Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Uhnívající listy
Autor: Luděk (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 16:27

Má cenu odstraňovat uhnívající listy u rosnatek, mucholapek a dalších rostlin, nebo je to zbytečné?

Jen u tučnice to IMHO není třeba dělat, protože u ní listy uschnou a žádné hniloby jsem si dosud nevšiml.

--
Zdraví Luděk

Re: Uhnívající listy
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 16:37

Je rozhodně lepší staré listy odstraňovat. Vyskytuje se pak na nich často plíseň.

Re: Uhnívající listy
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 16:48

U rosnatek to většinou ani moc nejde, bez "hmoždění" kytky, u zahahovacích venku to vůbec nedělám a plíseň nehrozí. A taky třeba u porostu D. adelae ve vitríně jsem je uplně nechal být a už 2 roky je tam přirozený cyklus, že staré kytky uschnou a nechám je tam ležet a za měsíc jsou strávené v půdě a brzo to porostou nové kytky a plíseň se neobjevila, zvláště, když jsou tam i mechy, co ty staré listy a celé kytky stráví. winking smiley
U mucholapky jo, ale nějak moc pečlivě to podle mě nemá smysl.
U šprlic odstraňuji všechny uschlé listy, ale až uschnou celé, tedy i s místem, kde vyrůstají z oddenku a jdou lehce odlomit, napůl uschlé láčky ostříhávám od uschlého výjmečně a není to potřeba, snad jen kvůli estetice a rozhodně si dejte pozor ať neustřihnete i kus živého. Nejjednodušší je prostě jednou za měsíc, za dva olámat ty uplně uschlé...venku na rašeliništích se mi plíseň objevila jen jednou na starém květní stvolu na jaře, ale na starých listech ne. A ještě specielní případ je S. purpurea ssp. purpurea, které na zimu nechávám kupu uschlých listů pod a mezi zdravými jako izolaci a plíseň se mi neobjevila.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (08.02.2011 16:49)

Re: Uhnívající listy
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 16:56

Koukat na staré listy se mi nelíbí, tak je čas od času odstraňuji.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Uhnívající listy
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 18:18

Záleží dost na prostředí - třeba ve vlhké vitríně se to u některých rostlin hodí, venku je to vcelku zbytečné. Já u rosnatek a tučnic odstraňuji až velké vrstvy starých listů, ve kterých by opravdu mohlo dojít k hnilobě a mohly by se tam rozvíjet nějaké nežádoucí patogeny. Mucholapkám a špirlicím jednou za čas otrhám listy, které jsou tak suché, že jdou snadno odtrhnout.
Adam

Re: Uhnívající listy
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 12.03.2011 18:11

Dobrý večer. Z dôvodu že nechcem zakladať dalšie vlákno svoj problém napíšem sem. Pestujem Saraceniu pupureu x ??? Rastlinku som kúpil ako jeden trs v priebehu 8 mesiacov som už mal z 1 rastlinky 3 ale pred pár dňami začal jeden odumierať. Jeho láčky začali od hora žltnúť až vyschli.Nakoniec odumrel . Neviem čím to je, pretože všetky 3 časti pestujem v jednom kvetináči, a obávam sa aby sa to nestalo aj im. A preto sa pítam mam ju presadiť teraz alebo za 2-3 týždne? Raslinky sú na Západnom okne, svetlo majú od rána do večera potom prisvieťujem asi tak 2 hodinky. Zalievku maju skoro pravidelnu ( stoja vo vode a po jej "vypití" novú dolejem za 1-2 dni) Vodu požívam prevarénú( nechávam ju odstáť 1-2 dni) Mohlo to byť pôdou ? Pretože od kúpi som ju nepresádzal( bál som sa úhinu), tak isto som nepresádzal ani ostané rastlinky, mám ich presadiť confused smiley. Použiť živú rašelinu alebo nejakú inu zmes confused smiley Kedže som ešte nepresádzal neviem aká je ideálna ak viete prosím poradte sad smiley A aby som nezabudol je v teplotách 22-25 stupňou.

Igor I.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Igor Ignác (13.03.2011 14:04)

Re: Uhnívající listy
Autor: Igor Ignác (IP zapsáno)
Datum: 15.03.2011 17:55

Nenájde sa tu niekto kto mi poradí ?



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss