepatří mezi pěstitele botanoických kuriozit, jenž by jak tu bylo již napsáno, mohli pěstovat akorát tak ty pampelišky, kdyby někdo dříve......
Zas v tom vidim akorát to dělení na ty co mohou(tzv. odborníky) a co nemohou. Vím-li že je to např likalita rotundifolie kde je spousta exemlářů, pár stopek nemůže nikomu vadit. Dřív se z nich snad i vařil čaj ne?
Další věc jsou maniaci s podivným přesvědčením tam nahoře, a možné zpřísnění situace pro kytičkáře, teraristy a td.....msty a nesnášenlivost, napráskání příslušným organizacím, ne že bych do toho viděl, ale něco už jsem zaslech.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:32

Je fakt že i plno jiných lidí mimo znalých by odpovědělo, že trhat cokoli z chráněných rostlin je špatné a neudělali by to (berme to jako fakt že to myslí zcela vážně); druhá stránka věci je ale, zda vůbec vědí, který druh je chráněný. Například prvosenka jarní - skoro nikdo by neřekl že tenhle druh je chráněný a kdybych se na to zeptal kamaráda, který je např. technického zaměření, opravdu by to nevěděl. A už vůbec to vysvětlujte malému dítěti. Problém je, že tito lidé se o to nezajímají, tak to ani vědět nemohou. K čemu by jim bylo např. na internetu si najíst stránku, kde jsou některé chráněné druhy vyobrazené. Nezajímá je to a téměř od nikoho a téměř nikde v jeho okolí tyto informace nejsou tak na očích - jinými slovy, aniž by po nich záměrně nepátral, tak se k němu nedostanou. Tím se dostáváme zase na začátek - proč by tyto info hledal když o to nezajímá. Z toho vyplývá problém neinformovanosti širší veřejnosti, ale nenapadá mě nic, jak to efektivně změnit.

Dále pak jsou tu ti, kteří "stojí" na straně ochrany přírody, ale když někde vidí např. rosnatku tak si řeknou, fajn co by se stalo dybych si jednu utrhnul kolem jich roste mnoho a nic tím nezničím. Ano, léokalitu by to nijak výrazně nepoznamenalo... jenže kdyby byl jeden. Přijde jich takhle sto ročně a máme hned stonásobek či více utržených rostlin. To už něco samozřejmě znamená a je to citelný zásah do populace...

Stejně tak nepopírám, že bych byl v pokušení si alespoň list něčeho takvého odnést domů. Nebo semínko v domění, že mi z toho to samé vyroste doma (např. ze semínka vstavače májového bych stejnak nic neměl protože aby vyklíčilo a vyrostlo v dospělou rostlinu potřebuje symbiózu s určitým druhem houby - alespoň myslím že to tak je), přecijen takové rostliny nevidím každý den. Ale stačí si uvědomit, že bych z toho doslova nic než hodně rychle pomíjivou radost neměl. Mnohem lepší je si ji vyfotit na přirozeném stanovišti, nebo si udržet v paměti tu radost z toho, že jsem ji někde v přírodě ještě viděl živou. Nechci se dožít dne, kdy většinu z nich budou moje děti znát jen ze starých atlasů a fotek...

Nepíšu tady nic nového a víceméně to co každý z nás ví, ale takový je můj pohled na věc.

Moje odpověď na anketu je "NE".

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Vladislav Šmejkal (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:41

Můj předchozí příspěvek byl promyšlen angry smiley a je mi také jasné že se ty rostliny do rukou pěstitelů nějak dostat musí ale asi takhle ...papouškovi někde z amazonie je taky líp tam kde je doma v pralese a ne někde ve volieře/kleci

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:52

Jsem rád,že to bylo pochopeno,co jsem tím myslel,včetně toho petrklíče smiling bouncing smiley Kéž by tomu tak bylo u všech,včetně autorů plamenných krátkozrakých článků,problém je příliš složitý na zobecňování,včetně jednověté ankety thumbs up smiley Hezký večer

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:58

No, zatím to podle výsledků ankety (11:89) vypadá, že asi 10% procent pěstitelů nemá problém s trháním chráněných rostlin.

Mimochodem, kytky se dají do sbírek dostat nelegální cestou, zlegalizovanou cestou a legální cestou. Každý preferuje tu, která je mu bližší.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Ondřej Sehnoutka (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 17:58

Už se to tu řešilo mnohokrát. Dám tedy příklad z vlastní zkušenosti.
Za domem máme bažinu, kde rostou stovky vstavaču. Je to opravdu krásný pohled! Škoda, že to nevydrží dlouho.
Za rok se na jejich místě bude stavět dům a celá louka pod ním zmizí.
Ke všemu je to ještě v CHKO Jizerské hroy.
Takhle to funguje normálně a těžko se tomu dá zabránit. sad smiley
S pozdravem Ondřej Sehnoutka

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 18:13

Ano, souhlasím s Vladislavem Š.. Vždycky jsem viděl lidstvo jako největší zlo planety, protože společnost (říkám společnost jako celek) se chová proti zákonům přírody a díky své "evoluční nadřazenosti" nemá přirozeného konkurenta, nebo cokoli co by regulovalo její nekontrolovatné rozrůstání a přizpůsobování si všeho kolem ku obrazu svému. Někdy se opravdu stydím za to, že jsem člověk, ale musím si uvědomovat, že ne všichni jsou ti špatní, ne všichni podporují kácen deštných lesů atd.. Ale nikdo z nich není na tak vlivných místech, aby s tím něco udělal - bohužel. Ano, je směšné, někdy to zní skoro až jako výsměch - nejdřív zničit přirozené biotopy a pak zaškatulkovat zbylé exemláře druhu mezi chráněné. Ale beru to jako uvědomění si jiných lidí škody, kterou napáchali ti druzí, a jako poslední pokus o jejich záchranu. Někdy bohužel přichází pozdě (např. příliš malá genetická rozmanitost v populace, která vede k degradaci a zániku populace), nebo vůbec. Ale lepší než nic. Ano, všemu živému kolem by bylo lepší bez lidí. Podle mě jsme ale už dospěli k bodu, kdy se náprava bez nápravy lidstva tak snadno sama od sebe neudělá. Nechci ale podceňovat přírodu a její sílu. Pokud by se dělalo něco víc než jen chránění několika málo těch nejohoženějších druhů, tak by se z toho matka Země dostala sama. Pokud ale lidstvo bude pokračovat svým tempem dál, tak kdo ví co bude za padésát... za sto let...jestli vůbec něco...

To Ondřej:
Bydlím na vesnici v jednom údolíčku na okraji Českého ráje. Na začátku vsi byla loučka kde rostli také vstavače (nikde jinde v okolí jsem je nezaznamenal). Dnes tam stojí odporně modrý dům, který vypadá jako nějaká přímořská placka z ameriky. Takže už se asi nikdy po 2min cesty nepodívám na ty nádherný květy! Takže přesně vím o čem mluvíš. sad smiley

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Vladislav Šmejkal (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2008 18:20

Ano jediné štěstí budou mít ty živočichové a rostliny které se dočkají vymření lidského druhu asi tak já to aspon cítím ...

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2008 09:08

Nekolik procent lidstva sleduje osobni prospech a zbytek muze jen prihlizet a nadavat.. pristich generaci je mi vazne lito.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2008 23:53

sad smiley

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.09.2008 13:53

Debata se zajímavě zvrhává... obávám se, že žádná matka Země, o které se tu mluví, jako by měla vlastní vědomní, nejspíš neexistuje. Rovnováha v přírodě je značně iluzorní - život je boj a probíhá mezi živými organismy neustále se všemi spojenectvími, příměřími, studenými válkami i otevřenými konflikty. To, že na pohled se nám zdá, že je vše v rovnováze je spíše důsledek dlouhodobého soužití, kdy druhy, které nedokázaly udržet krok s všeobecným vývojem, vymizely.

Člověk je druh mladý a chová se invazivně, ale zatím se chová podle "přírodních zákonů". Využívá maximum ze všech možných zdrojů pro sebe a v jejich využívání konkuruje ostatním druhům. Konkurují si také jednotliví lidé či skupiny lidí navzájem, existuje tedy i konkurence vnitrodruhová. Tak se chovají prakticky všechny druhy živých organismů.
Nikdo tady ale nevzpomněl tu věc, kterou se člověk ze zavedené praxe v přírodě doopravdy vymiká. Napadl vás někdy nějaký druh, který by měl snahu chránit svoje okolí? Možná nejde o celý druh, spíše o skupiny jedinců, ale i tak - ochrana přírodních zdrojů či jiných druhů, potenciálně velmi užitečných pro náš druh? Řekněte mravencům v mraveništi, aby se při lovu vždy vyhýbali kousku louky, protože v něm žije skupina vzácných, ale chutných housenek a vysmějí se vám. Zkuste nad tím pouvažovat až budete naříkat nad lidskou blbostí... a zkuste pouvažovat i nad tím, že ono vymření lidského druhu by se nutně týkalo i všech těch, kteří by si ho tolik přáli.

A dřív, než někdo zareaguje tak, že obhajuji ničení přírody, neobhajuji, jen se na celou věc snažím dívat objektivně a přinést pohled z druhé strany.
A co se týče anketní otázky, samozřejmě, že to není správné. Ale někdy se tak děje a za určitých podmínek to není pro populaci daných rostlin nebezpečné. Je třeba ale rozlišovat mezi velkosběrem překupníka a nadšencem, který nevydržel a ulomil si pár zralých semeníků.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.09.2008 13:59

A ještě se musím opravit... slovo vymyká patří s tvrdým "y" po "m"... smiling smiley

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2008 16:35

Ochrana prirody clovekem vznikla diky uvedomeni si rozsahu devastace zivotniho prostredi a toho, ze lidstvo pro svoji existenci zivotni prostredi (takove, jake zname) potrebuje. Diky technickemu pokroku je stupen narusovani daleko za regeneracnimi schopnostmi prirody a vsechny jeho dusledky navic nelze vyhodnotit. Vzhledem k drancovani prirody, vsak bohuzel pusobi environmentalistice snahy stale ponekud smesne. V podstate ale musim souhlasit, ze tato sebedestruktivita neni vlastni jen lidem.. (Ono nakonec nic netrva vecne..) ovsem jen lide maji dar myslet do vzdalenejsi budoucnosti. Proto vznikla ekologie.

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2008 19:34

Ano vyznělo to trochu, jako bych ji považoval za nějakou vyšší moc nebo něco živého ale byla to čistě metafora winking smiley

Ale který druh (jakéhokoli organismu) je natolik agresivní a natolik ovlivňuje svoje prostředí jako člověk? Navíc v globálním měřítku smiling smiley A s tou rovnováhou... Ano souhlasím, že je to určitý trend, který se mezi přeživšímy druhy ustanoví (člověk přesto nemá nikoho, kdo by mu úspěšně konkuroval, nebo ho předčil a pochybuji, že by se v nejbližších několika tisícovkách let něco takového samo od sebe vyvinulo). Dochází tak ale opravdu poněkud pomaleji v horizontu několikanásobně delším než jak známe lidstvo v jeho moderní podobě. Znečišťování a jiná devastace navíc není výsledek lidské existence od jejího počátku, ale řekněme za posledních tři sta let - masivně především v devatenáctém století, kdy pojmy jako ekoloogie a ochrana přírody byly ještě vzdálená budoucnost. Byla to doba kdy lidstvo zažívalo jeden technický boom za druhým a bylo zahleděno samo do sebe. Zkrátka a jednoduše, vliv člověka jako druhu na prostředí jde ruku v ruce s jeho mentálním vývojem. Takže jak zmínil Adam V. - jsme jediný druh který má snahu o ochranu přírody. Pokud by ta snaha s vývojem lidstva rostla, nakonec by to nemuselo skončit tak tragicky. Tímto také Adamovi děkuji ža příspvěk, protože byl opravdu přínosný a donitul mě se nad tím zamyslet. Přesto ale můj názor na přespříliš devastivní vliv člvěka nezměním, protože, jak už jsem napsal, nic kromě člověka jako druhu organismu nemá takový globální dopad na "životní prostředí" a neovlivňuje tolik druhů najednou. smiling smiley

__________________________
---Slávek---
email: slavek(zav.)mh2net(.)net
[i]Pěstované:Darwiniana nebo CPUK
Sbírka - fotky naleznete někde tu: Fotky

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2008 22:36

Vaše připomínky beru na vědomí, ale stále jsem optimista a tvrdím, že příroda není v tak kritickém stavu, jak se občas snaží naznačovat momentální ekologická módní vlna.
Je pravdou, že nedokážeme vyhodnotit všechny vlivy, kterými na přírodu působíme a že stupeň narušování je oproti jiným druhům díky technice mnohem vyšší. Nemyslím si ale, že by byl za hranicemi regeneračních schopností přírody. Pokud by tomu tak bylo, příroda by byla závislá na lidské péči a to je samozřejmě nesmysl. Člověk je závislý na přírodních zdrojích. Pokud by člověk významně omezil svou činnost, troufám si říct, že během několika desítek let by se dost velká část poškozené krajiny zregenerovala téměř v divočinu. Pravděpodobně by vymizelo několik druhů a došlo by ke změnám, ale změna je život grinning smiley
Ke druhé reakci, masové ovlivňování přírody má mnohem, ale opravdu mnohem větší stáří než 300 let. Namátkou si vzpomínám, že prakticky celé středomoří bylo před rozvojem Řecka a Římské říše porostlé rozsáhlými dubovými lesy. Tyto dubové lesy se přesunuly postupně na moře, ovšem dub není mořská rostlina a tak tyto lesy nenajdeme ani tam grinning smiley Mám tím samozřejmě na mysli, že se z nich stavěly lodě smiling smiley
Souhlasí s tím, že lidstvo má největší možnosti ovlivňování přírody a chovám naději, že toto ovlivňování bude v budoucnu čím dál častěji k lepšímu...

Re: Je správné odnášet si chráněné rostliny z lokalit?
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2008 16:26

No vidíte smiling smiley ani jsem si nevzpomněl na středomoří winking smiley - máte pravdu, že to jak ho známe dnes, má nasvědomí potřeba stavebního materiálu na výstavbu lodí (njn válečné mašinerie dřív byly potřeba stromy na lodě, dnes ropa do tanků). Těmi třemi stoletími jsem měl namysli především intenzivní využívání fosilních paliv, vznik a vývoj chemického průmyslu ve velkém měřítku apod.. A s rozvojem civilizace také souvisí i její obrovský nárůst. Nejsem historik takež neumím poskytnout přesná čísla, ale před 300 lety byla lidská populace stále mnohonásobně méně početná než dnes. Samozřejmě s Vámi sdílím naději na lepší zítřek, ale to neznamená, že se nepřestau bát, že nemusí přijít. Přecijen, vlastní prospěch je stále o mnoho kroků napřed před ochrana něčeho, co není v mém osobním vlastnictví. Navíc stále mnoho lidí využívá snazší cesty než jsou ty "ekologické" už jen proto že jsou méně časově i finančně nákladné (nebo protože v místě jeho bydliště k nim nemá možnosti). Ale je tu naděje kterou také vidím - opravdu nejsem slepý ke všemu dobrému kůli tomu, že vidím špatné věci (ještě horší než někdy mohou být) - recyklace a třízení odpadu, energetická úspora v domácnostech, ekologické spalovací nebo hybridní motory do aut, snaha o ochranu přírody a podobně...

__________________________
---Slávek---
email: slavek(zav.)mh2net(.)net
[i]Pěstované:Darwiniana nebo CPUK
Sbírka - fotky naleznete někde tu: Fotky



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss