Darwiniana

Seznam diskusních fór - ČKD : 
Žloutnou/černají mi listy špirlice/mucholapky, co mám dělat?
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 16.12.2006 10:09

List s pastí má určitou životnost, po jejímž uplynutí zežloutne nebo zčerná a uschne, což je nezměnitelný fakt. Nejčastěji lze usychání listů pozorovat na podzim. Mucholapky i špirlice patří mezi rostliny vyžadující periodu klidu a chladu a proto se právě na podzim zbavují listů. U špirlic je toto zbavování se listů pro každý rok definitivní a nové listy narostou až na jaře. Je úplně normální a nutné, když krásné zdravé listy na podzim zežloutnou a postupně více a více usychají. Při chladném zimování můžou rostliny ztratit úplně všechny listy a zbyde jen oddenek s nějakolika pahýly. Tento stav je v pořádku, za předpokladu, že odenek nehnije. Listy můžete postupně ostříhávat.

U mucholapky je to trochu jinak, rostliná má listy i v zimě. Ty zimní jsou ale jiné než letní. Mají mnohem širší řapík, rostlina se tak zvětšením asimilační plochy přizpůsobuje období s menší intenzitou světla. Pasti jsou menší a zpravidla nefunkční. Není dobré rostliny přikrmovat, kořist by nestrávily a ta by spíš zažala plesnivět.

A protože rostlina na podzim vymění všechny svoje letní listy za zimní, musí staré listy logicky odumřít, což se projevuje právě zčernáním a uschnutím. Stejně jako zvířata línají a mění letní srst za zímní, mění rostlina svoje listy. Staré černé listy je vhodné ostříhávat, aby se nestaly zdrojem plísní.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss