Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Akvárko s rašeliníkem.
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 15:22

Chtěl jsem se zeptat jak by se dalo udělat,aby mi na hladině mého akvária rostl rašeliník.
Aby mi zakryl ty převrácené květináče na kterých stojí květináče s Heliamphorama.
A časem aby šli vidět jenom rostlinky.
Mám na mysli asi tak jak to má udělané pán Robert Severitt.
Mé akvárko.
Díky moc všem za nápady.

Přílohy: 154.jpg (47.1KB)  
Re: Akvárko s rašeliníkem.
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 15:51

No já bych zkusila podkvětináče zapustit krapet do vrstvy rašeliny(?),
tak aby ke dnu, na kterém stojí helči, bylo tak 6-7cm volno.Rašel.se dá samozřejmě navrstvit jen okolo těch podkvětníků.Pak nastříhat špičky živého mechu a doufat,že začne růst.Ale třeba bude mít někdo lepší nápad.Ahojky!

Re: Akvárko s rašeliníkem.
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 16:00

Dobré je dát na dno nějaký kousek netkané textilie (dobře se potom obměňuje substrát uvnitř, na něj dát vrstvu písku, která zajistí drenáž a zároveň se do ní vleze množství vody, na to vrstvu rašeliny, která tím pádem bude vlhká tak akorát a na to normálně rašeliník. Je potřeba brát na zřetel potřebu světla, vlhkosti a určité max. teploty pro rašeliník, respektive pro to, aby nějakou dobu vydržel, stejně tak jako rozhoduje kvalita zálivkové vody a případný pohyb vzduchu. Pokud se rašeliník nastříhá, vyrazí z něj více nových vrcholů...

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Akvárko s rašeliníkem.
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 16:12

A ze mě si děláš Tome srandu, že chlorujusmiling smiley Ale rašeliník mi roste. Ne, ale vážně. Radek má pravdu. Aby ten rašeliník rostl, měla by pod ním být vrstva rašeliny. Klidně tenčí. Já mám v akvárku na dně keramzit a zkoušel jsem, jestli te mech neporoste na něm a řeknu ti, vubec. Chce to dospod rašelinu. Na druhou stranu, jak jsme spolu mluvili, říkal jsi, že ti ten rašeliník neroste ani v květináčích, a tak si myslím, že ti neporoste ani na tom dně. Něco se mu u tebe nelíbí. Třeba já ho musím v květináčích tak co 14 dní prostřáhávat, aby mi to nezarostlo. Ale jak jsem teď začal z nouze zalívat vodovodní, přestal růst. Takže pokud ti neroste u těch helin v květináčích, pak než ho začneš dávat na dno, zkusil bych to nějak pořešit, protože by to bylo asi zbytečný.

Re: Akvárko s rašeliníkem.
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 23:26

Zdravím!
Akvárko budu na Jaro stěhovat na severní stranu,rašeliník mi špatně rostl protože na něj svítilo slunce a přistínění také nepomohlo,ale Heliny jsou krásně rudé.
Tak udělám kompromis a uvidím.
Takže na dno akvárka mám dát písek co když tam dám malé kamínky co se prodávají v pytlech?
pak rašelinu a kolik tam mám dát vody?Aby byla rašelina mokrá nebo trochu ještě nad ní?
Děkuji.

Re: Akvárko s rašeliníkem.
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 09:50

Na dno bych dal vrstvu keramzitu a na to tu rašelinu. S hladinou vody bych si hlavu nelámal. Sám uvidíš, jak to bude vypadat. Při zálivce ti to přebytečná voda zvlhčí, jestli to bude málo, prostě ji zaliješ taky. A protože je to akva na heliny, kde je velká vzdušná vlhkost, nebude to moc vysychat. Pod rašelinou bude keramzit sloužit jako rezervoár přebytečné vody. Asi si to tak taky udělámsmiling smiley No nevím Tome s tím severním oknem. Mně ten rašeliník roste v akvárku na jižním bez problémů. A rychleji roste ten, co je v tom akva blíž oknu, než ten, co je u zadní stěny směrem do pokoje. Ale vyzkušej a uvidíš, třeba to vyjde. Ať se daří.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss