Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
druhý pokus
Autor: Mirka 87 (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2010 20:11

dobrý večer, zasadila jsem semínka dvou rostlinek ale vůbec se mi nechytly,pro jistotu jsem si dala nějaké bokem,kdyby se první pokus nezdařil (jako že se opravdu nezdařil sad smiley ),takže ted to zkouším znovu.změnila jsem květináček,ted už mám takový s těmi dírkami naspod,aby sály vodu z mističky...chtěla bych se zeptat jestli:
1) jestli miska musí být pořád dolita vodou,nebo může i vyschnout
2) jestli je lepší zalévat rostlinku z vrchu přímo do hlíny,nebo do misky
3) jestli jí nemůže uškodit přímo slunce,někde jsem to četla,že to není dobré,tak nevím,napadlo mě teď že nad ně zavěsím baterku a budu jim svítit večer a v noci.přes den jim nechám denní světlo
4) a to už poslední, jestli je dobré nechat květináč se semeny v igelitovém sáčku?vyčetla jsem že ano, ale u toho prvního pokusu mi to začalo chytat plíseň,tak nevím jestli to je vhodné, raději jsem do sáčku propíchala dírky,aby rostlina mohla dýchat.

děkuji všem za odpovědi smiling smiley)

Re: druhý pokus
Autor: Matěj Berek (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2010 20:21

Mirku seminka se seji na povrch rašeliny, je lepši mit vespod květinače dirky a udržovat misku s vodou stale plnou vody. Květinač přikríj igelitem nebo smrštovaci folii.

S pozdravem Matěj Berek

Aktuálně hledám:
ICQ: 192746459
E-mail: mettmett@seznam.cz
Mobil: 773263592

Re: druhý pokus
Autor: Katka Králová viceprezidentka společnosti (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2010 20:40

Záleží co konkrétně to bylo za semínka, některé druhy přikrývat vůbec nepotřebují.
Jinak zalévaní určitě do misky, když třeba na jeden den voda v misce vyschne, tak se nic nestane, ale nesmí vyschnout rašelina. Přímé slunce by teď vadit asi nemělo, přecijen zas tak moc to nesvítí, takže bych se nebála květináč nechat u okna, aby toho světla měly co nejvíc. V noci baterkou určitě svítit nemusíte smiling smiley

Re: druhý pokus
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2010 20:43

Ad 1) - záleží na druhu, ale ano, u většiny masožravek by voda v podmisce neměla vysychat nebo alespoň nesmí příliš vyschnout rašelina.
Ad 2) - je to vcelku jedno, ale praktičtější je dolévat vodu do podmisky a rostlinu shora občas intenzivněji porosit (při zalévání větším proudem vody to může malé semenáčky snadno vyplavit). U velké dospělé rostliny je to jedno, když koření dost hluboko, obvykle se může zalévat shora i zespodu.
Ad 3) - slunce naopak většinou prospívá. Baterka zavěšená nad květináčem bude mít prakticky nulový význam, pokud nebude extrémně silná. Stačí denní světlo na jihovýchodně, jižně či jihozápadně orientovaném okně. Nejlépe je jižní smiling smiley
Ad 4) - přikrytí být může, zvyšuje vlhkost vzduchu a to klíčení semínek často prospívá, ale také se tam mohou držet plísně, proto je dobré po vyklíčení nadělat do folie třeba dírky a postupně je zvětšovat, jak si budou rostliny zvykat na sušší klima. Během několika týdnů lze sáček či folii sundat úplně, tedy v závislosti na vlhkosti vzduchu v bytě či domě - v suchém bytě bude zapotřebí pořád něco na zvlhčení, v domě s vlhčím klimatem to potřeba být nemusí.

Napište nám sem, jak byla semínka pojmenována - jaký je to druh masožravky, podle toho můžeme radit přesněji.
Upřesním ještě obecné doplňky - zalévat raději dešťovou nebo destilovanou vodou, nepoužívat běžné zahradnické substráty - tedy hlínu - ale čistou rašelinu, kterou můžete míchat s křemičitým pískem (prodává se v akvaristikách).

Až zjistíme druh, můžeme radit více smiling smiley

PS: Katko, bylas rychlejší grinning smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (27.01.2010 20:44)

Re: druhý pokus
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2010 20:51

Mimochodem, co přesně vede k závěru, že se neujala? Máme tady totiž extrémní případy, kdy semínka vyklíčila i po více než roce, sám jsem zažil po více než půl roce.
Se znalostí druhu to bude fakt lepší.

Re: druhý pokus
Autor: Mirka 87 (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 16:13

ahoj, rostlinky jsou Pitcher plant a The Ventus Flytrap. V bružurce psali že vyklíčí tak za 2 - 4týdny...u toho prvního pokusu jsem čekala pět týdnu a začalo mi to chytat plísen takže jsem to vzdala a skusila to podruhé,s tím že jsem do igelitového sáčku v kterém mám květináček se semínky nastříhala dírky,aby rostlinka mohla dýchat..myslela jsem že ta plísen mohla být od toho že se tam prostě nedostal žádný vzduch. No včera jsem je zasela,vodu s podmisce měli a ted když jsem se byla na ně kouknout tak miska je zase bez vody,s takovou jí budu dolévat každý den,abych je zase neutopila sad smiley

Re: druhý pokus
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 18:57

Také zdravím . Předpokládám, že v milé brožurce nebylo nic o pojmu stratifikace tedy v tomto případě přejití chladem (4st.C) po dobu až 2 měsíců ve vlhké vatě . Jinak zmíněné rostliny jsou česky špirlice a mucholapka.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: druhý pokus
Autor: Mirka 87 (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 19:00

ne,o tomto pojmu tam opravdu nic napsáno nebylo...ale snad se uchytí i bez toho smiling smiley

Re: druhý pokus
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 19:38

Bohužel, pravděpodobně spíše neuchytí... Velmi doporučuji dát květináče ven na mráz, aby semena přemrzla a počkat na jaro, to vyklíčí s větší (řekl bych mnohem větší) pravděpodobností. Případně je nemusíte dávat na mráz, ale někam do chladu (jak psal Leoš, kolem 4°C).

Jinak zrovna tyto masožravky nepotřebují květináč přikrývat a naopak potřebují maximum slunce. Rostou od jara do podzimu, přes zimu (většinou) zatahují a nerostou, obrůstají zase až další jaro.

Re: druhý pokus
Autor: Jaroslav Dovec (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 20:46

mirka 87 :nejedna sa nahodou o tento produkt ? [www.suy.sk] pokial ano tak dobre skusenosti snim nemaju



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jaroslav Dovec (28.01.2010 20:47)

Re: druhý pokus
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 22:46

v tom asi nebudou nejmladší semínka sad smiley

Re: druhý pokus
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 22:51

To Jarda Dovec: přesně mě tento produkt také napadl ihned, když jsem viděl anglické názvy . Semena mohou být dost stará a ještě špatně skladována.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: druhý pokus
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.01.2010 23:11

Ano, jsem na tom stejně jako Leoš... taky mě to hned napadlo. Ani bych se nedivil, kdyby z toho vyrostl nějaký salát grinning smiley... [www.darwiniana.cz]

Tyhle sety jsou strašně drahé a většinou z toho nic nevyroste (mám vlastní zkušenost - před několika lety jsem jeden takový dostal - v balení 5 semínek mucholapky a pytlík se substrátem). Co takhle zkusit SB [www.darwiniana.cz] ? Tam to máte skoro zadarmo a jedná se o kvalitní semínka.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: druhý pokus
Autor: Michal Kouba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2010 09:16

Před dvěma lety se zde řešil podobný problém.
Podívejte se do tohoto vlákna. Jsou tam i fotografie co z toho vyrostlo a reakce firmy, která ten zázrak prodávala.
[www.darwiniana.cz]
Michal

Re: druhý pokus
Autor: Jaroslav Dovec (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2010 17:17

mňa to hneď napadlo ak som videl tie názvy lebo par ľudí na našom fóre si to kúpilo a tiež sa pýtali ako sa o to majú starať a samozrejme väčšinou nič nevyšlo

Re: druhý pokus
Autor: Mirka 87 (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2010 09:29

ano sad smiley( jsou to přesně ony co jste mi poslali,přesně ta firma sad smiley,koupil mi je přítel k Vánocům,vůbec se v tom neorijentuje,stejně jako zatím já ... tak to je pech!!! no nic,skusím štěstí,i když pochybuji že z toho vzejde podle toho co jste mi psali o té firmě ... ale díky za rady,aspon vím že u nich už nikdy nic nekupovat

Re: druhý pokus
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2010 10:37

Zbývá si už pak jen objednat si za více než příznivou cenu ze semenné banky viz pravý horní roh této stránky . Vaše rostliny stejného druhu se jmenují Dionaea a Sarracenia. Pokud přítel ještě o tomto problému neví, tak mu nemusíte nic říkat a on bude mít radost, že máte radost z jeho dárků smiling smiley než takové to starosti s absolutně nepřípustnou 'filosofií' firmy: sice úplně nevíme co jsme vám to prodali, ale díky za vaše penize...

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss