Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: jitecka (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2012 18:00

dobrý den,
mám doma asi měsíc malinkou rostlinku rosnatky. Bohužel nemůžu přijít na to, jak bych jí mohla ještě víc hýčkat. Nějak se jí nedaří. Stojí na parapetu pokoje, teplota je tu asi těch 18°C, snažím se jí vytahovat každý den žaluzie, aby měla světlo přes zimu. Snad není třeba uměle přisvětlovat? Ve vodě také stále stojí. Tudíž tím, že by měla nedostatek vody to nejspíš nebude, přesto má konce listů takové hnědé, splihlé a ty štětinky bez kapek vody. Prosím poraďte, co bych s ní mohla udělat. Přikládám její vzhled na fotografii. Jinak je zasazená v rašelině a perlitu (2:1). Děkuji

Přílohy: Bez názvu.jpg (29.7KB)  
Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2012 13:31

Předně mě napadá otázka, jak často jsou ty žaluzie opravdu vytažené, když píšete, že se snažíte? Když to nebude každý nebo skoro každý den, tak bude světlomilná rosnatka strádat. Co vlhkost, stojí na parapetu jenom tak, jak je na fotce? Pro začátek bych ji přikryl třeba ustřiženou petlahví nebo ji dal do sklenice od okurek. Teprve bezpečně zakořeněná a dobře rostoucí rostlina se dá přivykat na parapetové podmínky. Co voda, nezaléváte příliš tvrdou vodou? V některých oblastech je možné bez problémů zalévat vodou z vodovodu, jinde je to problém.

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: jitecka (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2012 13:40

Ty žaluzie vytahuji každý den. Je fakt, že asi 2x jsem je nevytáhla, ale nejhůř pak obden vytaženy byly. Teď opravdu každý den. S tou sklenicí mě to taky napadlo, nebo průhledným kelímkem, jestli by to bylo řešení. Ale nemůže se zase ta kytička tam udusit nějak. Je pravda, že si tak snáz udrží vlhké prostředí, že. Zkusím tedy winking smiley. Myslíte, že se dá ještě zachránit? Co se týče té vody, je pravda, že ji zalévám vodou z vodovodu, ale nechám ji vždy odstát (tak 1 den).

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2012 18:42

Tak to potom jo, to by měla mít světla dost. Ještě je otázka - jakým směrem máte orientované okno? Svítí tam aspoň občas slunko?
Co se týče přikrytí, kytka se pod kelímkem opravdu udusit nemůže smiling smiley
A ještě k té vodě, odstátí odstraní jenom chlor. Převařením byste odstranila část uhličitanové tvrdosti, i když ve vodě ještě dost minerálů zůstává. Dělá se vám doma ve varné konvici hodně vodní kámen? (Uvedu příklad, když jsem bydlel v Brně, měli jsme v konvici velmi rychle bělavý povlak a během pár vaření ve vodě plavaly vločky vodního kamene. Teď, když bydlíme na Vysočině, trvá několik měsíců, než se vytvoří vůbec slabá povlak na vnitřku konvice.)

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: jitecka (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2012 21:06

Okno mám směrem na jih. Slunko sem svítí pěkně. S tím vodním kamemen bych řekla, tak normál. Není to kór rychle, ale za čas se udělá. Ale opravdu nevím, proč té kytičce nevede líp... už Vás asi nic moc nenapadá, že. Ještě teda zkusit to přikrytí sklenicí nebo kelímkem. Ale děkuju. Myslíte, že se vzpamatuje?

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2012 21:25

Zkusil bych to přikrytí, jinak mě už nic nenapadá. Světlo by mělo být ok. Co škůdci? Asi jste nic nezaznamenala, co? Možná bych zkusil koupit litr destilované vody a zalévat kytku destilkou. Jaké značky je ta rašelina, není nějak přihnojená, upravená nebo něco? Ale to už vybírám celkem nepravděpodobné možnosti...
Ono to tak občas je, že se kytkám nedaří a nedaří a pak, aniž by se změnilo něco člověku nápadného, se jim dařit začne. Anebo, v tom horším případě, chcípnou. Ale i z toho se člověk postupně něco naučí.

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: jitecka (IP zapsáno)
Datum: 09.12.2012 19:17

Škůdců jsem si nevšimla, akorát mám problem ještě s plísní v květináčkách. Ale tu jsem odstranila, odebrala jsem špatnou hlínu. Prokypřila, četla jsem, že by to provzdušnění substrátu mohlo pomoci. Přemýšlela jsem i nad přesazením, ale říkala jsem si, že bych jí mohla ublížit, znova ji přesazovat. Protože v téhle rašelině je vpodstatě chvíli, byla mi poslála kamarádkou jako malá rostlinka. Co se týče značky té rašeliny, bohužel nevím, protože ji máme ve sklepě vyklopenou ve škopku a přikrytou, ale měla by být obyčejná. A když jsme u toho, poradíte mi značku nějaké rašeliny, že bych zkusila koupit jinou, to se doma neztratí. Moc děkuji za Vaše rady!

Re: poraďte prosím co s touto rosnatkou
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 09.12.2012 20:17

Mno, v malém měřítku se mi těžko radí - já totiž obvykle kupuju 250litrový balík bílé profi rašeliny od Agra. Nepletu-li se, jsou v obchodě Darwiniana (semenné bance) k mání i substráty, zkuste možná objednat trochu tam - pokud nemáte moc rostlinek, litr vám bude stačit na celkem dlouho.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss