Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 09:06

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli trpasličí rosnatky přežijí bez větší újmy velmi opatrné přesazení a za jak dlouho opět obnoví rosení a růst. - Možná teď vypadám jako hlupák, ale v každém zdroji se dočítám rozdílných informací, některé dokonce uvádí, že přesazování je velmi riskantní.
Děkuji...=)

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Jakub Těthal (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 09:10

JO přesazování je riskantní protože mají neobnovitelný kořenový sistém. Když tak velmi opatrně a jestli nemusíš nutně tak to radši nedělejsmiling smiley četl jsem to v knížce.

E-MAIL: jakub.ol@centrum.cz
ICQ: 443-792-140
SKYPE: jakub.tethal346

S pozdravem Jakub Těthal

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 09:25

Jakub Těhtal-kdyby kolega nemusel,asi je nepřesadí a že to píšou v knize,to ještě nemusí být axiom,bez urážky autora.Osobně jsem na to nahlížel podobně,ovšem díky tomu,že mám trpaslíky napíchané i u špirlic,došlo při jejich přesazování i na trpaslíky.Co mohu 100% potvrdit,přesazení zvládne d.ericksoniae,d.nitidula ssp.allantostigma,d.pygmaea,d.pullchela a d.scorpioides,ty se povedly mě,se ztrátovostí kolem 20%.Dokonce jsem zkusil d.nitidula ufiknout od odrostlého "kmínku",který si po 3 letech vytvořila a tak,jak byla,tedy bez kořenů,jsem ji posadil na rašeliník(likvidace staršího květináče)-zatím vegetí a jsou to 3 měsíce.Jestli má nové kořeny,jsem skutečně raději nezkoumal.Od dalších pěstitelů mám zprávy i úspěšném přesazování jiných druhů trpaslíků.Vycházím samozřejmě z předpokladu,že se k přesazování přistupuje s hodinářskou přesností a jemným zacházením,čili pomalu,zrnko po zrnku očišťovat kořínky od substrátu,při vyjmutí a podobný postup při sázení do nového,používám k tomu párátka a pinzetu.Moje resumé je tedy asi takové,že přesazovat jdou,ale když to není nezbytně nutné,nepouštěl bych se do toho,je to piplačku a do jisté míry risk.
hezký den

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Dalibor Kantoš (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 09:28

já si donesl v létě asi 30 rostlinek a ty jsem musel zasadit. Ujaly se mi všechny. Akorát to odnesla carbarup-ka (nechytla se ani 1 ze 4) a dvě rostlinky scorpioidesky. Jinak naprosto vše roste v pohodě... jen bacha při vytahování a zasazování na kořeny!

Dalibor

dalkan@dalkan.cz
icq 110-483-417
http://www.dalkan.cz/MR/logo.jpg

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 10:31

Jj, těch pár trpaslíků co mám jsem s úspěchem už přesazoval. Vždycky se najdou nějaké ztráty, ale čím opatrnější člověk u toho je, tím méně kytek to nepřežije. Možná bych akorát navrhl rychlejší způsob očištění kořenů - prostě vyjmu rostlinku i s částí substrátu kolem kořenů a opatrně ji oplachuji v misce s vodou.

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 10:41

Daju sa presadit ale cim setrnejsie tym lepsie. Ak su to mlade rastlinky z gemmov tak je uspesnost prezitia vyssia ako u dospelych tie sa presadzuju tazsie. Ak presadzujes len z priestorovych dovodov kedy substrat je v poriadku tak doporucujem presadzat rastliny aj s celym korenovym balom a substratom okolo. Vtedy to niekedy ani nezaregistruju a rastu bez prestavky. Ak ich presadzujes kvoli zlemu sybstratu potom samozrejme musis korene (ako tu bolo napisane) opatrne ocistit aby sa neporusili a to je teda tazsie. Ja som presadzal nedavno mensie rastlinky nitidula scorpioides mannii pulchella callistos a sewelliae a povedal by som ze uspesnost bola okolo 60% takze nic moc.

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Jaroslava Dohnalová (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 12:54

Já také trpaslíky přesazovala když jsem si je koupila. Přezila to bez újmy: D. oreopodion, D. pygmaea, D. lake badgerup, D. dichrosepala. Já je raději přesazovala s trochou hlíny kolem kořenů. Ty které jsem úplně očistila to nepřežili = D. scorpioides.

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 19:00

děkuji všem za rady...=)

Re: Přesazování trpasličích rosnatek
Autor: Jakub Těthal (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 19:42

ZDarwi,
njn já vím že je to jen knížka a já se mjí řídím. No neva mám scorpiopdesku a tak se musím snažit aby to prošlo v poho.
Jinak všem krásné prožití svátků a hodně dárečků pod stromečkemgrinning smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss