Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
nepenthes gracilis var angustifolia - taxonomie
Autor: hana hošková (IP zapsáno)
Datum: 24.06.2011 18:55

Podařilo se mi získat předevčírem znovu tuto rostlinu, patřila v roce 95 k mým prvním osadníkům tehdy nově pořízeného akvária.Před třemi roky jsem o ní přišla kvůli předčasným mrazíkům, ale jelikož to byla moje srdeční záležitost, snažila jsem se sehnat novou rostlinu. A teď k mému dotazu, před několika lety byla rostlina zrušena jako samostatný druh a zařazena jako nepenthes gracilis varieta angustifolia a teď zmizely zmínky o ní úplně. Znamená to, že mám doma "jen" obyčejnou gracilisku? Varieta angustifolia byla úplně zrušená?
Za odpovědi děkuji předem

Re: nepenthes gracilis var angustifolia - taxonomie
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 24.06.2011 19:09

V láčkovkách se nevyznám, ale podle zmínek, které jsem našel při letmém hledání na netu, se zdá, že ano, této varietě není dnes přikládán význam. Ovšem vzhledem k tomu, že většinou se najde nějaký odborník, který například nové členění z nějakého důvodu neuznává a považuje za správné to starší (nebo naopak), můžete vy sama také tuto varietu dál uznávat a odlišovat ji od běžné gracilisky.

Re: nepenthes gracilis var angustifolia - taxonomie
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 24.06.2011 22:14

Tak tak, jak jednou řekl jeden "náš" mikrobiolog: „Máte někdo taxonoma mezi příbuznými? Jsou to nebezpeční šílenci, nemají co pojmenovávat po sobě, tak se mstí přejmenováváním.“

__________________________
---Slávek---
email: slavek(zav.)mh2net(.)net
[i]Pěstované:Darwiniana nebo CPUK
Sbírka - fotky naleznete někde tu: Fotky



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss