Darwiniana

Seznam diskusních fór - Oznamka : 
Další úspěchy českých botaniků
Autor: M.Hrubeš (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 13:36

Včera jsem náhodou narazil na tento skvělý web, a hned jsem si ho dal do oblíbených. Masožravkám sice moc nerozumím (dělám do jiných kytek), ale snad vás zaujme následující informace. Nikde jsem tu (ani ve vašem seznamu) nenašel zmínku o nově popsané masožravce. Čeští botanici, pánové Halda, Heřtus a Malina, našli při jejich expedici do Bolívie několik nových rostlin a mezi nimi i novou masožravku a popsali ji jako Pinguicula jarmilae. Podle popisu by měla být podobná P. mundiae, mě tento druh sice nic neříká, ale vy jste tu větší odborníci, takže už asi budete vědět, co to je za druh.
No a další čeští kluci při cestě na Kilimandžáro před asi rokem a půl našli taky nějakou masožravku, a co jsem slyšel, tak by se snad měla jmenovat Drosera uhuruensis (Kilimandžáro=Uhuru). Snad mě nikdo nezatluče do země, za to, že jsem tu prozradil něco, co nemám. Nevím jak u masožravkářů, ale u jiných kytek si autoři připravované popisy většinou tají.

Míra Hrubeš

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Zdeněk Žáček čestný prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 16:04

Vážený pane Hrubeši,

děkujeme za uznání, občas něco takového vážně potěší.
Abych se přiznal, Vaše info o nové tučnici z Bolívie a o rosnatce z Himalájí čtu poprvé, nic jsem o tom nevěděl.
Rád bych se zeptal, zda byste neměl spojení na někoho z obou expedic. Jak jste si jistě všiml, pracujeme na velkém dlouhodobém projektu zvaném VAMR a nové objevy, navíc našich odborníků, nás eminentně zajímají. Pokud by byl pro VAMR originální popis a snímky, vůbec by to nemělo chybu.

Srdečně zdraví

Zdeněk Žáček

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 16:14

Jen bych poopravil, že Kilimandžáro je v Africe a nikoliv v Himálaji...
thumbs up smiley

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 16:40

No jo pravda něco jsem o tom našel viz [icps.proboards105.com]
To se ale velice dobře čte hot smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 17:04

To Radek Kastner: To by ale mozna vysvetlilo celou 'kauzu' zpracovanych map ve VAMRU, ne?

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Zdeněk Žáček čestný prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 17:07

Ty, aby sis nerejpnul, viď? Kdybych Tě neměl, dodnes bych myslel, že je Kili v Antarktidě.
Panu Hrubešovi se omlouvám, normální překuk z přepracování, nějak se mi zdálo, že jsem tam četl Himaláj a tak jsem psal v tom duchu.

Zdenek

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 17:11

to HBO: já to nechtěl takto rozpatlávat, nechal bych to na auditoriu, ať si to přebere po svém.

to: Leoš Kohoutek: s tím dobrým čtením to nebude tak žhavé, v konferenci jasně zaznívá, že je popis příliš obecný, navíc ji botanik Halda srovnává s Pinguicula mundiae...kterápak tučnice to vlastně je?
Samotný popis není nijak obsáhlý a podrobný a je věnován ještě dalším Jarmilám a Kryštofům, v materiálu jsou totiž popsané i begonie a tillandsie...
winking smiley

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 17:15

Milý Zdeňku Žáčku.
Nemám pocit, že bych si v prvním příspěvku jakkoliv rýpnul viz:

"Jen bych poopravil, že Kilimandžáro je v Africe a nikoliv v Himálaji...",

no ale co už...
grinning smiley

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: M.Hrubeš (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 19:51

Vážený pane prezidente Žáčku,

zmiňovaný popis Vám posílám emailem. Mimochodem, VAMR se mi opravdu moc líbí. Díky němu a vašemu webu mě masožravky začaly nějak více zajímat. Kdyby to šlo, hned bych se asi dal ještě i na pěstování masožravek. Ale chystám se dlouhodobě pryč, tak snad až se vrátím.

Míra Hrubeš

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Martin Spousta (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 20:08

zdravím,

dostal jsem se na internet až nyní. Vážený pane Hrubeši, o nově popsané Pinguicula jarmilae jsem slyšel..objevil ji J.J. Halda, P. Hertuš a M. Malina. Byly zde nově objeveny druhy Begonia barborkae, B. krystofii, Tillandsia barborkii a T. krystofii a v neposlední řadě i Pinguicula jarmilae. Tato tučnice je podobná P. mundii. Květy jsou fialové a mají kratší ostruhu. Druh je popsán na počest manželky prvního z autorů - Jarmily. Druh je prozatím neznámý a do kultur se pravděpodobně díky sběrům může dostat.

Martin Spousta



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (20.04.2008 21:01)

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2008 22:46

[www.cact.cz]

tentokrát Conophytum jarmilkae. Pan Halda by asi potřeboval studenou vodu a tření froté ručníky.

Re: Další úspěchy českých botaniků
Autor: Jan Flísek (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2008 22:36

Obdržel jsem tento český popis paradoxně z daleké Francie. Dle mého názoru je popis Pinguicula jarmilae šitý tak trochu horkou jehlou, a není moc kvalitní. Ostatně podobné názory se objevují i u širší odborné veřejnosti. Autoři popisu zřejmě spěchali s popisem, aby je někdo nepředběhl. Z Německa se ke mně dostalo, že totiž paralelně s českými autory skupina botaniků v čele s Andreasem Fleischmanem (a teď nevím, zda nebudu kecat, ale tuším , že v tom měl prsty i Honza Schlauer) pracovala na popisu stejného druhu, ale svůj popis nestihli opublikovat, a myslím, že je to škoda, neb jak znám Andrease, tak by nedopustil, aby jeho popis byla taková rychlokvaška, jako popis P. jarmilae. O nekvalifikovaném popisu svědčí jistě i to, že autoři v něm srovnávají P. jarmilae s P. mundiae. Autoři měli asi na mysli španělského endemita P. mundii. Číst ten popis a nevědět oč jde, hned by mě napadlo, zda se nejedná o první jihoamerický druh s přezimovacími pupeny. Navíc je popis napsán s diakritickými chybami, které autoři v rychlosti asi nestihli ani zkontrolovat a opravit.
Když se před časem objevily první zvěsti o nově objeveném druhu, hovořilo se o tučnici "mexického typu", něco jako P. emarginata, ale s květy podobnými jihoamerickým tučnicím. Na zahraničních konferencích se mluví o celkové podobnosti k jihoamerickým druhům. Rostliny pěstované v kultuře ze semen dovezených autory vypadají spíše jako mexické P. lilacina, nebo P. sharpii. Listy jsou papírovité a jemné. No, uvidíme, až vykvetou.
Co se týká té rosnatky z Kilimandžára, tak o ní slyším taky poprvé a jedná se o poměrně zajímavou informaci. Ale v souvislosti s Kilimandžárem jsem si vzpomněl na jednu již málem zapomenutou záležitost. Před lety jsem se, tuším v Brně na jednom ze setkání Darwiniana, bavil s člověkem, který se tehdy vrátil z cesty na Kilimandžáro a říkal mi, že tam objevili nějakou tučnici. Vyslovil jsem tehdy jisté pochybnosti, zda se opravdu jednalo o tučnici (která se dá snadno zaměnit i s jinými podobnými rostlinami), neb jak známo, tučnice jsou v Africe omezeny pouze na malou oblast severního Maroka, kde rostou jen P. lusitanica a P. vulgaris. Pokud by se tedy jednalo opravdu o tučnici, byl by to asi geograficky nejizolovanější druh tučnice od všech ostatních. Ten člověk mě ujišťoval, že se opravdu jednalo o tučnici, prý tučnice pozná, protože je tehdy i pěstoval. Tehdy se jim bohužel nepodařilo sebrat žádný materiál, ale říkal mi, že se chtějí do té oblasti ještě tak nejpozději do roka a půl vrátit a při té příležitosti se pokusit vzít nějaké semena a rostliny nafotit. Přesto, že jsem ho na podobných setkáních dříve pravidelně potkával a občas mi i zatelefonoval, jsem se s ním už potom nikdy bohužel nepotkal a nemůžu si teď vybavit ani jeho jméno, že bych se pokusil najít někde na něho i kontakt. Holt, věci, které bych si pamatovat nemusel, si pamatuju a naopak. Ale proč to tu vše píšu. Chtěl bych se vás zeptat, ne, že bych vám nedůvěřoval, ale jen pro jistotu, nemohlo dojít ve vašem původním příspěvku k záměně názvů Pinguicula za Drosera? Pokud by tomu tak bylo, tak by se mohlo jednat o jakési "znovuobjevení" této tučnice. Ale tím samozřejmě nechci tvrdit, že se ve vašem případě nemůže jednat opravdu o rosnatku. Nemáte k tomuto tématu nějaké bližší informace?

S pozdravem

Jan Flísek
[jflisek.carniplanta.com]



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Flísek (22.04.2008 22:36)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss