Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Rašeliník
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 14:27

Dobrý deň, chcem presadiť moje rastlinstvo no a neviem kde zohnať živí rašeliník. Vedel by mi niekto poradiť?

S pozdravom Igor I.

Re: Rašeliník
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 15:08

Dobrý den,

máte v zásadě 2 možnosti. Buď rašeliník koupit (mezi odkazy na prodejce na hlavní straně webu najdete hned několik, kteří rašeliník nabízejí), nebo si můžete zkusit udělat výlet do přírody smiling smiley hledejte na vlhkých místech v lese, kolem potoků nebo pramenů (obecně místa, která bývají celý rok dost vlhká).

Zkuste taky trochu zapátrat na zdejším fóru. Tohle téma se tu řeší často a opakovaně. Třeba najdete nějaký tip na lokalitu Vám blízkou.

Jirka Vaněk

Re: Rašeliník
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 16:12

Za tipy ďakujem to hľadanie v prírode znie zaujímove, lebo kupovanie by ma asi vyšlo dosť draho pretože som zo Slovenska a rašeliník sa predáva asi len v česku ( myslím internetové obchody winking smiley )

S pozdravom Igor I.

Re: Rašeliník
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 17:00

Ale pozor. Na Slovensku je rašelinník CHRÁNENÝ!!!

Re: Rašeliník
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 17:28

No tak to je zlé :/

Re: Rašeliník
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 19:24

Tomu se mi nechce věřit. Možná jsou chráněné některé druhy rašeliníku, ale jistě ne všechny. Pokud ho najdeš mimo chráněné území a nepoškodíš při tom nějaký cenný biotop, je to ok. Já například sbírám Sphagnum palustre u nás na jedné téměř opuštěné lesní cestě. Je ho tam takový menší flek a nevytváří žádný cenný biotop. Z toho nemám výčitky svědomí, navíc je podle bryowebu v kategorii neohrožený.
Pokud si dobře vzpomínám, v Česku dokonce do vyhlášky není zařazen žádný mechorost, i když je jich spousta odborníky považovaná za ohrožené.
A žádný příčetný botanik by nedoporučil k ochraně druh běžného rašeliníku, jako je např. Sphagnum squarrosum, které roste ve smrkových lesích na kyselém podkladu v téměř každém vlhkém dolíku, či již zmíněné Sphagnum palustre.
Něco jiného je, když je rašeliníku dost, aby vytvářel (či spoluvytvářelo více druhů) cenný biotop. Tam je jasné, že takové rýpání mechu by škodilo - ale to je jasné snad každému.

Re: Rašeliník
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 19:41

Netřeba panikařit chráněné jsou některé druhy, ale to i u nás. Co jsem našel v SK legislativě tak chráněný je Sphagnum pylaisii, ale nejsem kovaný ve vašich zákonech takže doporučuji pohledat a ověřit si to.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Rašeliník
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 20:04

No mne vynadali na jednom fóre, lebo som dal do svojho príspevku, že si chcem nazbierať rašelinník. Vynadali mi, že je chránený a že by som mohol schytať parádnu pokutu. A koľko rašelinníku by ste chceli Igor?

Re: Rašeliník
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2011 20:09

No nie veľké množstvo som malopestovateľ. Takže "kúsok" winking smiley
Ale už mi ho asi nebude treba pretože rastlinky sú presadné a dúfam že to prežijú grinning smiley A dosť sa mi premnožila D. capensis, z 1 rastliny mam 10 +- grinning smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Igor Ignác (29.03.2011 20:10)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss