Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Sklep
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2009 21:37

Dobrý den. Chtěl bych špirlice a mucholapky zimovat ve sklepě, protože na severním okně, které mám k dispozici se jim nedaří. V sklepě je v zimě cca 8-10 stupňů a úplná tma. Nevíte, prosím, jak se rostliny ve sklepě zalévají. Díky za cenné odpovědi.

Re: Sklep
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 06.08.2009 09:56

Také zimuji některé rostliny ve sklepě, ale snažím se je umístit pokud možno blízko ke sklepnímu okénku, aby měly aspoň trochu světla, i když ho při zimování moc nepotřebují. Zálivku omezím tak, aby substrát byl jen mírně vlhký, ale aby zcela nevysychal.

Re: Sklep
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 06.08.2009 14:39

Zkuste zimovat mucholapky ve skleníku, ale nevytápěném. Letošní zimu normálně přežily, a jsou celkem v pohodě, přezimovaly tak i S. flava, bohužel S. leucophylla odešla na hnití oddenku, přežilo jen několik mladších vrcholů....Asi by to šlo řešit pomocí chemie. V kombinaci s bytem by to asi nebylo špatný, protože ve skleníku je sice delší veget. doba než venku, ale i tak, docela krátká. Kytky kvetou tak o měsíc později, než v přírodě....myslím.
8 - 10 °C je na sklep hodně, pokud je tmavý. To by se to vytahovalo.

Re: Sklep
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 06.08.2009 17:29

Nebo zkusím sklep se 3 stupni. Je tmavý a světlo žádné. V tom teplejším je okno zamalované červenou barvou- propouští trochu červeného světla. Nevím, slyšlel jsem lidi, že zimují ve sklepě bez problémů.... Možná je to lepší, než severní okno s 15 stupni.

Re: Sklep
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2009 00:55

Kdy mám svoje svěřence ze sklepa vyndat? Který měsíc je probouzíte? Díky za rady.

Re: Sklep
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2009 08:37

V Ústí nad Labem ( ano místo posledního setkání ) dokonce špirlice ani nedávají dovnitř tedy kupříkladu , minor, leucophylla , flava , purpurea , různí kříženci a i ty mucholapky nechávají normálně zmrznout i se substrátem a po každé na jaře je prý doslova, cituji , musí proplet .

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Sklep
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2009 22:03

To je dobrý. Já je radši dám do sklepa. J a ta mrazivá venkovní kultivace....nebyly náhodou rostliny v rašeliništi?

Re: Sklep
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 08.08.2009 09:30

Hm, myslím že ne... nechávají tam promrznout i květináče pokud si dobře vzpomínám.

Re: Sklep
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 08.08.2009 09:48

Ano Adame, vzpomínáš si dobře všechny byly květináčích.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Sklep
Autor: Jan Bronec člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.08.2009 10:23

Dobrý den,

já bych upřednostnil sklep, kde je nižší teplota a není světlo. předešlou zimu jsem svoje temperáky zimoval v ledničce v cca 5 st.C ( v dolním šuplíku na zeleninu ), kde také není žádné světlo a rostlinám to evidentně vůbec nevadilo. Vlhkost substrátu - jak už bylo napsáno : lehce vlhký. Takto mi v dobré kondici přezimovaly tyto kytky: D.anglica, D.filliformis, D.binata, muchy,sáry.....
Předpokladem je kytky dobře zazimovat.....nechat přirozeně zatáhnout...stahoval jsem je z balkonu do zimoviště ( lednicoviště )až koncem listopadu 2008, ale to bude rok od roku jiné. A jestli se dobře pamatuji, tak šli znovu ven až v půlce dubna ( trochu jsem na ně zapomněl a neměl čas - letos by to šlo i dříve ). Takže je vidět, že ani 4,5 měsíce ve tmě ( pokud nepočítám svícení při otevření ledničky smiling smiley) jim neublížilo. Během zazimování jsem je cca každý měsíc kontroloval ( vlhkost a plísně )a v případě nízké vlhkosti jsem kapátkem rozumně substrát pokapal, v případě výskytu plísně ( 1x )jsem to lehce postříkal roztokem heřmánku, který jsem aplikoval i preventivně před zazimováním ( zalednicováním ).

Aneb vše je to na téma,..... co bych dal za studený sklep.......

Honza Bronec

Re: Sklep
Autor: KuBass (IP zapsáno)
Datum: 01.11.2009 15:24

Dobrý den,

já budu nechávat mucholapky venku na balkóně na parapetu u okna. Bohužel nemám možnost je uklidit někam do chladného sklepa, jelikož bydlím v paneláku. Pokud má někdo s tímto zkušennosti, budu rád za každou radu winking smiley

Re: Sklep
Autor: Ing. Jiří Schiller (IP zapsáno)
Datum: 01.11.2009 15:39

Já je zimuju v prádelně, kde se celou zimu netopí



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss