Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
UV lampa
Autor: Ivan Panco (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 01:27

Pozdravujem do Darwiniany,
chcel by som sa spitat nieco o UV ziareni,preto ze mam problem s plesnou v mojej vytrine jeden priatel mi poradil ze velmy dobre je na to UV.Uz som si zaobstaral lampu aj zo svetlom a preto ze viem ze sklo ho filtruje budem ju musiet dat do vnutra.Zaujmalo by ma ake ucinky by to mohlo mat na rastliny,vzdialenost od lampy bude 20cm az 50cm.A kolko by tak malo asi v priemere svietit cez den.
Za odpoved vopred dakujem!
S pozdavom Ivan.

Re: UV lampa
Autor: Petr Dolenský (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 06:36

Tuším že rostliny UV světlo nevyužívají k fotosyntéze. Ani v přírodě, kde ho většinu pohltí ozonová vrstva a navíc podíl UV ve slunečním svitu je malý. Ale možná se pletu winking smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Petr Dolenský (11.09.2008 06:36)

Re: UV lampa
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 07:27

Nechcu plácat blbosti, ale nevbarvují se díky UV zaření kytičky?
Jo a jinak: UV zář. je proti plísni vhodné.
Čím blíž kytkám típ líp, ale do jisté míry, abys je nespálil a horkou zářivku!thumbs up smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Pavel Říčný (11.09.2008 07:28)

Re: UV lampa
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 07:43

UV záření způsobuje u rostlin vybarvení dočervena, protože se tak rostliny brání tomuto záření. UV je ve své podstatě spíše škodlivé, jde spíše o to, jak se který organismus dokáže proti němu bránit. Rostliny mají účinnější obranné mechanismy než plísně, takže UV záření omezí plíseň (a bakterie, což se taky hodí), ale rostlinám by nemělo způsobovat větší problémy. U plazů podporuje tvorbu vitamínu Darwiniana (ne vitamínu Darviniana, ale vitamínu "d" grinning smiley), ale jestli má nějaký takový vliv na rostliny nevím.
Rozhodně bych byl pro umístění UV lampy (taky o tom uvažuju, umístit ke kytkám pár UV led diod), ale opatrně s tou vzdáleností. Na začátek bych to nedával moc blízko - raději do nejvzdálenějšího kouta a postupně možná přibližovat, podle toho, jestli bude mít nějaký účinek. Hodně záleží na výkonu dané lampy, je potřeba to vyzkoušet opatrně, z jaké vzdálenosti kytky nespálí. Pravidlem čím blíž, tím líp bych nedoporučoval se řídit, mohlo by to kytky spálit nejen horkou zářivkou, ale i intenzivním UV zářením - stejně jako se spálí člověk při delším opalování.

Re: UV lampa
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 08:16

doplním k výše uvedenému dotazu: obecně vlnová délka spektra, kterou rostliny využívají k fotosyntéze, se velmi výrazně překrývá s pro člověka viditelnou vlnovou délkou, jen je posunuta mírně směrem dolů, takže z části ještě zasahuje do UV-A, kterého by mělo být ve slunečním záření z UV nejvíce (tímhle mě nakrmili v biologi a ve fyzice na střední). Se zkraující se délkou, tedy posunu k UV-C, roste zhoubnost vlivu záření na živé organismy. Někteří plazi potřebují pro zdravý vývoj až UV-B (třeba právě pro ten vitamín "d"), proto se pro jejich chov dělají speciální lampy (anebo je to jen dobrý marketingový trik z doby, kdy jsem míval želvičku). Jelikož se (na desinfekci, proti řasám...) prodávají i lampy UV-C, tak bych jen poznamenal, věnovat výběru UV lampy (resp. jejímu spektru) více pozornosti. Tolik k teorii, neb na kytkách jsem to nezkoušel.

Re: UV lampa
Autor: Martin Klásek (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2008 16:45

[www.klasek.eu]

Martin Klásek
[www.klasek.eu]

Re: UV lampa
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2008 09:35

Vseho moc skodi - s tim UV radeji opatrne, nebot muze skodit nejen plisnim, ale i kytkam a lidem (oci, kuze; ale pres obycejne sklo prakticky nepronika).
Pokus by to byl zajimavy, ale pokud jde jen o ty plisne, radsi bych to necim postrikal a nainstaloval vetracek.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss