Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Drosera Capensis
Autor: Nebuška Jaroslav (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2010 21:47

Dobrý večer vážení. dostal jsem takovou chudinku D. capensis (snad) a podařilo se mi z ní vydolovat takovouhle nádheru. Mám teď ale problém. Kytička totiž vykvetla hned na 3 rostlinkách a už se tvoří semena (viz foto) Chtěl bych se pokusit,z nich udělat výsev ale jsem absolutní neznalec jak. Kdy provést sběr semen z rostliny,na jak dlouho do ledničky a kdy provést výsev. Do čeho a jak mám jakési představy, ale to je asi vše. Poraďte mi také kdy je vhodná doba mateřskou rostlinku rozdělit, zda teď nebo až na jaře, prosím pomozte mi s prvními krůčky u těchto nádherných kytiček.Díky. Děda Jarda.

Přílohy: P1060046.jpg (27.3KB)   Před rozkvětem.jpg (52.8KB)  
Re: Drosera Capensis
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2010 23:02

Semena sklízím až když začnou usychat semeníky (začnou z nich samaovolně i vypadávat semínka) a dám je na nějakou dobu do papírové obálky aby doschly a poté semena ze semeníků vyklepu.
Výsev je jednoduchý. Do lednice se semena nedávají - tato rosnatka nepotřebuje chladovou stratifikaci, takže stačí semena rosypat na stejný substrát jako u dospělé rostliny a čekat. Vysévat můžeš klidně na jaře aby až porostou měly semenáčky co nejvíce světla. Klíčení trvá zhruba několik týdnů.

Myslím, že rozdělovat je nemusíš, pokud budou mít dostatek místa v květináči - ale rozsazení jim rozhodně neuškodí. U D.capensis můeš přesazovat v podstatě kdykoli během vegetační doby - nejlépe asi na jaře - opět aby měla co nejvíce světla a co nejrychleji se vzpamatovala z přesazováním ale z vlastních zkušeností vím že tenhle druh je nezmar a přežije skoro cokoli a brzy opět dělá radost smiling smiley

Při přesazování/rozsazování nezapomeň zkrátit kořeny - když by jimi prorostla rostlina až na dno a měla málo místa v květináči, tak začně viditelně strádat. Takhel se omladí a bude lépe růst.

P.S.: Takhle vypadala jedna moje D.capensis při přesazování. (Ano přiznávám se, že jsem tuhle konkrétní rostlinku trochu mučil) [www.darwiniana.cz] [www.darwiniana.cz] Trpěla nedostatkem světla a neměla prostor pro kořeny + se snažila vytvořit květenství - po přendání na parapet s dostatkem světla se hodně popálila, takže jsem ostříhal oschlé listy, vytáhl z květináče a ostříhal kořeny. Za pár týdnů vypadala jako nová a vyhnala nový květní stvol winking smiley Takže se toho bát nemusíš, protože ty tvé budou aspoň vypadat životaschopně až na jejich přesazování dojde grinning smiley

__________________________
---Slávek---
email: slavek(zav.)mh2net(.)net
[i]Pěstované:Darwiniana nebo CPUK
Sbírka - fotky naleznete někde tu: Fotky



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Miloslav Macháček (19.11.2010 23:13)

Re: Drosera Capensis
Autor: Nebuška Jaroslav (IP zapsáno)
Datum: 20.11.2010 00:12

Díky Mirku za rady. Děda Jarda



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss