Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Šeba (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 13:27

Zdravím,

umístil jsem tyto rostlinky do vitríny, ze začátku se jim nedařilo, potom se vzpamatovali, ale když jsem zapojil větší větráček, tak klesla vlhkost. Potom kytky přestali rosit. Koupil jsem keramzit, vlhkost se zvýšila, ale kytky vypadají pořád nespokojeně... V současné době mají vlhkost asi 80%, teplotu okolo 30 stupňů a světlo ze zářivky 14W asi 12 hodin.

Rád bych věděl, jak jim zpříjemnit život... Je lepší je pěstovat mimo vitrínu? Venku? Četl jsem, že se hodí do vitríny, ale nejsem si jist... Přežili by venku na parapetu?

Taky je s nimi ve vitríně asi nepenthes ventrata a ta nedělá pro změnu pasti, jinak se jí daří skvěle. U té jsem ale četl, že chvíli trvá, než si zvykne na nové prostředí...

Může mi někdo prosím poradit, jak je pěstovat? Díky...

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 13:54

Zdravim,
nejsem zde sice nejzkusenejsi pestitel (uz vidim jak se tady do me nekdo obuje-jen do megrinning smiley), ale dovolim si napsat svuj nazor:

rekl bych, ze to chce hlavne cas a zachovat klid a moc ty kytky neblbnout. Kdyz si ted zvykaji na vitrinu, dal bych jim jeste sanci se tam zaklimatizovat, pokud je tam chces mit. Na druhou stranu ted pekne sviti slunce a kytky by to urcite ocenily..
Pokud bych to mel hodne zobecnit, myslim si, ze obe dve zminovane kytky by mely prosperovat ve vitrine (me v ni paradoxa roste pekne), ale i na parapetu (tam mi zase buji kolinska) (no na tom parapetu v zime pri par hodinach slunce a jeste nad topenim asi moc ne), pokud se dodrzi nektere zakladni pozadavky. Vyhoda vitriny jsou konstatni a definovane podminky, vyhoda parapetu hodne svetla (14W ve vitrine neni moc, ale zalezi taky na tom, jak jsou od toho zdroje svetla daleko). Ta vlhkost 80% je pro ne az az, v tom by problem byt nemel. Jinak ten vetracek by na ne asi nemel primo foukat celou dobu. Na co bych si dal urcite nejvetsi pozor je, aby substrat nebyl prelity a ani uplne vysuseny.

Proste zalezi na spouste vecech, chce to trochu nervu a citu a i kdyz budes sebezkusenejsi pestitel, neznamena to, ze ti obcas nejaka kytka nechcipne (ono taky nic nezije vecne..).

Tak jsem myslim rekl, co jsem mohl a jdu se zase ucit na statnice :\

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: David Hlíza (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 14:13

Čau,také přidám svůj názor:
Já mam obě jenom něco přes měsíc.Když mi došli poštou,tak jsem o pěstování obou moc nevěděl,a tak jsem se inspiroval pěstováním cepesnsisky a šoupnul jsem je vedle ní na parapet na výchdní okno. Po měsíce můžu říct, že jsem udělal dobře,obě jsou v dobré kondici a i bez vitríny rosígrinning smiley
David

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 14:13

ZDarwím.

Colinsku bych šoupnul na parapet a klidně ať na ní svítí sluníčko. Pak bude opravdu hezky vybarvená.
Paradoxu bych nechal ve vitríně. Pokud je tam 80 % RVV, tak jí to musí stačit, jen bych, jak už napsal kolega, dal pozor na ten větráček, aby nefoukal přímo na ni. Paradoxa by měla jako jediná petiolariska jít pěstovat i volně na parapetu. Musela by si ale postupně zvyknout. Tím spíš, pokud je teď ve vitríně.

Chce to čas a trochu pevné nervy. Tyhle dvě kyti nejsou žádné extra fajnovky, ale pokud jim často měníte podmínky, tak se na to nebudou tvářit nijak vesele. Nechejte je nějaký čas beze změn a uvidíte.

ještě poznámku - opravdu tam máte tak vysokou vlhkost i při 30°C ?

Jirka Vaněk

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Šeba (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:40

Pokud mi vlhkoměr ukazuje dobře, tak tam těch 80% je... Jinak větráček fouká vzduch ven a je puštěný každou hodinu na 15 minut. Díky za rady, nechám to zatím tak a uvidím.

Ještě by mě zajímalo, co s tou láčkovkou, je pravda, že když je nová, tak si zvyká a nedělá pasti? Mám ji asi měsíc a už narostla o 4 listy a každý zatím bez pasti... Jak dlouho to většinou trvá?

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:59

Docela dlouho, klidne i par mesicu. Taky zalezi na tom, jak je velka, ty vetsi uz tolik lacky delat nechtej. No jinak jestli veskery svetlo obstarava jen ta 14W zarivka, videl bych nejslabsi misto tady.

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 16:48

Jak velká je vitrína ? To světlo by mohl být problém. Má ta zářivka reflektor ?

Jirka Vaněk

Re: Pomoc! Drosere collinsiae a drosera paradoxa
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2008 13:59

Záleží na druhu láčkovky, na stavu,na podmínkách, v kterých byla pěstována dříve ...je tu mnoho faktorů ale je pravda že může dělat láčky až po velké době...thumbs up smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss