Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Ondřej Černota (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2007 19:13

Zdravím všechny diskutující,

dnes mi přišel balík ze Zeleného údolí.cz. Objednal jsem si u nich Nepenthes rafflesiana, která dorazila v nepěkném stavu po téměř 4 dnech strávených putováním Českou poštou.
Mám zatím (dobré) zkušenosti s pěstováním rosnatek, mucholapek a špirlic, tohle je moje první láčkovka. Zasadil jsem, zavlažil, vyfotil a teď budu čekat, jestli se vzpamatuje.

Podívejte se, prosím, zkušenější pěstitelé, na fotky a připomínkujte... Nepoužil jsem moc velký květináč? Nemělo by být víc substrátu?
Vitrínu nemám, N. rafflesiana se bude vzpamatovávat na JZ okenním parapetu spolu s ostatními MR, světlo bude mít vynikající, vlhkost zkusím zajistit častým rosením.

Předem díky za vaše podněty a připomínky!

Přílohy: rafflesiana_02.jpg (34.8KB)   rafflesiana_03.jpg (47.1KB)  
Re: Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Vít Chudoba (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2007 20:43

Nevím, ale neřekl bych, že by dorazila v nepěkném stavu. Vždyť docela ujde. Květináč je tak akorát, klidně bych zvolil ještě větší, ale zatím bych ji tak nechal. Doufám, že jste zvolil substrát pro láčkovky - co nejvzdušnější. Vzhledem k tomu, že je květináč relativně vysoký a předpokládám na dně drenáž z kamínků, nebál bych se ji postavit na okno do podmisky s vodou. Lepší by bylo alespoň nějaké vyšší akvárko kvůli vyšší vzdušné vlhkosti, ale třeba poroste i tak. Na začátek, aspoň pro aklimatizaci, bych ji přiklopil větší PET lahví nebo průhledným mikrotenovým sáčkem. Až si zvykne, postupně bych sáček odkrýval až do úplného sundání (během 1-2 měsíců).

Vít Chudoba

Re: Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Martin Dvořáček (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2007 22:03

ja taky myslim ze jsou krasne,muze byt rad ze je vubec ceska posta dorucila tak brzo.. ono nekdy jimto trva i tyden smiling smiley mel bys tam necim ale zvednout vlhkost nebo pokud nemuzes jinak aspon 3x denne rosit (to trosku pomaha) jinak behem 2 mesicu poznas jestli se ujmula smiling smiley

Re: Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Ondřej Černota (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2007 18:44

Díky za reakce, pánové. Zkusím nejspíš pomocí toho sáčku zvednout vlhkost, ta se zatím pohybuje od 55 do 60%, což je fakt dost mizérie...

Re: Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2007 19:58

No nevim nevim,rafflesiana by asi opravdu chtěla akvárko...

Re: Nepenthes rafflesiana ze Zeleneudoli.cz
Autor: Jaroslav Rajsner (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2007 23:47

Hlavně si dej pozor na úpal u toho jižního okna. Pro čerstvě přesazené rostliny není nejvhodnější je hned vystavovat přímému slunečnímu svitu. Bez dobrého větrání se ti v tom igeliťáku upeče a tak bych doporučoval jí sice zabalit do pytlíku, ale dát jí dál od okna kde na ní nebu přímo svítit, stačí jen rozptýlený světlo v zástinu nějaký vyšší MR a nebo třeba za záclonou. Až budeš vědět, že začala růst (na láčky nekoukej, to je věc úspěšnýho zapěstování a zvyknutý rostliny), tak jí přisuň k oknu a igeliťák protrhni, aby mělo teplo kam unikat - tím se i mírně sníží vlkost a tak si na okenní RVV bude zvykat postupně. Přeju úspěšný pěstování

Jarda R.

ICQ: dva nula nula devět devět osm osm sedm sedm

http://www.masozravky-kendy.xf.cz/kapky.jpg



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss