Darwiniana

Seznam diskusních fór - Trifid a Chramst! : 
Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 12:52

Dobrý den všem členům Darwiniany a čtenářům Trifida,

Správní rada se na svých schůzkách zabývá otázkou vydávání Trifida také na CD, tedy v elektronickém souboru pdf. Osobně si myslím, že je dobré se zeptat na váš názor, neboť o vás jde především. Než tak učiním, dovolte pár poznámek.
Od loňské čtyřky se v Trifidovi leccos změnilo a není to jen grafika a formát. Nezastírám, že jsem si s tím poradil po svém a zcela volně. Nyní jsem připraven skládat účty. Zrušili jsme některé pravidelné rubriky a nahradili je novými. Organizační věci jsme soustředili do interinfa v černobílém kuléru. Vtipy, křížovky a ostatní kratochvíle jsem vyhodil. Fotky jsou sázeny přímo u jednotlivých článků a ne v barevných přílohách. Články nejsou nikdy psány „na míru“ dle volného prostoru, ale pracuji s tím, co mám. Musím vystačit s poměrně konzervativními sazečskými pravidly, nevypomáhám si zvětšením písma, většími či menšími proklady mezi řádky (resp. když už to dělám, nepoznáte to). Stavím na tom, že sazba je hladká, jasně čitelná a čtení je komfortní. Celá grafika je přitom střízlivá bez větších výtvarných excesů. Mám na mysli, že Trifid není designovým časopisem, ale časopisem klubovým. Od počátku ho koncipuji pro tištěnou podobu.
Exkluzivitu Trifida jako tištěného média podtrhuje publikování vzácných a cenných fotografií z přírody ( U. purpurascens, U. delphinioides, D. cistiflora, P. elongata, fotky od Allena Lowrieho a další). S mnohými se jinde nesetkáte. Autoři si je mnohdy cení a povolují jen tištěnou publikaci (případně si je publikují na svých privátních stránkách). Také to činí Trifida snad docela lákavým časopisem.
Otázku duplikace v digitální podobě v pdf souborech a jejich automatické zasílání na CD všem, kteří dostávají časopis vytištěný, považuji osobně za zbytečné. Dost dobře si neumím představit, že časopis, který mi přijde poštou domů budu raději načítat z obrazovky počítače. Takové CD bych asi ani nevložil do mechaniky počítače. Pokud by k realizaci elektronické duplikace mělo dojít, musela by být pfd stejně „vykousaná“ od příspěvků, fotografií a kreseb, které nelze elektronicky šířit na základě gentlemanské dohody s autorem. To je zase docela nepřijatelné pro mě jako autora grafické úpravy, aby byly stránky rozkouskovány do jakéhosi torza.
Ne nepodstatná je také otázka finanční – nákup CD resp. DVD zasáhne citlivě do rozpočtu T, který je už tak hodně drahý. CD s duplikacemi bude stát asi tolik jako tisk 6 celobarevných stran a 10 stran černobílých.
Orientace na elektronické vydávání Trifida do budoucna opět přinese změnu konceptu: sbohem exkluzivní fotky z přírody. Mnozí autoři prostě nepotřebují mít zajištěnou nesmrtelnou slávu po internetu.

Trifid je především vaším časopisem a proto bych rád znal váš názor. Snad jsem uvedl vše, abyste se mohli vyjádřit, jako to vidíte. Je tedy pro vás elektronický duplikát papírového Trifida nezbytný? Když dostanete v obálce Trifida vytištěného a zároveň na CD, po čem sáhnete a proč? Děkuji za vaše názory, moc nám pomohou.

Jan Franta

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 13:18

ZDarwi,
jen doplním, DVD stojí 5,50 Kč za kus. To myslím není položka, která by ohrozila rozpočet, obzvláště když jsme na tisk T dostali 50 000,-Kč dar od sponzora.
A navíc, bylo by to poprvé, co T není zároveň v elektonické podobě. Když jsme tiskli digitálně, právě odběratelé CD nám citelně ulevovali v nákladech a sami také preferovali CD z důvodu ušetření místa v knihovničkách. Byla to tehdy celá třetina členů.

Janina

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Kateřina Braunová člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 13:54

Ahoj,
jak již psala Jana - myslím, že největším přínosem pro "cédéčkáře" je právě ušetřený prostor v knihovničkách.

Kendy web
http://www.masozravky-kendy.xf.cz/images/1.jpg

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Katka Králová viceprezidentka společnosti (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 15:13

Já určitě elektronickou verzi nepotřebuji. Z papíru se články čtou mnohem lépe, navíc se dá, na rozdíl od počítače, vzít kamkoliv. Ostatně, když už mám jednou Trifa na papíře, nemám důvod si ho prohlížet ještě na počítači, kde musim navíc pořád popojíždět - obrácení stránky je rozhodně jednodušší smiling smiley.

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 15:19

Já osobně bych si Trifida na CD (DVD, to je fuk) neužil ani z poloviny tak, jak si ho užiju v tištěné podobě. Kdyby mi chodil Trifid v tištěné i CD podobě, s největší pravděpodobností by CDčko leželo někde zapomenuto. Navíc stále ještě mi připadá tištěná podoba trvanlivější než CD, protože u mě tyhle stříbrné kotoučky nějak nevydrží. Stačí abych je vzal párkrát do ruky a bez nějakých zjevných příčin jsou plné škrábanců... a to nemluvím o tom, kdyby je chtěl někdo spustit po více letech používání grinning smiley
Takže jsem jednoznačně pro tištěnou podobu a co se týče mě, bez stříbrného kolečka se plně obejdu. smiling smiley

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 16:56

Samozřejmě na čtení jsem rozhodně pro papír, navíc je to i graficky mnohem hezčí.

Musím ale zase uznat, že T ve skladu Darwiniana si občas rád prohlídnu, jelikož tam jsou čísla z dob, kdy jsem ještě nebyl členem. Ovšem to si uložím na PC a nemusím nikde skladovat a opečovávat stříbrné kotoučky.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 22:12

Dobrý den,
děkuji všem, kteří dosud vyjádřili svůj názor. Rád bych doplnil Janu o jiná čísla. Darwiniana má databázi současných i bývalých členů. Je tam rovných 400 adres (jestli jsem se nepřepočítal) a z nich odebíralo kdy CD jen (opět rovných) 40, tedy 10%, neboli 1/10. Ze stávajících 198 členů odebíralo kdy CD 16 členů, což je něco přes 8%. Když už hovoříme v číslech, tak ať jsou přesná. Samozřejmě si uvědomuji, že tento stav nemusí odpovídat skutečnosti, neboť v současnosti nejsou nově příchozím členům CD nabízena. Ostatně proto jsem založil toto vlákono, abych zjistil stav věcí a váš pohled na věc.

Soukromě mi přišel na mail dotaz s agrumentem na dostupnost starších čísel zvláště pro nově příchozí členy. Považuji za fér se o tom zde zmínit. Pisatel uvádí, že eletronický Trifid je vhodný k archivaci a když přijde nový člen, může dostat i starší čísla, která budou již rozebrána. K tomu bych rád poznamenal dvě věci. Knihovna Darwiniany vlastní všechna dosud vydaná čísla Trifidů. Kdokoliv ze členů si je může půjčit, přečíst, případně si udělat výpisky i xerokopie toho, co jej zajímá. Dále pak díky povinné evidenci periodického tisku zasíláme od letošního roku Trifida do 18 knihoven po celé ČR, které mají povinnost uchovávat povinné výtisky. Takže i tam lze přijít k Trifidovi - a tuto možnost mají i nečlenové D.

Děkuji všem za další názory.

Jan Franta



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Franta (10.11.2008 22:13)

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2008 23:06

Ohledně CD je to Honzo chybný úsudek.
V databázi je přes 400 záznamů, což znamená, že za ta léta prošlo společností tolik členů.

Co si vzpomínám, tak v letech, co jsme dělali CD, měla společnost asi 150 až 200 členů. V databázi jsi našel, že CD preferuje 40 členů. To je současný stav, je třeba si uvědomit, že od začátku roku si někteří změnili preference, což v databázi neuvidíš.

Takže v té době, kdy jsme dělali CD, jej skutečně odebírala minimálně čtvrtina členů, pamatuji si, že jsem o tom referoval na jedné VH. Navíc noví členové tento rok mají všichni preferenci papíru - neměli na výběr.

Ale to přeci není podstatné. Otázka zní, zda "Je nutné mít Trifida elektronicky?". Odpověď je přeci jasná - není.

Zrovna tak se můžu zeptat "Je nutné mít Trifida barevného?" - No samozřejmě že to není nutné. A je nutné mít Trifida vůbec? A tak by se dalo pokračovat dál.

Prostě se najdou lidi, kteří si rádi Trifida uloží do archivu na počítači, vytisknou si ho na obyčejný papír aby si ho ve vlaku nezmačkali (ano, znám jednoho takového). Na výstavě se mne několik členů ptalo, jestli zase budou dostupné Trifidy elektronicky a já jim odpovídal, že SR se na začátku roku usnesla, že všichni budou dostávat papírového Trifida a se čtyřkou DVD.

Navíc na těch CD nebyly jen Trifidy v PDF, ale i galerie fotek z Trifida, které jste si mohli prohlédnout v plné velikosti, včetně těch, co vyšly jako černobílé. Také tam byly fotografie, které se do časopisu nevešly. Dále galerie fotek z různých výstav a vůbec co kdo poslal.

Platíte si 400 Kč ročně jako členské příspěvky, myslíte si, že 5,50 Kč za DVD ve čtyrce je zbytečné plýtvání?



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Ludvík Čermák (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 09:34

Ahoj,

nevím jak vy, ale já papírovou verzi mám, čtu jí většinou ve vlaku nebo někde na cestách.

Nicméně CD/DVD jsem od začátku odebíral a uchovávám si je (tu menší verzi na disku, kde mám i ostatní časopisy). V okamžiku, když potřebuji něco dohledat je to mnohem snažší než procházet štosy časopisů.

Takže z mého pohledu: ano, elektronickou verzi vítám.

Ludvik

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 09:42

Tož já to vidím takhle nějak: Pokud DVD vznikne, bude nejspíš obsahovat některé fotky, které se nevešly do Trifida, na druhou stranu na něm nelze šířit fotky, které autor dal souhlas šířit pouze tiskem. Takže to pravděpodobně dopadne tak, že Trifid bude graficky pěkný, bude obsahovat to nejlepší a na DVD se shromáždí to, co se do Trifida nevešlo plus to co je v Trifidovi (ovšem možná ne vše). Řekněme, že za pokus to stojí, vzhledem k tomu, že cena není až tak závratná, jak to dopadne a jaký bude úspěch se uvidí až to přijde mezi lidi.
Což nemění nic na tom, že já osobně preferuji papír grinning smiley

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 10:48

Dobrý den,

TO Michal:
snad to nebyl úplně chybný úsudek. Ať tak či tak, k té třetině členů o které píše Jana se stejně nemohu dopočítat. Ty mluvíš o čtvrtině. Moc nerozumím tomu, že si někteří lidé letos měnili preference, přitom o ty už vůbec nejde - všem je zasílán papírový Trifid, ať mají zaškrtnuto cokoliv. Zvláštní je, že obě verze Trifida nemá zaškrtuté nikdo ze členů, posílaly se jen do společností v Itálii, Austrálii a do Botanické zahrady v Praze - ty je zaškrtnuté mají.
Mou otázku jsi trochu překroutil do absurdity, snad to nemyslíš úplně vážně.
Píšeš o všeliakých bonusech. Pokud je mi známo, tak žádnými články, které se nevešly či nevejdou do tištěného Trifida redakce nedisponuje. I fotky k článkům se snažíme použít pokud možno všechny. Kvalita tisku je na mnohem lepší úrovni než v případě laseru a barvy jsou mnohem věrnější a přirozenější než na obrazovce (kdo ze členů má kalibrované monitory, aby to rozeznal?). Galerie Tvých různých fotek, třeba z výstavy, jak píšeš, přeci může být vystavena na fóru a každý si ji může prohlížet, případně z ní stahovat co bude chtít, na to netřeba mít extra CD. Ostatně k tomu by měly naše stránky sloužit. A pak je tu také Chramst!, kde jsou přeci opětně uveřejňovány články ze starších Trifidů.

TO Ludvík Čermák:
Děkuji Vám za názor. Nějak si to nemohu srovnat v hlavě. Když máte před sebou 20 časopisů a 20 CD, tak je pro vás rychlejší těch 20 CD jedno po druhém strčit do mechaniky počítače, počkat až se načte a pak se proklikat celým časopisem, než prolistovat 20 časáků? Možná by se hodilo mít obsahy jednotlivých čísel, ačkoliv v každém čísle je obsah na 1. straně. Na zásadní články je navíc upozorněno přímo na titulní straně dole. Myslím, že to výrazně usnadňuje hledání. Krom toho mám dojem, že obsahy čísel jsou na webu, takže pak stačí neomylně sáhnout po tom správném čísle.

To Adam Veleba:
Ano máte pravdu, také mám pocit,že to bude nějaký slepenec ve kterém se nikdo nevyzná. Kupříkladu budete na CD za pár let hledat fotky Pinguicula elongata, protože si budete pamatovat, že jste si je v časáku prohlížel. Na CD je ale nikde nenajdete, neboť jejich elektronická verze není autorem povolena. Takže bezvýsledným hledáním ztratíte hodně času. Přijde mi jednodušší si z těch nabízených bonusů vybrat na webu co budu chtít a sám si to stáhnout, než dostat CD, na které se bude jen prášit. Navíc každý máme pravděpodobně zcela jiný systém, jak si budujeme galerie fotek ve svých počítačích.

hezký den

Jan Franta

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 11:25

Počet odběrů Trifida v minulosti na CD je možné vysledovat v účetní knize. Je třeba si uvědomit, že existovalo i hodně lidí, kteří měli nastavený odběr papíru, ale připlatili si 200 Kč za CD, takže odebírali obojí. To v databázi nenajdeš. Tihle lidé se tváří jako papíráci. smiling smiley
V roce 2005 jich bylo 20, v roce 2006 16 a v minulém roce 10. Sestupnou tendenci si vysvětluju tím, že tito lidé měli možnost si ihned po vyjití Trifida stáhnout elektronickou verzi ze Skladu v sekci pro členy.

Tu možnost teď nemají, protože jste se v SR na začátku roku usnesli, že se čtyřkou vyjde DVD a teprve pak se PDF za celý rok vystaví ve Skladu. Nečlenům se pak ona PDF uvolní po dvou letech, tak jak se to dělá s Trifidy z let minulých.

Čistých cédéčkářů se nikdo neptal a rovnou jsme jim posílali papír. Pokud teď nedostanou DVD, bude to z naší strany podraz. Zaplatili si CD, dostávají něco jiného.

Nemusíš do detailů rozumnět tomu, proč někdo chce elektronickou verzi Trifida. Stejně jako já třeba nerozumím tomu, proč lidi tak málo pěstují bublinatky. winking smiley

Nehledejme důvody proč lidem, kteří si přejí Trifida elektronicky, jej odepřít. Vždyť jim můžeme bez problémů vyjít vstříc.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Ludvík Čermák (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 11:41

Ahoj,

tak to jsi mi špatně pochopil. Mám všechny pdfka na jednom místě - na jednom disku, kde mám i ostatní knížky. A díky indexaci (MS desktop search) se v nich rychle hledá. Upřímně řešeno, pro mě je přínosem elektronická forma a je mi jedno jak jí získám - zda na pevném médiu nebo si soubor stáhnu, to co je pro mě přínosem je vlastní soubor.

Ludvik

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 11:50

Děkuji za upřesnění, to mi právě nebylo jasné. Takže CD které dostaneš si stejně překopíruješ na svůj disk a pak je ti k ničemu.

Jan Franta

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Michal Kouba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2008 16:59

Zdravím.
Disky mají tu vlastnost, že často umírají. Za 15 let jsem jich odepsal už poměrně slušné množství. Jedinou záchranou pak jsou CD/DVD v šuplíku /nebo trezoru/, na které se data ukládají a zálohují. V práci aktuelní data zálohuji na další USB disk a po ukončení akce ještě na DVD. V minulosti bylo zpětné získání dat z havarovaných disků poměrně drahá záležitost. To jsem si vyzkoušel. Od té doby zálohování dat již nepodceňuji a můžu to vřele doporučit každému.
Michal

Re: Je nutné mít Trifida také elektronicky?
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2008 22:30

Jsem pro papírovou formu.tongue sticking out smiley

1)myslím si, že když na papíře mohou vyjít fotky jinde nepublikovatelné těžko si někdo zvolí jen digitální formu (ochudil by se)

2)dělat obě verze je zbytečné - ten kdo chce mermomocí digitální formu, může si to někde pro vlastní potřebu naskenovat z papíru

3)papírová forma je mi milejší - nemusím k tomu zapínat žádný přístoj jen si sednu na sluníčko a čtuwinking smiley

4)vždy byly na Trifidy kladné ohlasy - samá radost, že někomu přišel do schránky, nevšiml jsme si nespokojených přízpěvků, ani chtíče dostávat digitální formu (ale možná se pletu abych se přiznal zpětně jsme to teď neprocházel)

Toď jen můj (trošku obsáhlejší) názor. Myšlen je pouze informativně. Nikoli útočně smiling smiley
S pozdravemsmiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss