Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Drosera scorpioides
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 08:58

Zdravím všechny Darwiniance. Rád bych začal pěstovat trpasličí rosnatky. Něco jsem o nich už četl, ale rád bych si to všechno upřesnil. Mohli byste mi prosím poradit: jakou vlhkost vzduchu, světlo, zálivku, substrát a teplotu je potřeba dodržet v jednotlivých obdobích?

Re: Drosera scorpioides
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 09:22

V podstatě to co se všude doporučuje v knihách - substrát hodně písčitý (1:1 až 1:2 ve prospěch písku), ač jsou kytky maličké, zvládnou kořenit hluboko, takže se hodí i květináč vyšší než 10 cm (letos jsem použil 12 cm vysokou plastovou trubku o průměru 5 cm, zespodu zaslepenou ustřiženým spodkem květináčku - mám tak vysoké a úzké květináče). Vlhkost vzduchu pokojová - mám teď klíčící gemmy na parapetu v bytě a rostou jako o život. Světla co nejvíc. Bez přisvětlování to v zimě jde jen na velmi světlých oknech - alespoň dokud klíčí gemmy. Pro dospělé rostliny je naopak jedním z impulsů pro gemmování kratší světelný den.
Teplotu snesou pokojovou, v létě se hodí dát je ven na slunce. V zimě dospělé kytky mohou růst také při nižší teplotě i kolem 10 - 15 °C, možná i méně.
Třebas se ti tu vyjádří i někdo ze zkušenějších trpaslíkářů smiling smiley
Adam

Re: Drosera scorpioides
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 10:43

Přesně jak řekl Adam. smiling smiley skoro neni co dodat.
Světlo: Já třeba nepřisvětluju vůbec. Když jsem s trpaslíkama začínal, pěstoval jsem je na tomto západním okně celý rok a taky byly krásný, jen ne tolik vybarvený. Dneska se dobravují díky letnění venku.
Vlhkost vzduchu: neřeš jako například u D.capensis
A teploty? Na zimu jsou kytky v pokoji s teplotou mezi 15 až 20°C na parapetu západního okna. Přes léto ve foliovníku, kde je teplota téměř srovnatelná s teplotou vzduchu - tady je důležitý je mít skoro vždy zalité, jinak by tyhle teloty v malých květináčích nerozdejchali.
A květináčky: čim vyšší tim lepší. Postačí ale pro začátek například 6x6x8cm.
Plus možná zálivka: doporučuji zalévat do misky, u mě je to podzim, zima 3dny ve vodě 2dny na suchu jaro 4dny ve vodě, den na suchu a v létě 5dní ve vodě a den na suchu (ve vodě myslím cca 5mm v misce)
Plus rosení: nerosit!
Zbytek už řekl Adam
Ať se daří smiling smiley

Re: Drosera scorpioides
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 12:39

Óó děkuji mnohokrát za kvalitní a obsáhlé odpovědi.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss