Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Rašelina ve venkovním rašeliništi
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 17:24

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, kteří už nějaký ten rok mají na zahradě rašeliniště. Jak je to s trvanlivostí rašeliny? Měníte ji po nějakém tom roku nebo zůstane dobrá klidně 5 let? Nezačne zapáchat jako ta v květínáčích? Chci se pustit do stavby venkovního rašeliniště, ale v tomhle nějak nemám jasno. Díky za odpovědi.

Re: Rašelina ve venkovním rašeliništi
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2007 09:27

To záleží na více okolnostech - kvalita rašeliny, používaná voda, izolace od okolní půdy(její splavování do rašeliniště při dešti),...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jiří Drozd (21.06.2007 09:34)

Re: Rašelina ve venkovním rašeliništi
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2007 09:28

Při zálivce vodou s minimálním obsahem solí rašelina těch 5 let bez problému vydrží. Alespoň já jsem ve svém právě letos 5 let starém rašeliniští substrát neměnil a rostlinám se docela dobře daří.

Re: Rašelina ve venkovním rašeliništi
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2007 14:41

No mám dotaz. Není lepší do rašeliniště dát rašelinu s pískem třeba 3:1? Přeci jen na slatiništích USA je v rašelině písku dost(minerální podíl), není to tam jako na českém rašeliništi, sice jsou v lokalitách velké rozdíly, no ale podle mých zkušeností např. špirlice i mucholapky tvoří v čisté rašelinině chabé listy s velkými lupeny, a hůře se vybarvují. U rašelin jsou velké rozdíly, ale všiml jsem si že obecně toto platí.
Tak otázka je jak by to rostlo , kdyby se na dno dal třeba štěrk, na to vrstva písku a pak teptve rašelina s pískem. Nevim jak moc by to vysychalo a jak by se to zasolovalo...toť otázka.

Re: Rašelina ve venkovním rašeliništi
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2007 08:11

To Karlos: V podstatě správně. Ideální hloubka je kolem 60 cm. Spodní polovinu je dobré vyplnit štěrkem nebo štěrkopískem /Používám obyčejný stavební potěrák frakce 04/ svrchních 20 - 30 cm se vyplní klasickým substrátem, jaký normálně používáte pro své rostliny. Možné je do něj taky přidat trochu borové hrabanky. Štěrk ve spodu drží vodu, takže rašeliniště pak téměř není třeba zalévat. I při loňských vedrech jsem vodu doplňoval asi jen 2krát.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jiří Drozd (22.06.2007 08:12)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss