Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Vápno do substrátu?!
Autor: Jan Cvrček (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 18:59

ZDarw!

napadlo mě, jestli je možné přidat kalcitolerantním a kalcinogenním tučnicím do substrátu obyčejné vápno? Mám ho celkem dost, tedy na pytli je přesně napsáno VÁPENNÝ HYDRÁT.
Co myslíte? Předem díky za odpovědi.

Honza Cvrček

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 19:51

Zdarwím!

S tučnicemi zkušenosti nemám, ale i tak si dovolím přispět. Problém by mohlo být pH. Pokud se nemýlím (jestli ano, tak mě někdo opravte) je pod vápenným hydrátem myšlen hydroxid vápenatý, tedy hašené vápno, což je silná báze..takže je otázka, jaké pH ty kytky snesou/vyžadují ?

Jirka Vaněk

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Daniel Engel (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:06

Souhlasím. Určitě by jim tato forma vápníku příliš neprospěla. Raději bych dal přednost něčemu méně agresivnímu, třeba sádře.

DE

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:26

Ahoj, dobrou zkušenost mám s drobnými - drcenými částečkami vápence!

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jan Cvrček (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:27

Děkuji moc, já zapomněl že je to opravdu hydroxid Ca(OH)2 .
Já jsem do rašeliny přidal drcený starý rozpadající se vápenec a ještě rozemletý travertin, ale právě mě zajímá, jestli to bude mít správné pH, lépe řečeno, jestli se v substrátu budou tyto dvě vápenné složky nějak výrazně projevovat (když jsou drcené) jak na kytky, tak i na pH, když je stále hlaní složkou vazká rašelina. Tedy samozřejmě, že to vliv mít bude, to je samozřejmé, ale zajímá mě - do jaké míry?!

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:34

Já míchám substrát pro tučnice z Lat. Ameriky od oka z přísad, kterými jsou: rašelina + perlit + křemičitý písek + drcený sádrovec a vše roste podle mých představ! A sádrovec učiní rašelinu určitě trochu méně kyselou, přibližuje se neutrálnímu pH ( podle mně ).

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jan Cvrček (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:39

Je mi jasné, že ty kousky vápence nebo travertinu určitě fungují, ale právě jak zjistit, že to a to určité množství vápence v rašelině pH posouvá k neutrální hodnotě, apod...

Tedy má zásadní otázka zní: kolik té vápenné složky mám do substrátu dát v takovém poměru, abych docílil třeba neutrální reakce? Jak to má pěstitel poznat, když nemá možnost změřit si pH výluhu sám doma?

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:40

Vliv to mít bude 100% Voda, která projde rašelinou, by měla být poměrně kyselá (závisí ovšem na původním složení vody - obsah HCO3,CO3...). Taková voda by měla docela ochotně reagovat s vápencem (tím ale nemyslím výbušné reakce smiling smiley). Každopádně by se měla obohatit o Ca2+ a vzrůst pH.

Dalo by se to lehce vyzkoušet a nemuselo by to být od věci. Už mě to taky mockrát napadlo, jaký velký vliv má příměs vápence v substrátu na výsledné pH vody. Stačilo by vzít dva květníky, naplnit je stejnou rašelinou a postavit každý do vlastní misky se stejnou vodou. Do jednoho přidat vápenec/sádru/vápno/mramor/cokoliv a za pár dní změřit pH. Alespoň orientačne třeba lakmusovým papírkem nebo nějakým levným pH testerem.

Určitě v tom musí být rozdíl. Když se v praxi zjišťuje agresivita vod na stavební konstrukce, dělá se (kromě jiných) tzv. Hayerova zkouška - což není nic jiného, než že se zjistí jakost vody, pak se nechá 24 hodiny máchat s drceným mramorem a pak se opět stanoví jednotlivé složky (pH, alkalita, acidita) a porovná se s původním složením.

Jirka Vaněk

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 20:44

Jednoduché pH testry se dají pořídit v akvaristice kolem 30-60 Kč. Přesnost asi nic moc, ale pro orientaci by to mohlo stačit.

Jirka Vaněk

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 21:06

Minulý týden jsem u tchýně zprovozňoval po zimně bazén. Existují bazénové přípravky pH+ a pH- včetně testerů... grinning smiley Je toho hodně a není to drahé... grinning smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Vápno do substrátu?!
Autor: Jan Cvrček (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2008 21:24

Díky moc všem za rady a postřehy!!
S tím testerem mě to nedošlo, my ho máme taky i s bazénem grinning smiley ! Tak až si najdu torchu času teď o víkendu a vrátím se z cest rep. výletů, vyzkouším ho smiling smiley.
I nápad Jiřího Vaňka je velmi dobrý, rozhodně to stojí za pokus. Lakmusové papírky zkusím sehnat ve školní laboratoři.

Takže ještě jednou díky za nápady a postřehy, teď už mám představu, jak na to.

Honza



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss