Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Nové listy mucholapky uhnívají
Autor: Luděk (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2011 12:35

V posledních dnech jsem zpozoroval, že mi rychle uhnívají nové listy mucholapky, které právě narostly. Neotevřou se a o několika dnech uhnijí.

Čím to může být?

http://img705.imageshack.us/img705/8729/mucholapkahniloba.jpg

--
Zdraví Luděk

Re: Nové listy mucholapky uhnívají
Autor: Jiří Kamarýt (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2011 13:25

Podle mě to bude hniloba kořínků (cibulky). Z mé zkušenosti vím, že jediné co pomůže je rostlinku vyndat ze substrátu, oloupat napadené vrstvy cibulky a pak ji zasadit do živého rašeliníku.

Re: Nové listy mucholapky uhnívají
Autor: Michaela Růžičková (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2011 00:25

Toto samé se stalo všem mým mucholapkám, byla to ona hniloba. Jak píše pan Jiří, okamžitě vyndat, oloupat a nejlépe do rašeliníku. Nenechte se zmást tím, že jí rostou nové listy, čím dříve zasáhnete, tím vyšší je šance přežití. Mé rostliny vyháněly květní stvoly, tak jsem považovala uhnívání čerstvých pastí za projev momentálního vyčerpání, pak ale rostliny rychle chřadly a po vyndání ze substátu rostliny neměly žádné kořeny a cibulku na skrz prožranou hnilobou. Zachránila jsem je vytvořením listových řízků z nejčerstvějších a nejméně poškozených listů.

Jako potvrzení podezření na hnilobu bych zkusila pinzetou zatáhnout za některé zbytky ustřihlých listů nebo starší listy. U mě šly vytáhnout s absolutně minimálním odporem a byly vidět uhnilé konce, to už bylo ale tedy v poslední fázi.

Docela by mě ale zajímalo, máte někdo zkušenost, proč vlastně tato hniloba vzniká? U prvních dvou rostlin jsem myslela, že je to důsledek špatného zimování, ačkoliv jsem zimovala v chladu a s minimální zálivkou, nebo náletem smutnic, poté mi ale odešla další rostlina v létě, takže opravdu nevím.

Re: Nové listy mucholapky uhnívají
Autor: Luděk (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2011 18:00

Tak opravdu to byla hniloba, měli jste pravdu. Oloupal jsem ji a očištěné zbytky cibulky jsem dal do samostatných květináčků, tak snad se to ujme.

--
Zdraví Luděk

Re: Nové listy mucholapky uhnívají
Autor: Václav Vomáčka (IP zapsáno)
Datum: 24.07.2011 00:45

Takto vypadajici mucholapka asi bude mit tez stejny problem jako mucholapka Lelkouna ze?
moucha



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss