Darwiniana

Seznam diskusních fór - Chlubírna : 
Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 21:28

Dobrý den,

vkládám sem fotky menšího rašeliniště (asi100x50m) ve Žďárských vrchách blízko naší chaty. Masožravky zde bohužel nejsou, jinak je ale rašeliniště úchvatné.

Rašeliniště je rozděleno na 2 části vodním kanálem (foto1). Jedna část je mokřejší, s jezírkem uprostřet porostlá rašeliníkem (na fotce od kanálu v levo), druhá je sušší porostlá ploníkem (na fotce od kanálu v pravo):

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Uprostřed vlhčí části je asi 5x3m velké jezírko. Na fotce vypadá, jako kdyby bylo obrostlé rákosím, ale omyl, rákosí je jen ve vodě a jezírko je obrostlé 1m širokým pásem rašeliníku!

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Toto je ten pás rašeliníku obrůstající jezírko, uprostřet je trochu seschlý, ale nedivte se - fotil sem to v červenci po týdeních teplotách nad 30°C:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Detail rašeliníku:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Je vidět že rašeliniště nemizí, naopak přibývá, na tomto místě byl loni hustý porost rákosí, teď rákosí řídne a začíná tam růst rašeliník:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Toto je potok, který napájí celé rašeliniště:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Takto vypadá sušší část rašeliniště porostlá ploníkem, nádhera co? A to je na fotce jen asi 1/5 tohoto porostu:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Trochu větší část suché části rašeliniště:

[masozravky.rajce.idnes.cz]

Trochu ze schéma rašeliniště: Z lesa přitéká potok, obtéká jednu stranu ploníkové části rašeliniště a pak se rozděluje na 2 části a obteče asi 50x50m velký ostrov. Ten ostrov to je mokřejší část rašeliniště a potok vlatsně tvoří ten kanál (1. obrázek). Jezírko uprostřed této části nemá žádný přítok, ani odtok, asi tam voda jen prosakuje. Pak se potok spojuje, protéká asi desetimetrový pás rákosí a vtéká do opuštěného rybníčku, asi stejně velkého, jako rašeliniště.

Je škoda že zde nejsou masožravky. Já plánuji že až si na jaře zřídím zahradní rašeliniště, tak všechny přebytky rosnatek vysadím na toto rašeliniště, do rašeliníku u jezírka.

Jan Řehoř



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (23.12.2007 21:34)

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 21:53

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, prosím, nevysazovat... to, že na takovéhle pěkné lokalitě nerostou masožravky ještě neznamená, že není pěkná. Pokud by byla pro rosnatky vhodná, samy by se tam objevily, mají lehká semena a ve Žďárských vrších je spousta lokalit, ze kterých se můžou šířit větrem. Pokud tam nejsou, značí to, že pro ně není vhodná, stejně by pravděpodobně časem zdechly. Navíc ve žďárákách dělám bakalářku na rašelinné louky a myslím, že tuhle lokalitu bych klidně do svého výberu mohl zařadit... ale už je pozdě. Není ale pozdě na její ochranu, popřípadě může být potřeba začít s nějakým kosením a podobně - možná by právě kosení stačilo k tomu, aby se tam rosnatky objevily samy. Určitě by bylo mnohem víc fascinující pozorovat jak se tam ty kytky samy šíří, než je tam vysazovat. Kde se ta lokalita nachází? (Stačí přibližně, abych měl představu) Určitě bych měl zájem někdy se na ni podívat a pořádně prohlédnout... Pěkně prosím, smutně koukám grinning smiley

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 22:01

Jinak pár poznámek k fotkám, jsou moc pěkné, jak je vidět, nalákaly mě.

To "rákosí", jak píšete, je ve skutečnosti ostřice, s největší pravděpodobností ostřice zobánkatá (Carex rostrata), ve žďárákách jsem se s jinou podobnou ostřicí zatím nesetkal. Je to jedna z vysokých ostřic typických pro tuto vegetaci.

Další poznámka k porostům ploníku, ploníkové bulty (ty kopečky) obvykle značí mělkou půdu, která občas vysychá. Jinak by totiž na jeho místě rostl rašeliník. A pokud lokalita občas vysychá, není ani vhodná pro rosnatky, pro ty by se potenciálně hodila jen ústřední část s rašeliníkem.

A ještě jsem si všiml, že je velká část porostlá různými travami, to taky může být tím, že ta rašeliništní část je jen v nejvlhčích místech, ostatní oblasti vypadají spíše jako vlhké louky. Nerostou na této lokalitě na jaře třeba vstavače?

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 22:06

Tak toto je nádhera, ještě že taková místa existují - přímo balzám na duši...Taková místa se musí zachránit

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 23:02

Je to opravdu krásný kus přírody.Tady v našich jihoč.lesích taky znám taková krásná místa a i když si říkám,že tady přece MUSÍ být,rosnatky tam taky nejsou.Naštěstí zase znám mnohá jiná,kde jsou.No,ať je to u vás nebo tady,hlavně že taková místa ještě existují!!!thumbs up smiley

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Jaroslav Rajsner (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 23:19

Je to pěkný rašeliniště, jen se slovy že tam nerostou žádné MR opatrně. Jestli nemáte pořádné holínky a nemáte rašeliniště důkladně projité, tak je stále možnost že se nějaká osamocená populace rosnatek někde vyskytuje. Podle mého názoru je vysazování masožravek na místě kde by mohly být očekávány zbytečností, protože jednoho dne se tam objeví i bez lidského přičinění. Pokud na toto rašeliniště budete docházet i nadále a budete důkladně pozorovat dění a proměny, tak jednoho dne možná tuto rostlinu na tomto rašeliništi naleznete. Rosnatka je, i když na to nevypadá, velmi invazivní druh když se jí poštěstí najít ideální podmínky.

Jarda R.

ICQ: dva nula nula devět devět osm osm sedm sedm

http://www.masozravky-kendy.xf.cz/kapky.jpg

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 23:22

Dobrý den,

to pan Veleba: tak je tam tedy asi nevysadím. Určitě se tam zajděte podívat, rašeliniště leží u obce Křižánky a rybník se jmenuje Řásník, viz mapy.cz: <[www.mapy.cz]; . Návštěva má ale jistá úzkalí. Je těžké najít ty 2 lokality co jsou na fotkách, protože jsou obklopeny pláněmi porostlími suchopýrem, ploníkem a ostřicí, různými vodními kanály s ostrovy a spousty falešných jezírek bez rašeliníku, a vším porostlím trávou, takže není vidět co je 10m před vámi na zemi. Také jen v některých měsících je rašeliník skutečně zelený a né bílý. Pošlu vám email, ve kterém vám kompletně popíšu jak najít ty lokality a kdy se tam vidat.

pozn.: Těmi dvěmi lokalitami myslím to jezírko s rašeliníkem a ploníkový porost.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (23.12.2007 23:30)

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 23:29

To pan Rajsner : Toto rašeliniště sleduji 2 roky a několikrát sem ho kompletně prohledal.

Ještě poznámka k tomu ve kterých měsících se tam dá jít: Po roztátí sněhu jsem tam byl nejdřív v dubnu, to už je to pěkné, v květnu také, a v čevnu, bych řekl nejhezčí, v červenci už to začíná trochu vysichat, to jsem to fotil, ale pořád to jde. V srpnu už je rašeliník skoro bílej a v září i ploník částečně zhnědne, v té době tam chodit nedoporučuju.

Re: Přírodní rašeliniště, bohužel bez masožravek
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.12.2007 09:56

Díky mnohokrát, určitě se tam zajedu na jaře podívat, dokonce jsem nedaleko měl několik lokalit, kde jsem snímkoval na bakalářku - okolo Samotína, tam jsou taky moc pěkné louky. I když rosnatky jsem tam nenašel. Ale musím souhlasit s panem Rajsnerem, dokud člověk neprojde každý čtvereční decimetr lokality s nosem u země, nemůže tvrdit, že tam rosnatky určitě nejsou. Taky jsem takhle hledal na jedné lokalitě rosnatky, hledal jsem je několik hodin a až podle instrukcí ochranářů, kteří o lokalitu pečují jsem je našel a to tam byly desítky až stovky rosnatek.
Podle vašeho popisu, že není vidět 10m před sebe bych hádal, že by možná opravdu bylo namístě začít kosit. Ale to bych musel vidět a přeptat se na názor pár lidí. Taky záleží na vlastníkovi... Už se těším na jaro.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (24.12.2007 10:01)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss