Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
relativní vlhkost vzduchu
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 08:47

Včera jsem si pořídil digitální vlhkoměr, protože jsem tomu levnému ručkovému nevěřil. Asi jsem měl. Budu si teď muset poupravit svoje představy o vlhkosti smiling smiley

Včera odpoledne, kdy bylo zase jednou teplo, nepřesahovala vlhkost 40 % ani v akváriu, které je ze 3/4 přikryté a na dně je voda. V pařníčku u pralesních rosnatek bylo lehce pod 60%, na okně 35% To vše při teplotě mírně nad 30°C.

Co mě ale opravdu překvapilo, je 83%, které mi to ukazuje teď ráno u pralesek a to po stěnách pařníčku stéká vysrážená voda. Teplota je 20°C. Tak nějak jsem předpokládal, že se bude vlhkost ráno blížit ke 100%. Asi by byla větší po chladnějším dnu, uvidím jindy. Otázka zní, za jakých podmínek bude ~100%?

Pro dokreslení situace je teď v bytě 50% při 20°C, v polouzavřeném akváriu 60% (opravdu takhle kulatá čísla) a to zřejmě jenom proto, že večer pršelo a v noci větrám. Jde o panelákový byt.

Teď jsem jeden bezdrátový senzor nacpal do lednice a druhý na mrazák, o tam naměřené vlhkosti nemám představu a zajímavé bude i teplota (jestli odpovídá počtu hvězdiček smiling smiley Mrknu na to odpoledne, až prijdu z práce a údaje se ustálí.

Pro někoho jsou ta čísla samozřejmost a někomu zase pomůžou, aby si udělal představu, jak to chodí.

Zkusím také porovnat naměřené hodpoty v různých prostředích s údajem ručkového vlhkoměru do terárek ExoTerra® Hygrometer z prodejny se zvířaty (asi za 200 Kč). A když se teď tak nad tím zamýšlím, můžu o tom napsat souhrný článeček, až nasbírám víc dat.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 08:58

Konkrétně jde o teploměr/vlhkoměr/hodiny řízené rádiem + až dva externí snímače, u všech veličin se ukládají minimální a maximální hodnoty včetně data a času záznamu. Ještě by bylo pěkné propojení s PC a grafy. odkaz: [www.conrad.cz]

Pokud by někdo chtěl obyčejný digitální, tak za 261 Kč tento [www.conrad.cz] nebo za 469 Kč se záznamem min. a max. hodnot: [www.conrad.cz] Kdo dává přednost ručkovému, tak pěkný je za 261 Kč zde: [www.conrad.cz]
I s poštovným to bude asi lepší investice, než ty z prodejen se zvířaty. Kdyby mi někdo chtěl zapůjčit nějaký takový lepší pro porovnání hodnot s digitálním a terarijním, tak se bránit nebudu.

Jinak conrad.cz má slušné ceny.

A ještě poznámka, ani číslicovému údaji nevěřit doslova, přesnost nebude výrazně větší (± 5%) než u kvalitních ručkových.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Borek (23.05.2006 09:03)

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 09:11

Asi před půl rokem jsem dal dohromady čtyři vlhkoměry - dva digitální a dva mechanické.
Sledoval jsem je několik dní v různých prostředí a zjistil jsem, že asi nejlépe fungují v pokojové vlhkosti. Podle měření těch vlhkoměrů se asi jedná o 30% - 60% RVV.
Každopádně rozdíly byly mezi nimi obrovské. Prakticky nikdy neměřili dva stejně a rozdíly byly třeba i o 30% RVV. Nezáleželo jestli šla vlhkost dolů nebo nahoru. Nedokázal jsem ani jeden přinutit aby se choval při stejných podmínkách stejně, což zvláště platí u vyšších vlhkostí.

Na základě těchto pozorování jsem zjistil, že měřit vlhkost číselně pomocí dostupných vlhkoměrů nemá smysl.

Vlhkost rozděluji takto:
1. sucho - když se nadechnete nosem, ucítíte svírání sliznic
2. normálně - cítíte se normálně
3. vlhko - při nadechnutí nosem cítíte vodu
4. mokro - prádelna, voda kondenzuje kde může

Uvedené rozdělení pro pěstování kytek opravdu stačí.

Na základě mých pozorování se usmívám, když někdo píše, že tahle kytka se musí pěstovat při 73% - 84% RVV.

Chtěl jsem o tom napsat článek, ale neměl jsem na to čas a údaje o pozorování předal jednomu matfyzákovi a členovi správní rady Darwiniana, který slíbil, že článek napíše. Třeba na něm stále dělá... tongue sticking out smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Termiter (23.05.2006 10:25)

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Mirek Zacpal (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 09:44

Zkus ty vlhkoměry ponořit do vody. A když uvidíš, že ukazují hodnotu třeba 80%, máš koeficient na vypočítání ostatních vlhkostísmiling smiley Přesně tak, jak píše Michal. Zbytečné cokoliv měřit. Základní stupnice, kterou uvedl, bohatě stačí. Mimochodem, já jsem zase u sebe ve vitríně naměřil vlhkost něco mezi 110-120% ???confused smiley

Mirek Zacpal
m.zacpal@centrum.cz
728 884 024



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Mira (23.05.2006 09:45)

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 10:15

Já bych jen upozornil, že stékání vody po stěnách akvária není zas tak směrodatný údaj o vlhkosti.Stékat tam může voda i při 50% vlhkosti.Kondenzace na stěnách je závisla stejně jak na vlhkosti tak i na rozdílu teplot mezi vnitřkem akvárka a teplotou okolí, respektive skla.Když máte např v akvárku 30C a je tam vlhkost 50% a teplota okolí ( skla ) je menší než 18.5C tak se Vám voda na stěnách vysráží.
další příklady:
35C 60% 26C
25C 60% 16.7C
atd...

obecně platí, že se snižující se teplotou je vlhkost vyšší.V těchto případech odpovídá snížení teloty o 1C zvýšení vlhkosti o 4% +- autobus smiling smiley.
Jinak co se týče měřičů vlhkosti, někdo tu radil ponořit čidlo do vody smiling smiley ... to raději ne.Jako člověk, kterej si vyrobil už pár vlastních vlhkoměrů s různými čidly vím, že tím senzor zničíte, případně poškodíte.Čidla nejsou dělány do 100%vlhkosti, zvlášť když se nejedná o vodu naprosto čistou.Dochází pak k elektrolýze kontaktů, případně polovodičové vrstvy.Některý čidla jsou odolnější, protože jsou uzavřeny v polopropustném pouzdru, ale pokud je ponoříte do vody tak se tam dříve či později dostane.

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 10:24

Uznávám, že bod 4. je příliš jednoduše napsaný.
Místo "voda kondenzuje na skle, kovu, atd." opravuji na "prádelna, voda kondenzuje kde může". winking smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 10:32

smiling smiley to uz je lepsi.Ja jen aby si nekdo nemyslel, ze kdyz mu pere do vitrinky vybojka v zime a ma v pokoji 19C a orosene skla tak to jeste neznamena ze tam ma dostatecne vlhko a vlhkomer mu ukazuje nesmysly.

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 17:20

Aha, to jsem měl vědět dřív, škoda že ten článek nevyšel. Otázka ale trvá, za jakých podmínek se dosáhne hodnoty blížící se 100%?

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 17:30

Jinak to s tím testováním nosem... Když strčím nos do akvárka, tak z toho nedokážu posoudit, do které z těch čtyř kategorií vzduch spadá.

Bylo by dobré, kdyby si začínající pěstitel dokázal udělat představu o tom, jaká vlhkost v těch jeho podmínkách asi tak je. Přečte si v knížce, že ta a ta rostlina potřebuje 60-80%, čemuž se dá s přimhouřením oka řekněme věřit (i když někdo přijde s tím, že mu dobře roste i jen tak, viď Michale smiling smiley, ale nemá tušení, kolik u sebe má.

Normální člověk bez zkušenosti si to nemá šanci představit, na to naše smysly podle mě nestačí a když strčí nos do akvárka, tak může usoudit, že je tam jako v prádelně, i když ve skutečnosti je tam vzduch horký ale suchý. Hodně lidí si myslí, že se vzrůstající teplotou roste i vlhkost, protože je to přece "jako ve skleníku".

Takže závěr: pošli mi, Michale, svoje materiály, já si s tím zkusím pohrát ještě sám, protože mě to zajímá a pak nějaký článek napíšu.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 18:14

No,100% vlhkost by mela byt nad plochou vody(tj. nad hladinou) v uzavrene nadobe. Za nejaky cas se vzduch plne nasyti,takze muzete zkusit strcit vlhkomer tam. Do vody bych ho opravdu nestrkal,to da rozum ze kapalina je zcela jine prostredi nez vzduch winking smiley Jinak si myslim,ze kdyz ma clovek nizky kvetinac (10-15cm) a postavy ho do velike podmisky s vodou a nefouka vitr (napr. v byte za oknem,..) ma vlhkost dostatecnou (80%?). Zvlast treba lackovky,kterym pasti visi pres okraj,rostou (alespon kamosovi smiling smiley) v pohode.

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Václav Lenk (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2006 07:27

No asi nejpresnejsi metoda pro laika, jak presne zjistit vlhkost je ta, ze do mereneho prostoru umistite dva teplomery, jeden je suchy a druhy ma pres rtutovou bambuli natazenou puncosku z gazy, ktera saje z nejake nadobky trvale vodu. Oba teplomery maji tim padem rozdilne hodnoty teplot a na zaklade toho se da vypocitat RVV. Bohuzel presne vzorce ted z hlavy nevim, ale hledejte smudlove na netu... kdo hleda najde smiling smiley

Vašek Lenk
sasos@email.cz
ICQ 36461284

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Zbyněk Zezula (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2006 07:56

Zdravím,
já jen připíšu seznam rostlin,které pěstuji volně v bytě(panelovém)
a jsou víc než pěkné...
D.pulchela,capilaris,pygmaea,aliciae,intermedia, mexické Tučnice P.bohemica a časně z jara některé saracenie...

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2006 08:48

Aha, zajímavé. Předpokládám, že při 100% budou obě teploty stejné. Pohledám to...

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: relativní vlhkost vzduchu
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2006 10:57

Pohledejte spíše ve starých brožurách APMR, tuším v čísle 2 nebo 3 byla tabulka pro určení vlhkosti vzduchu metodou těch 2 teploměrů, jak píše Vašek Lenk

S pozdravem

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss