Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
sarracenia
Autor: fous (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2009 22:05

Dobrý den, pěstuji asi tři roky masožravky a loni na podzim a letos z jara se my u druhu saracenia špatně začaly vyvíjet a červenat nové výhony, nevytvářejí se pasti a ještě mladý výhon nahoře částečně z černá a zakrní a spodnější část je dočervena. Celkový růst oproti loňskému roku je malý, rostliny se ješte dosti deformují a vytahují. V růstu dvě mi kvetly, ale měly dosti dlouhý stonek, mám je na balkoně, kam sem je přemístnil asi začátkem dubna. Přes zimu jsem jim prodlužoval světelnou periodu na12 hodin a občas je postříkal přípravkem proti plísni chamomilla-ivax. Taktéž jsem zpozoroval, že již na podzim my navrtal asi dvakrát u již zmíněného druhu jakýsi škůdce spodní část pasti. Nevěnoval jsem tomu velkou pozornost , ale teď zjara jsem nějaké rozsadil a tento problém se my objevil znovu, navrtaná spodní část pasti a nevytvářející se pasti, viz foto. Dne 25.4 09 jsem zjistil jakousi larvu, kytičky chřadnou a špatně se vyvýjeí. Nemohly byste, prosím, poradit, jestli se dá proti tomu bojovat a jaký je vhodný přípavek na hubení. A může mi tento škůdce napadnout i ostatní druhy masožravek (mucholapka). Děkuji za pomoc.

Re: sarracenia
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2009 19:31

Marně hledám, ale foto nevidím ...

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: sarracenia
Autor: fous (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2009 20:40

Tady jsou ty fotografie.

Přílohy: 100_2810.jpg (31.3KB)   100_2815.jpg (11.3KB)   100_2816.jpg (14KB)  
Re: sarracenia
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2009 07:45

Fylodia, tedy placaté listy, jsou normální věc, např u S. flava se vytváří celkem brzy po vytvoření výstavních jarních trubek, někdy v začátkem léta a rostou až do podzima. Pěstování špirlic není složité, ale má určitá jasně definované specifika, aby to fungovalo. Nejdůležitější je světlo, musí ho být prostě co nejvíc...nějaké západní okno a kytka půl metru od okna za záclonou to nebude fungovat. Ideální je samo venkovní pěstování či skleník. Další věc je chladné zimování....10 - 15°C je ještě teplo, chce to opravsu 5 - 10 a klidně i k mrazu. Letos jsem úspěšně přezimoval flavy a mucholapky v nevytápěném skleníku(venku bylo - 15°C i méně..). Pokud se kytky kvalitně nezazimují, nebudou správně kvést a nevyženou na jaře hezké kornouty. Špirlice jsou kytky ze světlých stanovišť, většinou osluněných a vyvíjí se rychle, což je blbá kombinace pro ty co nemají dost světlých prostor. Jedním z důvodů špatného růstu může být nekvalitní znehodnocený nebo už od začátku špatně namíchaný substrát......
Něco z toho ..............ale vaše fotky zdá se mi spíš ukazují normální letní fylodia, takže kašlete na přisvětlování špirlic, a raději je pořádně zazimujte, jinak se kytky "nenaindukují" k dalšímu růstu.
Karlos.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss