Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2013 23:15

Dobrý den , před pár dny jsem objevil na mé velké láčkovce ( mám ji asi týden)(nakej hybrid) na stonku takové černé kuličky ( viz foto- není mé vlastní , google). Sestříkal jsem je , takové trošku lepkavé , ale k mému zděšení mi trošku "ožraly" stonek z několika stran .Myslíte že to kytce bude vadit ,to že je ten stonek trošku vyžraný ? je to jen ze strany , tak 1/4 tlouštky. Co by to mohlo být ? Postříkat chemií ?
Díky moc

Přílohy: stažený soubor.jpg (5.2KB)  
Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 09:06

Pěkné pěkné... co takhle láčkovku seříznout, nechat zakořenit jenom horní živou část a ten napadený spodek vyhodit? To je asi nejbrutálnější, ale nejúčinnější řešení. Na druhou stranu, tyhlety potvůrky, pokud si dobře pamatuju, jdou po mrtvé rostlinné hmotě, takže na živou tkáň by neměly útočit. Snad.
Těžko říct, jestli by nějaký fungicid pomohl - já osobně ztrácím víru v jejich účinnost. Možná fungují na nějaké úzké spektrum nejčastějších škůdců zelí a mrkve, ale nezdá se mi, že by nějak extra fungovaly na některé houby a plísně na MR. Ani Polyversum (parazitická houba) není všespásné.
Nejspolehlivější obrana proti houbám je držet kytky v optimálních podmínkách, takže možná nebudeš muset dělat nic - dej kytku tam, kde bude a ona houbu časem přemůže sama, máš-li pro ni dobré podmínky.
Tož tak, hodně štěstí...
Adam

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 09:55

Díky za odpověď. Myslíte že to mohlo být tím že přišla z květinářství a já ji začal hodně ( i 5 denně ) rosit? Seřiznout jí mě také napadlo , ale jako poslední možnost . Jinak v květináči je i druhá kytka , která dokonce kvete! Přesadil jsem to , kdyby to bylo náhodou v substrátu , do čisté rašeliny.Na listech a na stonku jsem občas pozoroval takové dírky které byly jakoby černě zalité - jakoby tam byla dírka ve které je černá hniloba. O.o
Jo a ještě bych se chtěl zeptat, co delat s láčkovkama v akváriu na východní straně , když na ně praží dost slunce ( přes zimu to nevadilo , až teď jsou rostliny trošku povadlé) a okno je navíc sklopené , takže na ně jde slunce až do poledne klidně a jestli to rašeliník uvnitř ustojí ? Je tam N.ampullaria , ventrata( nedávnou zakořeněná), ventricosa x ampullaria( s rašeliníkem na substrátu) a pak drosera venusta a aliciae.Myslíte že bude potřeba přistínit , nebo si to zvyknou?
Díky moc , nějak nevím co s nima a navíc jich mám čím dál tím víc.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Aron Primas (13.04.2013 11:13)

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 12:22

Hmmm, to by mohlo. V květinářství to nebylo vidět, ale jakmile jsi ji začal rosit, začala mít houba na odumřelých částech dost vody a projevila se. O tom seříznutí bych vážně uvažoval, květ nekvět... nebo seřízni zatím jenom tu nekvetoucí a tu kvetoucí odděl někam do karantény a až odkvete, seřízni ji taky.
Jinak si myslím, že nepkám by přistínění neuškodilo. Přece jen v tom akvárku se musí teplota brutálně zvedat, jak na to zasvítí slunce. Na druhou stranu rosnatky mají radši plný výsmah, i když nejsou úplně šťastné z toho přehřívání. Raději bych to přistínil komplet a pak se uvidí, když se burou rosy vytahovat, kousek odkryješ, aby měly víc světla a nepky necháš přistíněné.

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 13:02

Díky , asi je přistínim. Ale opravdu si myslím , že ta "houba" to vyžrala , respektive že tu odumřelou tkán( nebo pletivo?) z toho udelala ona.
Je možné že stonek může dál fungovat , když je ze strany rošku ožraný ? Vypadá to jako zdřevnatělé , ale jen na kouscích stonku .
druhá kytka je asi má taky někde.
Myslíte , že ta houba se v pokojové vlhkosti bez rosení už nevyskytne ?
Protože pokud by se to dál nerozežíralo , tak bych to možná neseřezával , přecejenom by to bylo trošku škoda....
Už přes měsíc asi se mi na láčkovce v akváriu ( jen na jedné) dělají takové červeno-černé cca 1mm široké kolečka , většinou na starších listech. Jde to podél úponky v listu ( většinou). Co by to mohlo být ?
A když už tu mám založené téma , myslíte , že má cenu přesadit N.ampullaria do " více substrátu" ? Už ji lezou spodem kořeny a je dost dlouhá ( zdřevnatělý stonek má na délku asi 10 cm).
Díky



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Aron Primas (13.04.2013 13:08)

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 13:52

Ano, stonek dál fungovat může, pokud není zcela přerušený cévní systém.

Netuším. Může se vyskytnout a nemusí, dopředu to nelze říct. Nižší vlhkost je nevýhodná jak pro houbu, tak pro kytku.

Kolečka (tečky) na listech obvykle způsobují různí škůdci. Pokud tam nevidíš přímo mšice nebo něco podobného, jsou to na 90% roztoči. Proti roztočům existují docela funkční postřiky (jeden z nich je Vertimec, druhý si nevzpomínám - ale někde se to tu už řešilo, hledej roztoče na fóru).

Ohledně přesazení netuším, musel bych vidět smiling smiley Pokud kytka pěkně roste a není s ní problém, nechal bych ji, jak je.
Adam

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 14:33

A myslíte , že ta láčkovka i s nima bude dál růst v pohodě ? Nevím jak se mi tam mohli dostat do toho akvária , možná ve vodě ( používám dešťovku), ale dávat tam chemii se mi opravdu nechce....A ta nižší vlhkost : když to dostane pryč houbu , tak se ta láčkovka snad stejně aklimatizuje na nižší a budou láčky....



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Aron Primas (13.04.2013 16:28)

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 21:46

Ty houby už na té nepce podle mě byly v zahradnictví. A i kdyby ne, tak spory hub jsou ve vzduchu prakticky všude, je jen otázkou, aby správná spora padla na to správné místo a je to tady... Co mají všichni proti chemii? Vždyť ty kytky nejíme smiling smiley

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 22:13

Ale nechci aby vypadaly jako zalité savem grinning smiley
A když jsme u těch nepek : Mám v pokoji jinou rebbecu ( závěsný květináč ) a mám jí na akváriu ( východní strana) ale napadlo mě , že když vyhodím ty rosy do pařníčku( malý pokojový ) a ty nepky z velký n.ventricosy x ampullarie , tak bych mohl do toho akvária ( ve kterém by byla už jen ampullarka a ventratin řízek) dát tu rebbecu. Je dost velká ale myslím že světla by tam bylo dost a navíc by asi začala dělat láčky dříve.
Jen jestli by na ni nešli ti paraziti.... ale pozoroval jsme je jen na jedné kytce , kterou jsem ale dneska dal do dvou průhledných ikea boxů s vodou s keramzitem na dne na východní parapet , kde jsme jí měl loni a rostla jak o život.
Co vy na to ? Díky za odpověd a přeju hezký zbytek víkendu.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Aron Primas (13.04.2013 22:34)

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.04.2013 08:41

Nevypadají smiling smiley po postřiku správnou koncentrací (pro okrasné a pokojové rostliny - viz návod přípravků) jsem ještě neměl ani jednou poškozené kytky. Jedině rosnatky asi na týden naprázdno reagovaly na roztok postřiku, jakoby měly na listech kořist, ale bez trvalých následků.

Co se týče těch přesunů kytek, tak to jsou už příliš velké detaily, než abych si to nějak přes internet představil. Tyhlety věci si musí každý pěstitel vychytat sám smiling smiley
(Což je výsledek vlastní zkušenosti: taky jsem se několikrát pokoušel někoho ptát na něco podobného, ale nemá to absolutně smysl. Člověk si to prostě musí vyzkoušet, jak na kterém místě kytky rostou a pak se podle toho sám rozhodnout.)

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 14.04.2013 10:57

Tak jsem dal ty malé nepky ( 3-8 cm) do pařníčku , každá má tak 3 cm čtverec ve kterém je zasazená , ten je ale vysoky taky tak 3 cm což mi dává další otázku : Nebudou se topit a hnít když mají tak malý květináčky ? ( je to ve skutečnosti forma na sázení asi s 30+ květináčky) a zároveň solidní kořenový systém ? Přesazoval jsme včera mateřskou rostlinu z který vznikly a měla kořenama úplně prorostlý květináč.
Jen mě trochu děsí , kdyby náhodou šli ty svinky i na tu velkou kytu....
Dneska sem na listech našel nějaký černý jakoby flíčky , ale dali se seškrabat.... Myslíte že jsou schopny růst i s těma svinkama?
Dneska asi zajdu s tou láčkovkou do zahradnictví pro nějakou chemii....
Můžou se ty houby šířit i na jiné kytky ? Na orchidejích které jsou vedle jsem nenašel nic takového....

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 14.04.2013 16:52

Tak jsem byl v zahradnictví a myslím že říkala že to jsou molice. Podle obrázku jsme i poznal , že to ony asi budou , jelikož tam něco takového asi lítá. Říkala že to kytce prý neublíží a má to prý ochranu díky tomu až 3 měsíce.Nevadí že jsem tím vytříkal celý akvárko všetně rosnatek a rašeliníku ?
Díky

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2013 16:27

Tak jsem kontroloval akvárium ,kytky vypadají podle mě dost dobře a asi jim to nějak extrémně nevadí. Ale malé Nepky v pařníčku mají dost zaschlé některé listy. Je to u několika rostlin . Na listu se začne dělat něco , co vypadá jako seschlé , ale když to jde dál , tak je to světle hnědé a zelená barva listů tam už není(jakoby jí to vyžralo) . Předtím jsem je taky vystříkal nějakou chemií.Může to být jinýma podmínkama ?
Díky moc

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2013 20:03

A co to bylo za postřik? Samozřejmě jiné podmínky to být můžou a spíš bych na ně sázel.

Re: Nepenthes- kuličky na stonku.
Autor: Aron Primas (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2013 18:52

Byl tam docela solidní výsmah. Raději jsem je dal zpět do akvária , předtím byly v rašeliníku s perlitem , ted je to rašelina s pískem , perlitem a něco dalšího možná. Spálené mi to nepřišlo , je to na okrajích listů a rovnoměrně to jde do středu. Ta chemie mi na jiných kytkách tohle myslím neudělala.
Dal jsem zhruba dávkování které je tam uvedeno.
[substraty-hnojiva.heureka.cz]



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Aron Primas (18.04.2013 18:56)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss