Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Re: Mucholapka - jak na ni?
Autor: wozinka (IP zapsáno)
Datum: 11.08.2008 10:42

Dobrý den, mám hned 2 dotazy. Mám doma láčkovku, která má důsledkem špatných počátečních informací(pobyt na přímém slunci, místo zalévání pouze postřik rozprašovačem) oschlé(spálené?) horní části láček, příklopky a nevím jak je obnovit, jinak rostlina se mi potěšeně rozrůstá do celkem dosti slušných rozměrů, ale nové láčky se netvoří. Prosím poraďte jak jí pomoci s novými láčkami a jestli nemám květinu zastřihnout.

A můj druhý dotaz spočívá v mucholapce podivné a Špirlici, jež jsem dostala včera odpoledne a ráda bych je přesadila,dočetla jsem se že žijí v jakési symbioze a tak bych je rada přesadila k sobě. Mím původním nápadem bylo terárium do kterého bych je obě přesadila a časem k nim pořídila ještě Rosnatku, ale dočetla jsem se, že mucholapce přílišná vlhkost nesvědčí, tak mě napadlo dát je do neuzavřené skleněné koule, ale tady by zase neměly žádné podtácky podle kterých by se regulovala hladina vody v půdě. Prosím poraďte.
Předem děkuji za odpověď.

Re: Mucholapka - jak na ni?
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 11.08.2008 11:07

Tak to jsou sami prodejci kdo šíří ty bludy o uzavřených akváriích a obrácených zavařovačkách?
jaká pak symbiosa? Co je to za blbost?
klasik květináče jsou nejlepší, mohou být i větší, mohou se prolévat vodou, stavět do vody, i nechat přisušit. Ten písek v rašelině není kravina jen tak, že si ho někdo vymyslel, zlepšuje vlastnosti rašeliny, průtok vody, nasávání, vzdušnost, podle mě zmírňuje i její případnou vyšší kyselost a snižuje obsah látek v rašelině. V písčité rašelině lépe masožravky koření, hrubší písek je lešpší. Zkoušel jsem mucholapky i špirlice v čisté rašelině, ale rozhodně to není lepší varianta....jde o to že musíte natrefit na opravdu kvalitní rašelinu, abyste ji mohli použít čistou. Rašelina vytěžená někde z hloubky, není to samé jako substrát kde rostou mucholapky, který je proplavován vodou, prokořeněn spoustou kořenů sousedních rostlin s uplně jinou biologickou aktivitou a td. písek je rozhodně dobrá volba.
Spíš by mě zajímalo jak by mucholapky ovlivnily případné doprovodné druhy jako ostřice, sítiny, suchopýr....tyto hned prokořeňují substrát a to docela intensivně...třeba také mění jeho chemismus.....asi blbostsmiling smiley
Pokud jde o to stání ve vodě, neznamená to, že to má stát ve stále stejně vysoké vrstvě vody. To je na nic, hladina musí kolísat. Sem tam dolít, občas nechat mírně přisušit povrch substrátu, pak vrchem dolít vodu do misky a td....Stídání vlhkosti kořenům rozhodně svědčí víc než trvalé bahno.

Karel.

Re: Mucholapka - jak na ni?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.08.2008 11:15

1.dotaz:
Lackovka potrebuje rozptylene svetlo a vysokou vzdusnou vlhkost, nektere druhy a hybridy ale rostou ok i v pokojove vlhkosti vzduchu, pokud je ta tva koupena nekde v "obycejnem" kvetinarstvi, je velmi velka sance, ze mezi ne bude patrit.
Pokud ma od slunce spalene jen lacky a listy a rustovy vrchol je v poradku (roste dal), nemusis s ni delat nic. Jestli je ale spaleny i vrchol a uz vubec neroste, tak ho ustrihni.


2.dotaz
Muzes je dat kazdou do jineho kvetinacku a sup s nima na slunicko (treba jizni okno). Tam porostou nejlepe winking smiley.

Snad jsem alespon trochu pomohl.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook




Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (11.08.2008 11:20)

Re: Mucholapka - jak na ni?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 11.08.2008 11:24

Téma jsem oddělil od původního, protože s ním nesouviselo. Mezi tím jsme se s Jakubem docela slušně rušili, protože on psal když já pomalu přesouval. Jsem na chatě a mám tu pomalou linku.
Za zmatky se omlouvám.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Mucholapka - jak na ni?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.08.2008 11:28

Nn, já se omlouvám. Já rozpoutal zmatek...
(Dík za vyřešení, Michale)


Ale zpět k tématu...!

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss