Darwiniana

Seznam diskusních fór - Mimo mísu : 
Umělé vysazení do přírody
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 02.10.2008 20:46

Pořád přemýšlím nad tím,že bych tady mohl vysadit třeba droseru rotundifolii. Tady kolem Rohatce to někde vypadá na vhodné stanoviště. Tady pod Bzencem (viz. mapa dole) kdysi byly biotopy s výskytem dr. rotundifolia ,ale vytěžila se zde rašelina. Co myslíte? Má to smysl? grinning smiley
Bzenec [www.mapy.cz]
Ty modré čárečky znázorňují mokřady
[www.mapy.cz]

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 02.10.2008 21:17

Sám bych to nedělal. Umělé vysazování není žádná sranda, není to jen o té jedné kytce, je třeba vnímat celý biotop jako celek.

A když už jsme u toho, tak rosnatka okrouhlolistá je svým způsobem plevel. Když kvete, vytváří obrovské množství semene, které je unášené větrem. Pokud je někde lokalita, která je pro ní vhodná, jistě se tam sama po nějaké době objeví. A pokud se neobjeví, asi pro ní není vhodná.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Ondřej Sehnoutka (IP zapsáno)
Datum: 02.10.2008 21:23

Dobrý večer,
jestli máte dostatek rostlinného materiálu, tak to klidně můžete zkusit.
Pokud podle svých skromných znalostí vím, tak se rostliny nesmějí vysazovat akorát v CHKO, PR, a podobně.
Byl jste se tam podívat osobně? Pokud by to vysazení bylo vůbec možné.
Ona tam sice mokřina být může, ale může to být zarostlé taky všelijakým plevelem a rosnatky by v té konkurenci vůbec nemusely obstát. Určitě by pomohly fotky lokality.
S pozdravem Ondřej Sehnoutka



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Ondřej Sehnoutka (02.10.2008 21:23)

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 02.10.2008 23:18

Ale jo, v případě rosnatky bych se nebál rozhodit semena. To není invazní druh.
Ale nevím, kde seženeš dostatek osiva.
Spíš bych se zamyslel nad tím, proč na těch mokřinách ještě/už rosnatka okrouhlolistá neroste. Zřejmě to tam pro ní nemusí být to pravé, jak píše Ondřej.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2008 00:16

Nedělal bych to. Pokud tam výskyt byl a už není, znamená to, že lokalita s největší pravděpodobností není už pro rosnatky vhodná. Navíc pokud vím, tak takhle na jižní moravě budou mokřady znamenat spíš hodně podmáčenou část nějakého lužního lesa, případně nějaký bezlesý mokřad, ale většinou budou asi dost bohaté na živiny. Popřípadě kolem Bzence jsou myslím i slaniska... ale ani jedno z toho není pro rosnatky vhodné místo. To zaprvé... a zadruhé, dovedeš si představit, jaký bordel naděláš botanikům ve výzkumech, když někam nasázíš kytku, kterou tam považují za vyhynulou? Kdyby se tam objevila sama, tak prosím, to bude dobrá zpráva... ale výsadba není obvykle přijímána s velkým nadšením. Když se někde vysazují chráněné druhy, měly by se o tom vést záznamy, jako to dělá pan Adamec s aldrovandkou. Pokud bys měl místo, ze kterého by se s jistotou nedokázaly nikam rozšířit (tzn. široko daleko žádná jiná vhodná lokalita) a dal by sis záležet, abys měl zaznamenány informace o té výsadbě, mohl bys to pojmout jako soukromý pokus (mimo chráněné oblasti samozřejmě). Ale jen tak vysadit pro soukromou radost... to si ji raději pěstuj doma na zahradním rašeliništi.

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2008 18:32

No nebyla by to paráda? Tady na Jižní Moravě kde široko daleko nic není. Já bych sem dal ceduli: "Uměle vysazeno" grinning smiley . A nemyslím si,že by mohla nějaká masožravá rostlina narušit biotop ba vůbec přežít! Vždyť jich pořád ubývá,takže si nemyslím,že bych udělal něco špatného. Ten plevel a okolní tráva by asi tu dr.rotundifolii převálcoval,ale na slatiništi Rejvízu v Jeseníkách tam rostly sem tam nějaké Drosery rotundifolie i mezi hustou trávou tak nevím nevím no. Ale však oni osidlují prostor jen spíše kde je to nejpodmáčenější-kolem jezírek a dál většinou nejdou. A říkam tady na Moravě je tolik strašně moc početných druhů různých trav,že i kdyby dokázaly což je velmi málo pravděpodobné vytlačit Drosery rotundifolie ten všemožný plevel a trávy z toho malinkého území,které je podmáčené nic by se určitě nestalo.

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2008 18:35

Jo a kolem toho Bzence D. rotundifolie rostly,začala tam rozsáhlá těžba rašeliny a masožravky byly zničeny. Když jsem se to dozvěděl tak jsem na ty co toto zavinili tak nadával...... moody smiley angry smiley

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2008 18:44

Když jsem na tom Rejvízu tak jsem si všiml,že na ceduli kde je napsáno co se tam všechno nachází je masožravá rostlina pouze Drosera rotundifolia. No a jak jsem s úžasem pozoroval ten překrásný biotop a prohlížel jsi ty d. rot. tak jsem zpozoroval masožravky,které se lišily od rotundifolií protáhlými listy. Pořádně jsem si je prohlédl. Byly to Drosery anglické na 100%. Možná,že oni o tom ani neví,že je tam mají. Chtělo by se tam zajet podívat potom někdy na jaře,ale s někým kdo má možnost práva ji tam oficiálně identifikovat a potvrdit.

Re: Umělé vysazení do přírody
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2008 21:41

Co se týče vysazování: pokud jsou tam vysoké trávy, nemá smysl něco tam sázet. Co jsem koukal na mapu, není to od Hodonína daleko, někdy bych si tam mohl udělat výlet, až budu mít do Hodonína cestu.
Jinak rosnatky u nás opravdu obvykle osidlují ty nejvlhčí místa, pokud jsou jinde, většinou jsou malé a nenápadné. Ale už jsem viděl lokality, kde rostla D. rotundifolia na okraji nezpevněné cesty, jednou na lesní cestě mezi kameny v Alpách, jednou na okraji rašeliniště. Takže by vydržela i na sušších místech.
Co se týče Rejvízu: máš-li foto, pošli, určitě to tady určíme. Ale nenech se zmást, Rejvíz je trochu moc známé místo na to, aby se tam nenašla D. anglica. Když jsem navštívil mechové jezírko, neviděl jsem jiné MR než D. rotundifolia, ani stopy po D. anglica. Což ale neznamená, že jinde by být nemohla, je možné, že se o ní jen nezmiňují laickým návštěvníkům, protože většině z nich to nic neříká.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss